Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basia b

BADANIE HSG

Polecane posty

Gość basia b

proszę dokładnie opisać w jaki sposób jest przeprowadzane i czy bardzo boli

Gość Berka001
witam. Badanie polega na wprowadzeniu do jamy macicy i jajowodów kontrastu i zrobienia zdjęcia rentgenowskiego (czasami robia USG, ale żadko). Na zdjęciu widać czy kontrast wypełnil dokladnie macice i jajowody - wtedy mozna stwierdzic ich ewentualna niedrożność. Czy boli? niektóra kobiety piszą ,że nie, niektóre wspominają to bardzo nieprzyjemnie... Ja przeżyłam,ale źle wspominam zarówno samo badanie jak i skutki po głupim jasiu. Samo badanie na szczesci trwało krotko - wszystko zalezy od lekarza. Nie bać się, iśc , przeżyć i tyle. po 2 godzinach wypuszczaja z reguly do domu. powodzenia i pozdrawiam

Ja byłam półtora tygodnia temu. Nie należy przejmować się tym co piszą w internecie. Człowiek jest zestresowany strasznie. A nie warto. Nie napiszę, że nie boli, bo boli ale trwa z 10-15 min i ten czas bardzo szybko zleci. U mnie w szpitalu nie dawali żadnego znieczulenia, żadnego głupiego jasia więc ze 2 godziny wcześniej wzięłam 2 ketonale i tabletkę uspokajającą. A potem z 30 min przed jeszcze ibuprom. Byłam strasznie zestresowana i czułam ból nawet po tej ilości tabletek ale jest on do przeżycia. Nie martw się wszystko będzie dobrze :)