Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

L4 w ciąży/urlopp macierzyński

Polecane posty

zastanawia mnie jedna rzecz. Na macierzyńskim będę dostawać średnią z 6 miesięcy prawda? Na moją wypłatę składa się to co mam na umowie+prowizja i premie - i tyle też dostanę na macierzyńskim. Ale jeśli termin porodu mam na koniec lipca i planuję już w czerwcu iść na L4 wtedy moja wypłata będzie pomniejszona o te prowizję i dostanę tylko tyle co mam na umowie. I teraz jak oni mi tą średnią policzą?? Bedą brać pod uwagę ten okres kiedy będę przed porodem na L4?? Bo jesli tak to automatycznie pomniejszy to moje zarobki na macierzyńskim...

ale L4 masz płatne 100%,obliczają srednią z ostatnich 12 miesięcy,więc premie i inne dodatki tez w to wchodzą,przynajmniej tak jest w moim przypadku gdzie 1/3 pensji to byly premie i dodatki,teraz będąc na L4 od kilku miesięcy dostaje srednią z tych ostatnich przepracowanych 12 miesięcy, pozniej do macierzynskiego będą brac rowniez ostatnie 6 miesięcy czyli te w ktorych bylam na zwolnieniu:)

Gość A JA TAK Z INNEJ BECZKI
Dziewczyny tak mnie dzis naszły mysli ze cieżki nam się czas trafił na ciąze itd. Kryzys i az strach isc na L4 , ja akurat od tyg. musze lezec bo mam zagrozona ciaze. Dotąd pracowałm jestem w 6 misiacu ciazy, wiec mysle ze i tak długo dalam rade. Wiem ze nie moga mnie zwolnic itd. ale boje sie ze po macierzynskim mnie zwolnią albo coś. Qrcze no zle nam sie trafiło oj źle :(

ale moje 100% to tyle co mam na umowie, a premię dostaje osobno. Zastanowiło mnie to z tego powodu, że teraz byłam na L4 przez 2 tygodnie z powodu ciąży i dowiedziałam się, że obcięli mi premię. Więc jeśli będę siedzieć na na L4 przez 2 miesiące przed porodem to znacznie obniży to mój dochód na macierzyńskim. Czy pracodawca ma prawo tak zrobić?

Gość straszny kocurze
premia wlicza sie do podstawy zasilku chorobowego, dlatego dostajesz pomniejszone to świadczenie przy wypłacie. W sumie nie tracisz, chyba ze masz zmienną premię, wtedy srednia z 12stu miesiecy wchodzi ci do podstawy a pozostałą czesc masz wypłacaną z wyplatą. Na macierzyńskim bedziesz otrzymywała takie same swiadczenie,jak na L4, chyba ze od ostatniego swiadczenia a urlopu macierzyńskiego minie ponad 3 miesiace.

no i dostałam 200zł mniej za to, że byłam 1.5 tygodnia na L4. Zastanawiam się czy ich nie cmoknąć w dupę i iść na L4 do końca ciąży. Bo człowiek sobie flaki w tej pracy wypruwa, nie chce odejść żeby na lodzie nikogo nie zostawić, a oni i tak to mają gdzieś.