Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hela w opałach23

Ale się zdołowałam.

Polecane posty

Gość hela w opałach23

jestem na poczatku 3 trymestru 28tc i dzisiaj sie dowiedzialam co trzeba zabrac do szpitala w ktorym bede rodzila, spośród wielu na liście jest Hbs Ag (lub informacja o szczepieniu przed 25 tc) i Wr (z II trym. ciąży). ja mialam wr robione tylko na poczatku ciazy w 2 trymestrze juz nie no i te przeciwciala, tez nie mialam badania a co gorsza nawet nie mialam zadnego szcepienia. czy lekarz teraz na wizycie da mi skierowanie na te przeciwciala czy sama mam o tym pamietac. czasami mam wrazenie ze ten lekarz to jakis konowal bierze gruba kase za wizyte a ja nic nie wiem;-( dziewczyny prosze poinformujcie mnie jak to jest

Gość hela w opałach23
podnosze

Gość hela w opałach23
up up up

ja myślę tak - zapytałabym się w szpitalu, czy te WR z początku ciąży uznają, bo przecież w sumie bez sensu jeszcze raz robić. No a ten Hbs to pewnie będziesz musiała, ale skoro chodzisz do gina prywatnie, to badania też prywatnie robisz? Zawsze lepiej sprawdzić, czy się jakiegoś świństwa nie nosi

Gość hela w opałach23
gryzzelda ale on mi chyba powinien dac skierowanie na takie badanie, przeczytalam gdzies ze te przeciwciala robi sie pod koniec ciazy. ale mam dola juz sama nie wiem co mam robic. tak badania robie prywatnie ale tylko te ktore on zleca nic na wlasna reke bo nawet sama nie wiem co

jak w szpitalu wymagają, to musisz zrobić. Gin niekoniecznie musi się orientować, jakich badań akurat wymagają. A to "skierowanie" to przecież tylko nazwa badania napisana na karteczce, sama możesz ją podać pani w rejestracji ;) i zadzwoń najpierw do szpitala i się jeszcze o te WR dopytaj. Myślę, że w tej sytuacji ważniejsze jest to, co powiedzą w szpitalu niż to, co powie gin. Bo później zabraknie Ci jakiegoś świstka i będziesz miała problem, jak trafisz na kogoś upierdliwego.

Gość hela w opałach23
czyli moga mnie nie przyjac? boze i co ja wtedy zrobie

ja nie wiem, czy mogą Cię nie przyjąć, ale lepiej być chyba w 100% przygotowanym, prawda? Zwłaszcza, że na 3 miesiące przed porodem masz listę badań, których wymagają. Zadzwoń i się zapytaj

Gość hela w opałach23
przy najblizszej wizycie sie o wszystko zapytam lekarza i w kwietniu pojade do tego szpitala i sie wszystkiego dowiem. mozliwe ze jestem w goracej wodzie kapana i sie niepotrzebnie martwie a lekarz da mi "skierowanie" na to hbs przy najblizszej wizycie

nie denerwuj sie napewno bedzie dobrze, a badanie przeciwcial robi sie pod koniec ciazy okolo 38 tygodnia tak mi powiedzial moj lekarz, co do wr z II trymestru to nic nie wiem ale jak robilas na poczatku to chyba powinno wystarczyc. Pozdrawiam

Gość bez tego badania i tak
beda cie musieli przyjac bo gdzie urodzisz na ulicy . kobiety ciezarne sa pod ochrona . wiec sie nie martw na zapas . tak jak mówila poprzedniczka - najlepiej zadzwon do szpitala i spytaj sie jakie badania wymagaja . a skoro lekarz bierze tak kase i nic ci nie wyjasnia to radze zmienic lekarza . ja chodzilam obie ciaze panstwowo i zawze wszystkie badania mialam robione i nic nie brakowalo jak szlam do szpitala . nie chodzi o to ze polecam lekarza panstwowego - tylko chce uswiadomisc ze nie warto czasem bulic kase na lekarza ktory olewa pacjentke . a co do wr i hbs mialam robione ale nie mam karty ciazowej a tam mialam zapisane badania , wr mialam chyba 2 razy a hbs chyba raz . ale nie dam sobie uciac reki za te info bo nie pamietam bo to bylo 2 lata temu . zycze powodzenia , nie stresuj sie tak bardzo bo jeszcze przedwczesnie urodzisz czeego nie zycze .

wr trzeba miec z koncowki ciazy zreszta hbs ag tez... w wiekszosci przypadkow te badania robi sie w okolicach 35tc wiec masz jeszcze czas i lekarz napewno nie zapomni... przypomnij mu tylko o wymiazie z szyjki w 35tc bo o tym jednak czesto lekarze zapominaja...

ja badanie przeciwciał miałam w 28 tc ale tutaj to standard a robi sie wlasnie w 3 trymestrze tak mi mowił gin w pl.

Gość bez tego badania i tak
Badania / Tydzień ciąży 5-8 10-14 16-18 20-22 24-26 28-30 32-34 36-37 38 39 40 41 42 Grupa krwi i Rh + Przeciwciała Rh + x x x Badania cytologiczne + Morfologia krwi + + + + Badanie moczu + + + + + + + + + P. cukru we krwi na czczo + + P. cukru (po glukozie) WR + + Przec. różyczki o Przec. toksoplazmozy o x x Przec. anty- HIV + HBs + http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=259&Itemid=95 to fajna stronka - opisane jest kiedy jakie badanie powinno byc wykonane . i z tego wynika ze WR na poczatku i koncu ciazy a HBs tylko na poczatku .

Gość hela w opałach23
dziekuje juz sie uspokoiłam, widac ze co kraj to obyczaj;-) ale i tak skonsultuje jeszcze wszystko z doktorem. pozdrawiam