Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KHKHKA

Guzki tarczycy

Polecane posty

Gość KHKHKA

Witam wszystkich i proszę o poradę. Wykryto u mnie guzki hypoechogeniczne podzczas badania tarczycy. Czy jest to coś grożnego czy trzeba to usuwać operacyjnie.

Gość KHKHKA

Gość autorko
a miałaś już biopsję? byłaś u lekarza?

Lekarze zalecają usunięcie, gdyż taki guzek może się przekształcić w nowotwór złośliwy. Zależy to od wielkości tego guzka. Lekarz raczej zaleci obserwację i dopiero kiedy guzek zacznie się powiększać może zlecić biopsję. Czasem usuwają całą tarczycę, aby zminimalizować ryzyko. Ale nie martw się, nowotwory złośliwe tarczycy są rzadkie, poza tym dziedziczne, więc jeśli u Ciebie w rodzinie nikt nie chorował, to z pewnością również i Ty nie zachorujesz.

Gość KHKHKA
A czy guzki leczy sie tabletkami na tarczyce? czy one moga zniknąc po tych tabletakch?

Wiesz co, moja mama ma takie guzki i aktualnie nie bierze żadnych leków, jest tylko pod obserwacją (czy się powiększają czy nie). Lekarz nic więcej nie zalecił. Ale być może leczy się to tabletkami i być może spowoduje to ich zmniejszenie, ale nie wiem czy mogą same się wchłonąć. Radzę zapytać lekarza.

Gość dzisiaj Dzien Kobiet
z reguly jesli biopsja nic nie wykarze, konczy sie na kontroli. tak przynajmniej dwa / raz do roku. jest hypo wiec nic zlego a po zatym to nawet gdyby cos...to tarczyca nie daje przezutow na inne organy. nie martw sie. operacje zalecaj jesli hormony szaleja lub guzek rosnie. nie mysl teraz o tym. lekarz ci wszystko powie.trzymaj sie

Gość KHKHKA
Boje sae bo czytałam ze własnie guzki hipoechogeniczne moga sie zezłosliwić.