Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość outlock

Czy to wyrostek??

Polecane posty

Gość outlock

Witam. Mam bóle w prawej, dolnej części brzucha. Nie są one jednak silne i trwają dopiero 1 dzień. Niestety nie mam czasu na wizytę u lekarza. Bardzo proszę o pomoc. Jak siedzę, leżę, nie poruszam się to nic mnie nie boli. Jak podnoszę prawą nogę do góry to może odrobinę. Jak chodzę, to w momencie podnoszenia prawej nogi odczuwam lekkie kłócie. Boję się że to może być wyrostek. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. PS. Może to od stresu(bo jestem strasznym nerwusem) lub od siłowni(bo uczęszczam do niej). DZIĘKUJĘ!!

Gość ambiwalenccja
U około 70% chorych ostre zapalenie wyrostka robaczkowego przebiega typowo, lekarz już na podstawie wywiadu i badania chorego może trafnie postawić diagnozę. Do tych typowych objawów należą: ból brzucha zaczyna się od nieokreślonego bólu w nadbrzuszu, który po kilku godzinach lokalizuje się w obrębie prawego dołu biodrowego, ból nasila się podczas ruchów i kaszlu, nudności, wymioty, brak łaknienia i wstręt do jedzenia, wzrost temperatury ciała, bolesność uciskowa w okolicy prawego dołu biodrowego, tzw. „obrona mięśniowa”, czyli odruchowe napinanie się mięśni powłok brzucha podczas uciskania powłok jamy brzusznej nad zapalnie zmienionym wyrostkiem, nasilenie się bólu przy podniesieniu prawej kończyny dolnej do pionu, nasilenie się bólu w prawym dole biodrowym przy ucisku okolicy lewego dołu biodrowego (ból z prawej, nie z lewej strony), z powodu bliskiego umiejscowienia wyrostka obok moczowodu i pęcherza moczowego wystąpić może uczucie częstego parcia ma mocz.

Gość outlock
Wiem, to czytalem. Chce sie dowiedziec czy moze u kogos wyrostek zaczynal sie podobnie jak u mnie??

Gość ambiwalenccja
nie lepiej isc do lekarza zanim dopadnie cie naprawde ostry bol? Lekarz na pewno od razu stwierdzi czy to wyrostek a moze jakis nerwobol