Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość płatek śniegu 22

Kochane,poradźcie mi w sprawie datury

Polecane posty

Gość płatek śniegu 22

Od 2 m-cy czekam w sklepie ogrodniczym i w kwiaciarni na nasiona,powinno sie niby wysiewać w marcu i nie wiem czemu ciągle nie przywożą.W dodatku facet z kwiaciarni namącił mi w głowie i nie wiem co robic.Powiedział,że lepiej kupić gotowe sadzonki,bo z nasion trudno wyhodować i nie będzie kwitła w tym roku.Ale chyba nie wiedział że są i jednoroczne i wieloletnie,a z tego co wiem to jednoroczna rosnie bardzo szybko.Zastanawiam sie czy nie chciał mnie po prostu naciągnąć na większą kasę,sadzonki pewnie nie są tanie.Zreszta nie wiadomo czy będzie je miał,mówi,że jak będzie ciepło ale kto go wie,a wtedy mogłabym już mieć wyhodowaną sporą roslinkę.Co robić?Kupić nasiona (różne kolory)czy sadzonkę (będę sobie chyba mogła pozwolić tylko na 1).Radżcie kobiety

Gość jednoroczne i wieloletnie
Jednoroczne z nasion wyrastają szybko, łatwo i kwitną obficie w tym samym roku, potrzebują dobrego nawożenia. Pewnie miał na myśli sadzonki wieloletnich, które nawiasem mówiąc łatwo sobie samemu zrobić i ukorzenić jeśli masz znajomych posiadających tę roślinę. Faktycznie z sadzonki raczej nie zakwitną w tym samym roku, ale po latach to piękne kwiaty Tyle że trzeba mieć miejsce na ich zimowanie.

Gość płatek śniegu 22
A ja właśnie nie bardzo mam.On powiedział,że sadzonki zakwitną w tym roku,a wysiane nie.I gadał tak jakby były tylko wieloletnie

Gość płatek śniegu 22
Niestety nie mam od kogo wziąć szczepki,a na allegro chyba nie sprzedają :(

Gość jacobs
te jednoroczne sa kiepskie nie to co wieloletnie.sa mniejsze i kwitna chyba tylko na bialo.Widzialam je rosnace gdzies przy drodze.Prawdziwa datura dobrze prowadzona jest piekna i pieknie pachnie.Powinnas wiedziec ze te jednoroczne sa bardzo trujace wiec jesli sa dzieci to uwazaj.Z nasion wieloletnia na pewno nie zakwitnie w tym roku.Poszkjaj wsrod znajomych .Kazdy obciety kawalek dobrze ukorzenia sie i zakwitnie chocby jesienia.Problem jest tylko z przechowaniem zima.Jednoroczne to sa zupelnie inne rosliny

Gość jednoroczne i wieloletnie
Te wieloletnie są też trujące!!! Problem w tym, że jak nie masz gdzie przechować na zimę to nie będziesz miała pięknych krzewów. A jednoroczne kwitną obficie i też są piękne, na pewno mniej absorbujące niż wieloletnie.

Gość płatek śniegu 22
Wielkie dzięki,ja nie mogłam znaleźć.Tanie nawet,tylko przesyłka 2 razy tyle :O Ale kupię,piękne są :)