Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renaaatttkkka

pomóżcie mi chodzi o macierzyński

Polecane posty

Gość renaaatttkkka

jetem w ciąży mam umowe od lutego 2008 r czy należy mi macvierzyński?

Gość Aniusia23
ale masz umowe naczas okreslony czy na stałe?? to jest ważne

Gość Aniusia23
napisz do kiedy jest ta umowa to postarma Ci sie wytłumaczyc na jakich zasadach funkcjinuje ten system.

mysle, ze to zalezy od zakladu pracy. Ja mam termin na lipiec , a umowe do konca sierpnia. Z tym, ze szef zastrzegl mi juz, ze przedluza mi w sierpniu umowe na czas nieokreslony i moge isc na wychowawczy po macierzynskim nawet na te max. 2 lata. Z tym, ze u mnie ludzi do pracy jest duzo. to zalezy tez, na jakim pracujesz stanowisku

Gość renaaatttkkka
mam umowe na czas nie określony od sierpnia.jest to moje drugie baby (po 17 latach)

Gość Aniusia23
nalezy Ci sie macierzyński, niby jest to 100% płatne, ale nie licz na to Zus wylicza srednia z soatnich 12 misiecy i tyle Ci tez przeleje.

Gość renaaatttkkka
zarabiam 1730 zł brutto . A zus też wypłaca za urodzenie dziecka? jeśli tak to ile?

Gość Aniusia23
to policz kwote netto, i najlepiej jak sobie policzysz srednia z ostatnich dwunastu miesiecy ... ja mam netto 1750zł a z Zusu dostałam tylko 1568zł :-( Zus nie wypłaca za urodzenie dziecka. Jezeli masz jakies ubezpieczenie grupowe albo indywidualnie opłacasz składke to dostaniesz pieniazki. Pewnie pomylilas to z becikowym. Mozesz postareac się nawet o drugie 1000zł jezeli nie przekroczysz z mezem i z dzieciatkiem 504 zł na osobę, ale przed tym konieczne jest załatwienie rodzinngeo.

mam pytanie-czy z pieniążków otrzymywanych na urlopie wychowawczym trzeba się rozliczać z Urzędem Skarbowym?

Gość Aniusia23
zaskoczyłas mnie, ale podejrzewam, ze trzeba bo to Zus przesle Ci wtedy pita.