Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwsza ciaza

czy to moze byc zatrucie ciazowe- prosze piszcie

Polecane posty

Gość pierwsza ciaza

witam jestem w 32 tyg. ciazy od rana jest mi strasznie niedobrze ciagnie mnie na wymioty i pobolewa mnie dziwnie brzuch jest to takie kucie w calym brzuchu pomuzcie

Gość ej no
poczytaj sobie o zatruciu ciążowym w internecie - wiesz musisz wpisać "zatrucie ciążowe" w np google i już, albo na kafe wpisz to hasło w opcji szupaj - to naprawdę nie jest trudne życzę powodzenia!!!!!!!!

Gość prawiczek loj jojoj
gestoza czyli tak zwana rzucawka inaczej zatrucie ciazowe ,o ile wiem jednym z objawów jest nadcisnienbnie,poza tym z czyms takim to do gina biegaj

Gość Aniusia23
na pocztaku stycznia przezyłam okropna noc, było mi dobrze, brzuch okropnie bolał,wszystkie mięsnie od stop do łydek, czułam sie jakw trakcie miesiączki, ból był tak silny przeszywający ze aż mi łzy leciały z bólu. Bylam pewna, że poronie,po 3 h spędzonych na wc dostałam bieegunke, ale ból był nadal intensywny, towarzyszyła temu gorączka, drescze i zimne poty mnie zalewały. Nie miałam nawet siły zeby wstac i isc do mojego partnera do pokoju, żeby mnie zawiózl do szpitala, taka sie zrobiłam słabiutka. O 8 rano dopiero mi przeszło i na 11 pojechałam do mojego gin,okazalo się, że to zatrucie pokarmowe i na drugi dzień było już wszystko dobrze. Obecnie jestem w 32 tc,a to wszystko działo sie kolo 25tc.

Gość prawiczek loj jojoj
ona pisze o zatruciu ciązowym nie pokarmowym ,to sa 2 rozne sprawy

Gość ej no
no pewnie że 2 różne rzeczy, pytanie tylko czy ona ma zatrucie ciążowe, bo na moje oko to sobie je wkręca , a ma pewnie zatrucie, pokarmowe.

Gość Aniusia23
stan przedrzucawkowy: Jest to zespół objawów chorobowych pojawiający się po 20 tyg. ciąży, jak również w okresie porodu lub połogu. Charakteryzuje się wartościami ciśnienia tętniczego krwi powyżej 140/90 mmHg, wraz z towarzyszącym białkomoczem z utratą białka powyżej 300 mg na dobę. Białkomocz nie jest niezbędnym objawem, ale wtedy nadciśnieniu muszą towarzyszyć dodatkowe objawy, takie jak: ból głowy, ból w nadbrzuszu, zaburzenia ostrości widzenia. Mogą też wystąpić zmiany w badaniach laboratoryjnych w postaci anemii hemolitycznej, małopłytkowości i podwyższonych aktywności enzymów wątrobowych. Układ tych zmian stanowi o rozpoznaniu tzw. zespołu HELLP. Stan przedrzucawkowy bardzo często warunkuje przedwczesny poród. Całkowite i skuteczne wyleczenie gwarantuje jedynie rozwiązanie (zakonczenie ciąży, poród).

Gość Aniusia23
prawiczek loj jojoj ona pisze o zatruciu ciązowym nie pokarmowym ,to sa 2 rozne sprawy nie wiesz, że czesto mylnie stawiamy sobie same diagnoze.

A długo zamierzasz czekać na odpowiedź na forum zanim pójdziesz do lekarza?

zatrucie ciążowe ma miejsce, gdy: - występują duże obrzęki - występuje nadciśnienie - występuje białkomocz i to jest tzw zatrucie ciążowe, czyli inaczej gestoza to jest coś zupełnie innego niż stan przedrzucawkowy lub sama rzucawka, ale ciężkie zatrucie ciążowe może doprowadzić do stanu przedrzucawkowego a w konsekwencji do rzucawki. są wyraźne granice pomiędzy tymi stanami, a każdy jest dużo cięższy od poprzedniego. to co masz może być po prostu zatruciem pokarmowym

Gość Aniusia23
a wracajac do kłucia w brzuchu mam podobny stan od rana, też mnie to troszke drazni, ale w zeszłym tyg byłam na wizycie i za tydzien ide na nastepna, więc wsztrzymam sie z lataniem po lekarzach... czułam sie czasami gorzej. Moja gin zaleciła mi leżenie od ostatniej wizyty bo strasznie szybko skraca mi sie szyjka maicy.

Gość anna 2555
witam was goraco:) 2 lata temu przezyłam koszmar,teraz dopiero potrafie o tym normalnie rozmawiac- przezyłam gestoze:( ale naszcescie tafiłam w bardzo dobre rece gdzie w ostatniej minucie uratowano mojego synka i mnie:) Dzis patrzac na niego widze jakie mielismy ogromne szcescie DZIS CIESZAC SIE ŻYCIEM I KAZDA JEGO MINUTA:) zycze wszystkim kobieta w ciazy duzo wytrwałosci !

Gość anna2555
jesli macie jakies pytania dotyczace objawów gestozy czy jej przebiegu to piszcie chetnie pomoge :) pozdrawiam goraco