Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca2777

prawo do polowy mieszkania?

Polecane posty

Gość pytajaca2777

hmm domyslam sie, ze nie. ale moze jesdnak?? Otoż: rodzice kupili mieszkanie i niedlugo siostra przeprowadzi sie do niego. bierze slub, wiec pewnie niedlugo na nia zostanie przepisane. czy jak juz na nia przepisza bede mogła domagac sie polowy wartości? czy wogole nie bede miala zadnych praw, bo bedzie całkowiecie jej i kropka??

Jeżeli przepiszą na nią mieszkanie to będzie tylko i wyłącznie jej (ewentualnie jej męża, jeżeli na nich oboje). Majątkiem rodziców możecie dzielić się po ich śmierci, dopóki żyją mają prawo ze swoją własnością zrobić co im się podoba, nawet sprzedać dom, samochód i wszystko przepić... Skoro mieszkanie będzie własnością siostry, czemu masz się domagać od niej pieniędzy?

Historynka masz mały błąd jeśli na siostrę przepiszą mieszkanie i ona wyjdzie za maż to będzie miała połowę mieszkania (druga będzie należeć do męża to tak zwana wspólnota majątkowa wiązana z zawarciem związku małżeńskiego)

Gość majatek odrębny
Levviatan, mylisz się - cokolwiek kobieta (męzczyzna też) nabędzie PRZED małżeństwem lub dostanie od rodziców w darowiźnie jest TYLKO I WYŁĄCZNIE JEJ . Jest to majątek odrębny, a wspólnosc małżeńska to jest dopiero na tym czego się RAZEM WSPÓLNIE DOROBIĄ w trakcie trwania małżeństwa. :-P

Levviatan masz duży błąd, mieszkanie będzie wyłącznie siostry, chyba, że rodzice zadecydują, że przekazują obojgu - to znaczy siostrze i mężowi. Jakie składniki zaliczają się do majątków osobistych małżonków? 1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej, 2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił, .....

Gość pepea
a ja wiem ze mimo spadku na rzecz siosty mozesz po smierci rodzicow domagac sie tzw ojcowizny a wszystko zalezy od dobrego adwokata i odpowiedniej kombinacji

cholera przyznaje się bez bicia pomyliłem się żałuje za swój czyn i proszę o przebaczenie ;P

pepea a ja wiem ze mimo spadku na rzecz siosty mozesz po smierci rodzicow domagac sie tzw ojcowizny a wszystko zalezy od dobrego adwokata i odpowiedniej kombinacji Ale to nie jest spadek, tylko darowizna. Ty chyba myślisz o sytuacji, w której jedna siostra byłaby jedynym spadkobiercą, a drugiej należałby się zachowek. Wtedy przy obliczaniu zachowku, dolicza się darowizny uczynione przez spadkodawcę, zgodnie z przepisami. Na przykład te dokonane ponad 10 lat przed otwarciem spadku, nie są zliczane.

Gość pytajaca2777
dzięki za odpowiedzi, teraz już wiem co i jak ;)