Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lissa.k

umowa o dzieło

Polecane posty

Gość lissa.k

Mam z fotografem podpisaną umowę o dzieło. Ostatnio zastnawialiśmy siez narzeczonym jak to jest z rozliczeniem takiej umowy. My to musimy zgłosic do urzędu skarbowego czy jak? Może ktoś sie orientuje bo ja w tym temacie zielona jestem?

Wg mojej wiedzy jeżeli macie podpisaną umowę o dzieło, jesteście zleceniodawcami i powinniście wystawić tej osobie rachunek oraz PIT, ale dopiero w momencie, gdy nastąpi zapłata; jeżeli daliście zaliczkę, powinniście to zrobić już teraz (na kwotę zaliczki), chyba, że w umowie jest zapis, że rachunek jest wystawiany łącznie.

Gość BartoszWaw
Nic nie rozumiem. Po co ta umowa o dzieło? Czy fotograf nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej? Każdy fotograf powinien mieć zarejestrowana działalność gospodarczą i wtedy wystarczy tylko spisanie umowy z fotografem lub firmą zatrudniającą fotografów o wykonanie usługi. W interesie młodej pary jest zatrudnienie fotografa, który ma legalna działalność. Mało par zdaje sobie sprawę, że zatrudniając fotografa, który pracuje na czarno może mieć kłopoty. Kilka warszawskich par mających śluby 7 lutego bardzo przykro się o tym przekonało. Druga sprawa, że jeśli jakość zdjęć nie będzie taka jak miało to być podczas rozmowy ofertowej to młoda para nie może się nawet ubiegać o odszkodowanie, bo sama poniesie konsekwencje zatrudniając usługodawcę, który pracuje na czarno. Większość fotografów pracuje na czarno i jest to dziwne, że w dobie gdzie urzędy skarbowe wszędzie szukają kasy Ci panowie i panie czują się swobodnie i uważają, że nic złego nie robią. Na umowie z fotografem powinien być umieszczony regon i NIP.

Gość lissa.k
No właśnie jest tak, że fotograf jeszcze nie prowadzi działalności. Do tej pory w ogóle nie podpisywał umowy, tylko pracował 'na gębę', ale po tym jak go wystawili ostatnio jacyś młodzi, postanowił, że woli się zabezbieczyć. Ja sie zastanawiam jakie dla nas bedzie to miało konsekwencje i jeszcze nikt nie napisał. I nie wiem czy można napisać, ż eon pracuje na czarno, bo usługę foto świadczy za free, chce tylko zwrotu kosztów dojazdu.

Gość BartoszWaw
Lisso po pierwsze, jeśli nawet pracuje za zwrot kosztów to musi być zarejestrowany. Po drugie, aby spisać umowę, która jest pismem prawnym też musi prowadzić działalność gospodarczą. Po trzecie, jeśli coś ze zdjęciami wyjdzie nie tak to nawet nie będziesz mogła domagać się od fotografa odszkodowania. Na dobrą sprawę, jeśli fotograf nie jest zarejestrowany jako podmiot gospodarczy (robi zdjęcia na czarno) i by się nie pojawił na twoim ślubie to tracisz zaliczkę i nic mu zasadniczo nie możesz zrobić. W takim wypadku każde roszczenie względem fotografa będzie przyznaniem się, że i ty nielegalnie zatrudniłaś usługodawcę, za co możesz ponieść konsekwencje prawne. To do ciebie należy choćby poprzez internet sprawdzenie legalności regonu i NIP. Czasy fotografów pracujących na czarno zaczynają się szybko kończyć, choć oni jeszcze tego nie czują. Już dawno ktoś powinien coś z tym problemem zrobić, aby uczciwi usługodawcy mogli inwestować w swoje umiejętności i warsztat pracy. Do tej pory przez pracujących na czarno uczciwym fotografom nie opłacało się inwestowanie w swoje umiejętności i swój warsztat pracy. Pamiętaj, że ślub jest raz w życiu i czasami warto zainwestować niż szukać oszczędności, które potem mogą okazać się bardzo drogie.

Gość lissa.k
Drogi Bartoszu, właśnie wyczytałam, ze jakisczas temu zmieniły się przepisy i żadna ze stron nie musi prowadzic DG

Gość lissa.k
Więc dlatego pytam co powinnam zrobic po podpisaniu umowy, zeby nie było 'na czarno' i zebym miała prawo do odzyskania zaliczki itp.

Gość BartoszWaw
Lisso coś prawdopodobnie źle zrozumiałaś lub tekst, który czytałaś był źle napisany. Prowadzę biuro doradztwa prawnego i wiem, że czasami można sporo naginać przepisy, ale tylko do pewnego momentu. Według Ciebie każdy usługodawca, który nie zostanie poproszony o rachunek może pracować na czarno…? Czyli wszyscy rzemieślnicy, przewoźnicy taxi nie muszą płacić podatków itp… Tak dobrze to jeszcze nie ma i nie będzie. W czasie kryzysu gdzie padają wielkie firmy płacące do budżetu państwa podatki państwo zaczyna szukać kasy u tych najmniejszych, którzy jeszcze jakoś sobie radzą.

Gość BartoszWaw
Lisso każda umowa zlecenie gdzie w grę wchodzi wynagrodzenie pociąga za sobą płacenie podatków. Z tym, że jeśli chcesz zawrzeć taką umowę z nie zarejestrowanym usługodawcą to ty musisz za tym po urzędach pochodzić. Zamawiając fotografa z prowadzoną działalnością gospodarczą nic Ciebie nie interesuje poza ładnymi nie przepłaconymi zdjęciami.

Gość lissa.k
To czy w takim razie możliwe jest, żeby on wykonał te zdjęcia na podstawie jakiejś innej umowy cywilnoprawnej i co trzeba by zrobić, żeby to było zgodne z prawem?

Gość lissa.k
Mam jeszcze takie pytanie, bo mnie zastanawia to co napisałeś. Jeżeli idę do sklepu, do fryzjera, wynajmuję sprzątaczkę to w każdym z tych przypadków powinnam sprawdzać czy 'firma' jest legalna (żeby nie narazić się na konsekwencje)? I tak się teraz zastanawiam, bo podpisaliśmy też umowy z kamerzystą i zespołem, które działaja legalnie, mimo to na umowach nie ma nr nip czy regon.

Gość Grójec
Fryzjer, sklep, maja zawsze zarejestrowaną działalność i posiadają kasy fiskalne. To jest złe porównanie. Ja korzystając z usługodawców zawsze wchodzę w net i sprawdzam legalność firmy. Gdyby coś było nie tak to nie mam jak się odwoływać. To samo zrobiłam tydzień temu z glazurnikiem. Trzech pogoniłam, bo mimo konkurencyjnych cen coś mi nie pasowało bo nie mieli regonu. Dopiero czwarty miał regon i nip co sprawdziłam w wyszukiwarce w Internecie. Nauczkę dostałam jak hydraulik wymieniał mi rury.

Gość lissa.k
Wybacz, ale u mnie fryzjerzy nie maja kas fiskalnych, lekarze w gabinetach prywatnych też. I różnica polega na tym, ze Tobie zależy na jakości usługi i dlatego sprawdzasz ludzi, których zamawiasz. Powiedzmy, że mi na jakości nie zależy i czy w związku z tym jestem zobowiązana do sprawdzania każdego usługodawcy (bo jeśłi wynajmę nielegalnego to będę miec kłopoty)?

Gość bez pomocy
hmm..zainteresował mnie ten temat i chciałam zapytać na jakiej stronie w internecie ogę sprawdzić czy dana osoba ma regon itp.

Gość Wojtek_fotograff
Jaka kolwiek umowa pisemna jest wiążaca , często zdarza się że fotograf , kamerzysta czy Zespół proponują umowę ustną , a poźniej próbują Was wyrolować. Zeby było śmieszniej nawet niepobierają zaliczki , UCIEKAJCIE OD TAKICH !!!!

Gość temat niepotrzebny...
po co zakladac temat, jak mozna wszystko samemu sprawdzic w Kodeksie..? Umowa o dzieło Art. 627. Przez umowę o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia. Art. 6271. Do umowy zawartej, w zakresie działalności przedsiębiorstwa przyjmującego zamówienie, z osobą fizyczną, która zamawia dzieło, będące rzeczą ruchomą, w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży konsumenckiej. Art. 628. § 1. Wysokość wynagrodzenia za wykonanie dzieła można określić przez wskazanie podstaw do jego ustalenia. Jeżeli strony nie określiły wysokości wynagrodzenia ani nie wskazały podstaw do jego ustalenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że strony miały na myśli zwykłe wynagrodzenie za dzieło tego rodzaju. Jeżeli także w ten sposób nie da się ustalić wysokości wynagrodzenia, należy się wynagrodzenie odpowiadające uzasadnionemu nakładowi pracy oraz innym nakładom przyjmującego zamówienie. § 2. Przepisy dotyczące sprzedaży według cen sztywnych, maksymalnych, minimalnych i wynikowych stosuje się odpowiednio. Art. 629. Jeżeli strony określiły wynagrodzenie na podstawie zestawienia planowanych prac i przewidywanych kosztów (wynagrodzenie kosztorysowe), a w toku wykonywania dzieła zarządzenie właściwego organu państwowego zmieniło wysokość cen lub stawek obowiązujących dotychczas w obliczeniach kosztorysowych, każda ze stron może żądać odpowiedniej zmiany umówionego wynagrodzenia. Nie dotyczy to jednak należności uiszczonej za materiały lub robociznę przed zmianą cen lub stawek. Art. 630. § 1. Jeżeli w toku wykonywania dzieła zajdzie konieczność przeprowadzenia prac, które nie były przewidziane w zestawieniu prac planowanych będących podstawą obliczenia wynagrodzenia kosztorysowego, a zestawienie sporządził zamawiający, przyjmujący zamówienie może żądać odpowiedniego podwyższenia umówionego wynagrodzenia. Jeżeli zestawienie planowanych prac sporządził przyjmujący zamówienie, może on żądać podwyższenia wynagrodzenia tylko wtedy, gdy mimo zachowania należytej staranności nie mógł przewidzieć konieczności prac dodatkowych. § 2. Przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, jeżeli wykonał prace dodatkowe bez uzyskania zgody zamawiającego. Art. 631. Gdyby w wypadkach przewidzianych w dwóch artykułach poprzedzających zaszła konieczność znacznego podwyższenia wynagrodzenia kosztorysowego, zamawiający może od umowy odstąpić, powinien jednak uczynić to niezwłocznie i zapłacić przyjmującemu zamówienie odpowiednią część umówionego wynagrodzenia. Art. 632. § 1. Jeżeli strony umówiły się o wynagrodzenie ryczałtowe, przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, chociażby w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac. § 2. Jeżeli jednak wskutek zmiany stosunków, której nie można było przewidzieć, wykonanie dzieła groziłoby przyjmującemu zamówienie rażącą stratą, sąd może podwyższyć ryczałt lub rozwiązać umowę. Art. 633. Jeżeli materiałów na wykonanie dzieła dostarcza zamawiający, przyjmujący zamówienie powinien ich użyć w sposób odpowiedni oraz złożyć rachunek i zwrócić nie zużytą część. Art. 634. Jeżeli materiał dostarczony przez zamawiającego nie nadaje się do prawidłowego wykonania dzieła albo jeżeli zajdą inne okoliczności, które mogą przeszkodzić prawidłowemu wykonaniu, przyjmujący zamówienie powinien niezwłocznie zawiadomić o tym zamawiającego. Art. 635. Jeżeli przyjmujący zamówienie opóźnia się z rozpoczęciem lub wykończeniem dzieła tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je ukończyć w czasie umówionym, zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła. Art. 636. § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie. § 2. Jeżeli zamawiający sam dostarczył materiału, może on w razie odstąpienia od umowy lub powierzenia wykonania dzieła innej osobie żądać zwrotu materiału i wydania rozpoczętego dzieła. Art. 637. § 1. Jeżeli dzieło ma wady, zamawiający może żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu przyjmującemu zamówienie odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu nie przyjmie naprawy. Przyjmujący może odmówić naprawy, gdyby wymagała nadmiernych kosztów. § 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego. Art. 638. Jeżeli z artykułów poprzedzających nie wynika nic innego, do rękojmi za wady dzieła stosuje się odpowiednio przepisy o rękojmi przy sprzedaży. Art. 639. Zamawiający nie może odmówić zapłaty wynagrodzenia mimo niewykonania dzieła, jeżeli przyjmujący zamówienie był gotów je wykonać, lecz doznał przeszkody z przyczyn dotyczących zamawiającego. Jednakże w wypadku takim zamawiający może odliczyć to, co przyjmujący zamówienie oszczędził z powodu niewykonania dzieła. Art. 640. Jeżeli do wykonania dzieła potrzebne jest współdziałanie zamawiającego, a tego współdziałania brak, przyjmujący zamówienie może wyznaczyć zamawiającemu odpowiedni termin z zagrożeniem, iż po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu będzie uprawniony do odstąpienia od umowy. Art. 641. § 1. Niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia materiału na wykonanie dzieła obciąża tego, kto materiału dostarczył. § 2. Gdy dzieło uległo zniszczeniu lub uszkodzeniu wskutek wadliwości materiału dostarczonego przez zamawiającego albo wskutek wykonania dzieła według jego wskazówek, przyjmujący zamówienie może żądać za wykonaną pracę umówionego wynagrodzenia lub jego odpowiedniej części, jeżeli uprzedził zamawiającego o niebezpieczeństwie zniszczenia lub uszkodzenia dzieła. Art. 642. § 1. W braku odmiennej umowy przyjmującemu zamówienie należy się wynagrodzenie w chwili oddania dzieła. § 2. Jeżeli dzieło ma być oddawane częściami, a wynagrodzenie zostało obliczone za każdą część z osobna, wynagrodzenie należy się z chwilą spełnienia każdego ze świadczeń częściowych. Art. 643. Zamawiający obowiązany jest odebrać dzieło, które przyjmujący zamówienie wydaje mu zgodnie ze swym zobowiązaniem. Art. 644. Dopóki dzieło nie zostało ukończone, zamawiający może w każdej chwili od umowy odstąpić płacąc umówione wynagrodzenie. Jednakże w wypadku takim zamawiający może odliczyć to, co przyjmujący zamówienie oszczędził z powodu niewykonania dzieła. Art. 645. § 1. Umowa o dzieło, którego wykonanie zależy od osobistych przymiotów przyjmującego zamówienie, rozwiązuje się wskutek jego śmierci lub niezdolności do pracy. § 2. Jeżeli materiał był własnością przyjmującego zamówienie, a dzieło częściowo wykonane przedstawia ze względu na zamierzony cel umowy wartość dla zamawiającego, przyjmujący zamówienie lub jego spadkobierca może żądać, ażeby zamawiający odebrał materiał w stanie, w jakim się znajduje, za zapłatą jego wartości oraz odpowiedniej części wynagrodzenia. Art. 646. Roszczenia wynikające z umowy o dzieło przedawniają się z upływem lat dwóch od dnia oddania dzieła, a jeżeli dzieło nie zostało oddane - od dnia, w którym zgodnie z treścią umowy miało być oddane.