Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jedno pytanie

Proszę o przepisy z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego.

Polecane posty

Gość Jedno pytanie

Witam! Bardzo proszę o podanie jakichś sprawdzonych przepisów na dania z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego. Dostałam je od znajomych, a przyznam szczerze, że nigdy nie miałam i niczego w nim nie robiłam, teraz chętnie bym je wykorzystała do czegoś dobrego. Jeśli taki temat już był to przepraszam, nie zauważyłam. Z góry dziękuję za pomysły ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość boj sie boj
na początek kup sobie torebke "pomysł Na" na przykład roladki schabowe albo rybę z sobie koperkowym i zrób w/g przepisu na opakowaniu. Nie sposób tego zepsuć a całkiem smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furrkotka
lazania :) przepis na opakowaniu mnakaronu :) zapiekanka : warstwa ziemniaków w talarki wymieszanych z cebulą , mięcho pomidory, kukurydza, znowu kartofle i na górę beszamel plus żółty ser :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jedno pytanie
oże faktycznie dziś kupię coś z serii pomysł na.... i spróbuję. Dziękuję za odzew i pomysły, będę próbowała. Proszę o więcej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość boj sie boj
ja zawsze kurczaka i pieczeń (np. ze schabu albo szynki) piekę w żaroodpornym - wygoda, bo na pewno się nie przypali a tu masz przepis na smaczny deser: naczynie zaroodporne wysmarować masłem i do 3/4 wysokości zapełnić obranymi jabłkami pociętymi w ósemki albo jeszcze drobniej. Na wierzch jabłek kruszonkę ( taką klasyczną jak do ciasta), zamknąć naczynie i do piekarnika na 180-200 stopni na pół godzinki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jedno pytanie
jolkaza - naczynie ma kształt prostokąta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jedno pytanie
boj sie boj - a jak pieczesz to mięso? Z jakimi przyprawami? Nie wychodzi suche?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka:makaron świderki al dente,sos pomidorowy,mieszanina przesmażonej szynki,pieczarek i cebulki.Na wierch ser żólty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tylko pamiętaj że jak pieczesz np. mięso i chcesz podlać wodą to wrzątek lej bo jak wlejesz zimnej wody to naczynie pęknie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robię takie coś: schab pokrojony w plastry kładę w naczyniu posypuję zupą cebulową knorr polewam śmietanką i piekę mniam mniam można też tak pierś zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agatona
Pomysł na jest rzeczywiście fajnym i smacznym wyjściem na początek.A moje dwa własne pomysły z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego: Udka z kurczaka z ryżem 1.Nasmaruj naczynie masłem(obficie) 2.Włóż do środka ugotowany ryż 3.Ryż posyp podsmażoną(lekko)cebulką i żółtą i czerwoną papryką 4.Delikatnie posól i popieprz 5.Udka włóż do woreczka,wsyp do środka mąkę,dużo curry,pieprz,paprykę w proszku i czosnek(w proszku lub drobno posiekany) i równomiernie wymieszaj 6.Tak obtoczone udka ułóż na ryżu i włóż do piekarnika 7.Piecze się około godz ale trzeba co jakiś czas zajrzeć i sprawdzić,czy to już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agatona
Przepis drugi(robiony przeze mnie wczoraj) Canneloni 1.Na patelni podsmaż cebulkę,dużo posiekanego czosnku i mięso mielone,posól,popieprz,można dodać trochę oregano i papryki w proszku i suszonej 2.Dodaj przecier pomidorowy,trochę wody i wymieszaj 3.Naczynie posmaruj masłem albo śmietaną 4.Napełniaj makaron typu canneloni tym farszem i układaj w naczyniu 5.Polej na wierzchu pozostałym farszem lub sosem pomidorowym(ja akurat miałam gotowy),posyp serem i pokrojonymi oliwkami 6.Do piekarnika na jakieś 45 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agatona
Teoretycznie można,ale w mikrofali wychodzi gorsze...Ogólnie mikrofala jest super do podgrzewania,ale do robienia potraw już taka sobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agatona powstało mnóstwo książek z przepisami do mikrofali, także te dania nie są wcale gorsze, zresztą zależy jaka ma się mikrofale, są takie które potrafią zrobić chrupką pizze i ugrillować kiełbaskę i uparować warzywa ...ależ się głodna zrobiłam....spróbuję z tym naczyniem żaroodpornym, jak coś upichcę na nim w mikrofali to dam znać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam wszelkiego rodzaju zapiekanki, lasagne czy jak to sie tam pisze:) a poza tym babka ziemniaczana:) kg ziemniakow cebulka boczek i inne dodatki wg uznania:) maka, jajeczko moze byc ogolnie jak do plackow ziemniaczanych. dokladny przepis na pewno google wypluje:) i zapiekamy w takowym naczyniu:) swietne odsmazane:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fabienna
Dostalam znakomity przepis od mojej znajomej ,wlasnie niedawno go zrobilam jest pyszne.Na dno naczynia wlozyc ryz okolo 2 szklanek na to pokroic w stazki 2 cebule i polozyc skrzydelka ok 6.Na to wszystko zalac zalewa.4 szklanki wody0,5luzeczki pieprzu ,2 lyzeczki wegety,2lyzki papryki slodkiej,2 zabki czosnku,i 2 lyzki cukru.Zycze smacznego!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Popieram Ewe zadnej vegety kostek ani pomyslow na.... sama chemia i glutaminian sodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Naczynie zaroodporne posmaruj cienko smalcem bardzo cienko pokroj w cienkie plasterki cebule biala lub czerwona ja daje czerwona uloz na dnie naczynia na tym poloz pokrojone w cienkie plasterki pory a na nim pomidory na warzywach poloz schab rozbity cienko jak na schabowe przypraw sola papryka ostra pieprzem kolorowym i majerankiem na tym cienko rozsmaruj majonez i przykryj taka sama porcja warzyw :) schabu nie panieruj w niczym i do piekarnika na jakies 80 - 90 minut :) rewelacyjne z kopytkami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sezonie na grzyby lesnie kurki pokroj w miare rowno podsmaz na maselku zamarynowana i cienko rozbita dzien wczesniej poledwiczke wieprzowa poloz na dnie naczynia wysmarowanego grubsza warstwa masla dodaj cebule biala i pokrojone cienko pomidory i oczywiscie kurki MARYNATA sos sojowy pieprz kolorowy papryka ostra lub slodka sol ziolowa tymianek ja podalam jakie ja daje przyprawiasz jak lubisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podobnie mozesz zrobic z dorszem potrzebujesz tylko czosnku przecisnij go albo pokroj w cieniutkie plastry ja kroje zyletka palce jeszcze mam wszystkie i oczywiscie pomidor naczynie tez smarujesz maslem z przypraw daje czubryce zielona sol i pieprz cytrynowy wystarczy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja znalazłam na stronie termisil.com dużo fajnych przepisów na potrawy, które można przygotować w naczyniach żaroodpornych. Jeżeli ktoś poszukuje dobrych takich naczyń, ja polecam Termisil - są super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Etsy
Znalazłam fajny przepis na stronie Termisilu( trafiłam na nią przy okazji kompletowania rzeczy do kuchni, pierwszym moim daniem w nowej kuchni daniem był właśnie ten pyszny łosoś ) Potrzeba ok. 1 kg świeżego lub mrożonego szpinaku, 750 gr fileta z łososia bez skóry, 1,5 łyżki soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 40 g masła, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki białego wina, garść posiekanej pietruszki. Umyty szpinak zalej wrzątkiem, po minucie odsącz, naczynie wysmaruj oliwą, ułóż szpinak, posól, ułóż łososia, polej sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj 15-20 minut. Do zrobienia sosu potrzeba: w rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i praż kilka minut, zestaw z ognia, wlej szklankę bulionu z białym winem i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pietruszką. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wikacia
można zrobić pieczoneko kurczaka,chleba z serem i innne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja polecam lososia Wysmaruj masłem naczynie,ukladasz platy lososia skórą do dolu,przyprawa do ryb,pieprz cytrynowy,ns wierzch taka kolderka z utartej na tarce cebuli i papryki moze byc roznokolorowa co kto lubi.Ja pieke to na 150 stopni z termoobiegiem chyba ok godziny.Po wyjęciu oczywiscie skropic sokiem z cytryny.Najlepiej smakuje z ryzem.Mniam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zofija123456
kochana, na termisil.com jest dużo fajnych przepisów z wykorzystaiem naczyń żaroodpornych, poszperaj, znajdziesz coś pysznego z pewnością

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×