Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oleńka_11

prolaktyna a dopamina i depresja

Polecane posty

Pytania do fachowców, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże... Jak się ma poziom dopaminy do poziomu prolaktyny? czy wysoka prolaktyna implikuje niską dopaminę i odwrotnie? jeśli tak, to jakie są konsekwencje? Dlaczego chorych na ciężkie formy depresji nie powinno się leczyć lekami hormonalnymi bez ścisłego nadzoru? Jak podziała na chorą o skłonnościach depresyjnych podawanie dużych dawek progesteronu? Jakie leki (substancje) należy podawać chorej, cierpiącej jednocześnie na depresję i hiperprolaktynemię? Proszę, jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania, to błagam o odpowiedzi.

Gość do góry do góry
UP!

Gość do góóóóry
up

Gość hjyriru
ja brałam fluonaxol czy coś takiego....

Raczej potrzebuję namiaru na endokrynologa, bo bardziej chodzi mi o wpływ hormonów na taki organizm, niż psychotropów. Jakie leki hormonalne można podać w tym przypadku bez ryzyka (z małym ryzykiem), że wywołają rzut depresji... Myślałam, że studenci medycyny też zaglądają na to forum:(

Gość do gory
up

Gość tolek
niestety wiekszosc studentow medycyny to niestety głąby ..dopiero na sspecjalizacji człowiek zna sie na czymkolwiek ..a w zaszadzie na jednym

Gość anula123434
Podnoszę i proszę o odpowiedź mam ten sam problem

Gość gość
Wiem, że dobre pare lat mineło, ale może ktoś ma obecnie podobny problem. Polecam Wellbutrin. Działa na dopaminę, a nie serotoninę. Mam zaburzenia depresyjne nawracające i hiperprolaktynemię (obecnie nieleczoną). Po ok miesiącu stosowania Wellbutrinu poziom prolaktyny spadł nieznacznie, choć nadal był powyżej normy (wg endokrynologa to nic nie znaczy, bo poziom prolaktyny nie jest stały i mógł być trochę niższy "od tak"). Później nie sprawdzałam poziomu (biorę 6 miesięcy), ale nie jest gorzej, mlekotok też się nie nasilił, ale też nie osłabł. Ogólnie jestem bardzo zadowolona.