Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

assii20

jak uniknąć śladów po ospie wietrznej?

Polecane posty

W wieku 30 lat dopadła mnie ospa wietrzna.Zostały już tylko strupy.Co znaczy całkowite odpadnięcie strupów?Pytanie może wydawać się dziecinnie głupie i proste...Nie zrywam strupów, ale podczas np delikatnego mycia same mi odchodzą pozostawiając czerwone plamki.Więc zastanawiam sie , czy to jest to samoistne odpadanie strupów , czy zdrapywanie?hehe...wiem,że to trochę głupio brzmi , ale sprawa jest o tyle ważna, ze po zdrapywaniu pozostają blizny , a po samoistnym odpadnięciu nie...i tak siedzę i zastanawiam sie , czy bedą te dziury na twarzy , czy nie.Lekarz mówił, by nie myć sie w ogóle, ewentualnie przemywać się spirytusem ,zdania co do tej kwestii są podzielone....Ja brałam szybki prysznic i przez tydz wszystko sie zagoiło.Po tych strupach mam tylko czerwone plamy .Minimalne dołki- prawie nie widoczne.Nie rozdrapywałam ran, wiem, ze nie wolno tego robić.Zastanawia mnie czy strupy same odchodzą , czy wchłaniają sie do całkowitego zniknięcia .Jak mówię nie zdrapywałam, twarz obmywam delikatnie wodą lub wacikiem ze spirytusem i podczas tego zabiegu(na prawdę delikatnego )odchodzą mi te strupki.Broń Boże nie siłuje się z nimi.czy to tak wygląda prawidłowo przebiegający etap zabliźniania tych krost? Dziękuję za odpowiedzi

Gość czescczesc...
moja corka ma ospe nie martw sie jezeli samo odpadnie to nic nie zostanie

Gość ayurveda#$%*
dobry temat.. szkoda że nikt nie udzielił w nim żadnej konkretnej porady.. Ja czerwone miejsca z dołkami po odpadniętych strupkach smaruje Fenistilem na Rany i maścia Bepanthen Plus..ogólnie mazidłami wspomagającymi gojenie, nie wiem co z tego wyniknie..mam nadzieje że nie zostawi mi ten wirus zadnych pamiątek, chociaż jeden bąbel przez przypadek starłam z powierzchni skóry,została 1,5cm dziura więc tam chyba będzie dołek, na szczęście pod pachą.. pozdrawiam wszystkich chorujących