Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvaaaaaa

Co to sa sznycle? nie mam pojecia co to jest

Polecane posty

Gość bvaaaaaa

Gość Tak se myślę i ....myślę....
... w południowo- wschodniej Polsce tak mówi się na : - mięso mielone wieprzowe połączone z - czerstwą bułką namoczoną w mleku , wyciśniętą i zmieloną z mięsem - jajko całe - cebula zeszklona - mały , roztarty zabek czosnku - sól , pieprz ... masę wyrobić i smażyć na gorącym tłuszczu .... wspaniałe do ziemniaków i do bułki ( na zimno i ciepło ) ...

... w innych rejonach kraju mówią tak ( właśnie z niemieckiego ) na zwykły , usmażony schabowy ... a na Śląsku podobno to karbinadel ...

... syn studiuje w Lublinie i też twierdzi , że nie wiedzieli co to sznycel ... jak zobaczyli to stwierdzili , ze to przecież zwykły kotlet mielony... co kraj to obyczaj ...

Gość taaaaaaatsa
A moj maz na mielone mowi klaskane

te nazwy wszystkie są umowne , u mnie w ulubionej knajpce sznycel to kotlet wieprzowy z jajkiej na miekko na górze , zreszta pycha a np. moja kolezanka na tradycyjne mielone mówi , siekane :D

w polsce wiekszosc ludzi mowi tak na mielone. a na swiecie na schabowe (cielece, kurczacze) kotlety panierowane, cienkie.

Gość Sznycel to nie mielony
To kotlet smazony panierowany najczesciej z cieleciny. po wiedensku z sadzonym jajkiem na wierzchu

Gość jakie mielone---------------
Sznycel wiedeński – austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Wierną i przybliżoną formą nazewnictwa jest "sznycel po wiedeńsku" robiony z wieprzowiny. Nazwa "wiedeński" jest zastrzeżona i prowadzi niejednokrotnie do zatargów, a nawet kar. Głównym powodem jest zawsze produkt, z którego sznycel został wykonany. Oryginalny będzie zawsze z cielęciny, podrabiany (ze względu na cenę mięsa) z wieprzowiny. Dlatego stosowane nazewnictwo jest skrupulatnie kontrolowane przez organa kontroli, zwane Aufsichtsbehörde. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast wieprzowy musi nosić przypisek Art. (Schnitzel Wiener Art.) W Polsce sznycel po wiedeńsku podaje się z sadzonym jajkiem. W Małopolsce i na Opolszczyźnie często nazwą sznycel określa się kotlet mielony.