Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilka.lil

jak odmówić zaproszeniowe faux pas

Polecane posty

Gość lilka.lil

zostałam zaskoczona przez kolegę - sąsiada, który zaprosił mnie na wesele. Trochę to dla mnie głupia sytuacja, bo tak jestem z nim 'na czesc' i nie mam zamiaru iść. Czy jeżeli będę odmawiać pójścia, to wypada podać jakis powód (że np ten dzień zajęty) czy nie trzeba? I jeszcze takie inne pytanie, oni zaprosili też po sąsiedzku moich rodziców. Za rok ja ogranizuje wesele. Nie miałam w planach proszenia sąsiadów, ale w takiej sytuacji wypada sie chyba 'odwdzięczyć'. I teraz też mam problem, bo nie wiem czy zaprosic tylko tego kolegę z żoną i jego rodziców, czy tez jeszcze jego 2 siostry, które jeszcze w domu rodzinnym są.

Ja miałam podobna sytuacje i poprostu odmowiłam, bez podawania powodu. Przeprosiłam tylko ze nie moge przyjsc. Wiedziałam ze moje wesele bedzie raczej skromne i nie bede mogła tej osoby zaprosic, wiec do niej nie poszłam...

powiedz, że planowałas już w tym czasie cos innego, ale jeśli dasz rade, to postarasz sie przyjść na sam slub do kościoła. Natomiast wteyd, kiedy Ty będziesz zapraszac ludiz na wesele, możes zim wręczyć zawiadomienie o slubie kościelnym. Myśle, że to bęzie dobre wyjście z takiej sytuacji, w końcu do kościoł amoże przyjśc niemalk każdy, a nie wąże się to z większym kosztem jak zakup wiązanki. Też nie widze sensu, żeby iśc do kogoś, kogo się tka naprawde nie zna, dziwne uczucie bawić się u kogoś kompletnie obcego wśród zupełnie obcego towarzystwa.

Gość bfbfbfbfbfb
Ja bym tam nawet do kościoła nie poszła do kogoś, kogo znam na "cześć" albo rozpoznaje po psie, z którym wychodzi na dwór. Dajcie spokój! A po co on Cię w ogóle zaprosił? Żeby się pokazać? Owszem, znam sytuacje, że sąsiedzi blisko ze sobą żyją i wtedy czemu nie, ale nie w takim wypadku. Ja bym nie poszła i nie "odwdzięczała" się. Nie ma takiego obowiązku przecież i nie powinno być Ci nawet głupio, skoro go nie znasz.

ja bym poszła chociażby z ciekawości :) Poza tym skoro to sąsiad to chyba nawet jest to uprzejmy gest, nic nie kosztuje a jaki jest miły. Troche zyczliwości do ludzi, no chyba że lepiej jest zamknąć się w 4 ścianach i udawac odludka.

ja bym grzecznie podziękowała za zaproszenie i powiedziała, że niestety nie przyjdę na wesele. ewentualnie możesz pojawić się pod kościołem z kwiatami. natomiast jak nadejdzie pora Twojego ślubu to po prostu nie zapraszaj kłopotliwego sąsiada, ew. wręcz zawiadomienie. i po sprawie.

Gość purpleday
Skoro jesteście tylko sąsiadami, którzy nie mają żadnego kontaktu poza "cześć" to uważam, że zaproszenie dostałaś grzecznościowo. I tak powinnaś je potraktować. Czasem tak jest, że rodzice młodych uważają, że sąsiadów należy zaprosić. I być może tak było w tym przypadku. Bardzo często młodzi wręczają zaproszenie- bo wypada, ale właściwie wcale nie oczekują, że goście się zjawią na weselu. Ja bym podziękowała za zaproszenie, powiedziała, że nie przyjdę, bez żadnych tłumaczeń. Ewentualnie w dniu ślubu- kiedy sąsiad wychodziłby z domu- złożyłabym mu życzenia. I tyle. No chyba, że jednak sąsiad wpada czasem na kawę, nawet raz na ruski rok lub jego rodzice są przyjaciółmi Twoich rodziców- wtedy poszłabym na ślub, na wesele nie.

Gość czarna koala
idz na ślub z kwiatami. na ślub to każdy może przyjść, u nas w soboty kościoły sa okupowane przez babcie które sobie chcą popatrzec :( wiec jak one moga to Ty tym bardziej. a na wesele nie idz. podziekuj ladnie i powiedz że Cie nie bedzie. nie musisz mowic dlaczego, wątpię żeby nalegali na podanie powodu.