Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edi34

komplikacje i powikłania po cesarce

Polecane posty

Czy jest ktoś, kto przeszedł jakiekolwiek powikłania i komplikacje po cesarce? Bo wszędzie czyta się o tym, że to nie zabieg a poważna operacja ze wszystkimi grożącymi komplikacjami, ale jakimi? Co może się zdarzyć?

W formularzu, w którym podpisuje się zgodę na wykonanie cc (podpisuje go każda dziewczyna jadąca na cc) jest zawartych kilka informacji o możliwych powikłaniach samej operacji: - śródoperacyjne uszkodzenie pęcherza moczowego lub moczowodu (widziałam na własne oczy pacjentkę która z tym przyjechała z cc - koszmar...) - krwotok wymagający podwiązania tętnic macicznych lub wycięcia macicy - wtórne krwawienie lub krwiaki wymagające przetoczenia krwi i/lub ponownej interwencji operacyjnej (otwarcia jamy brzusznej) - śródoperacyjne uszkodzenie jelit - niedrożność pooperacyjna jelit powstanie przetoki dróg moczowych (np. pęcherzowo - macicznej) - powikłania zakrzepowo - zatorowe (tworzenie sie skrzeplin i zatykanie naczyń krwionośnych przez skrzepliny) - zapalenie otrzewnej - zakażenie rany pooperacyjnej - zapalenie pęcherza moczowego - powstanie urazów u noworodka podczas otwierania macicy lub wydobycia płodu (również widziałam kilka, na szczęście niezbyt groźnych takich przypadków). Wszystko to opatrzone jest na tej zgodzie klauzulą: Ciężkie, zagrażające życiu lub śmiertelne powikłania proponowanego Pani zabiegu operacyjnego zdarzają się rzadko. Według statystyk komplikacje przy cc pojawiają się 3-10 raza częściej niż przy porodach drogami natury.

Gość eeee tammm122
miałam cesarkę i polecam, :) tzn z przyczyn zdrowotnych ale się cieszę bo moje życie seksualne jest bardzo udane kochałam się już albo dopiero 5 tyg po porodzie, teraz codziennie a jest mce po. z tego co wiem niektóre mają taką rozciągnięta pochwę po porodach nat ze nic nie czują podczas sexu albo je tam ciągle boli, sa rozciągnięte jakby miało wiadro między nogami. pozatym nie trzeba się męczyć po kilkanaście godzin a czasem się kobicina męczy i tak ma cesarkę!szczęściara ta co ma cesarkę. takie powikłania zdarzają siębardzo rzadko . takie po naturalnym też moga mieć powikłania, niezbyt dobrze im wyszyszczą w środku i gotowe! albo przy mnie dziewczyna miała zakrzep, dostawała leki na to a rodziła nat. jest wiele czynników mówiących za tym że poród drogami natury może prowadzić do śmierci, także co ma być będzie i już

Gość eeee tammm122
* 2 mce po