Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvaaaaaa

Co to sa sznycle? nie mam pojecia co to jest

Polecane posty

Gość bvaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tak se myślę i ....myślę....
... w południowo- wschodniej Polsce tak mówi się na : - mięso mielone wieprzowe połączone z - czerstwą bułką namoczoną w mleku , wyciśniętą i zmieloną z mięsem - jajko całe - cebula zeszklona - mały , roztarty zabek czosnku - sól , pieprz ... masę wyrobić i smażyć na gorącym tłuszczu .... wspaniałe do ziemniaków i do bułki ( na zimno i ciepło ) ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tak se myślę i ....myślę....
... w innych rejonach kraju mówią tak ( właśnie z niemieckiego ) na zwykły , usmażony schabowy ... a na Śląsku podobno to karbinadel ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tak se myślę i ....myślę....
... syn studiuje w Lublinie i też twierdzi , że nie wiedzieli co to sznycel ... jak zobaczyli to stwierdzili , ze to przecież zwykły kotlet mielony... co kraj to obyczaj ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaaaaatsa
A moj maz na mielone mowi klaskane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
te nazwy wszystkie są umowne , u mnie w ulubionej knajpce sznycel to kotlet wieprzowy z jajkiej na miekko na górze , zreszta pycha a np. moja kolezanka na tradycyjne mielone mówi , siekane :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w polsce wiekszosc ludzi mowi tak na mielone. a na swiecie na schabowe (cielece, kurczacze) kotlety panierowane, cienkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sznycel to nie mielony
To kotlet smazony panierowany najczesciej z cieleciny. po wiedensku z sadzonym jajkiem na wierzchu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie mielone---------------
Sznycel wiedeński – austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Wierną i przybliżoną formą nazewnictwa jest "sznycel po wiedeńsku" robiony z wieprzowiny. Nazwa "wiedeński" jest zastrzeżona i prowadzi niejednokrotnie do zatargów, a nawet kar. Głównym powodem jest zawsze produkt, z którego sznycel został wykonany. Oryginalny będzie zawsze z cielęciny, podrabiany (ze względu na cenę mięsa) z wieprzowiny. Dlatego stosowane nazewnictwo jest skrupulatnie kontrolowane przez organa kontroli, zwane Aufsichtsbehörde. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast wieprzowy musi nosić przypisek Art. (Schnitzel Wiener Art.) W Polsce sznycel po wiedeńsku podaje się z sadzonym jajkiem. W Małopolsce i na Opolszczyźnie często nazwą sznycel określa się kotlet mielony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×