Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam.

Zdania warunkowe 1, 2 i 3 typu. Angielski

Polecane posty

Gość szukam.

Możecie podać linki gdzie jest do dokładnie wytłumaczone? kompletnie tych zdań nie rozumiem :(

Gość szukam.
up

Gość szukam.

Gość ja to myślę
jest to w każej gramatyce, po drugie mimo iż tego uczą, to w zyciowej sytuacji naprawdę trzeba się namęczyć by ich użyć po trzecie to jest tak: 1 - realny 2 - absolutnie niemożliwy 3 - szansa (dawno) minęła

Gość anaaaaaa
www.ang.pl, tam jest nieźle wytłumaczone :)

Gość szukam.
Problem w tym że ja nie potrafię ułożyć takiego zdania. Na www.ang.pl sprawdzałam ale niby jest tam wytłumaczone ale ja chciałabym tak bardziej dokładnie, jestem totalnym głupkiem z angielskiego :(

Gość ............i...........

Gość im here
np 1 warunek: COS SIE STANIE JESLI COS INNEGO SIE STANIE a wiec: jesli ona pozno wstanie spozni sie do szkoly = IF she getSup late, she WILL BE late for school. czyli: w częsci PO IF dajesz present simple a w drugiej czesci zdania future (w skrocie zapamietaj ze po IF nie wolno uzyc tobie will i ze druga czesc zdania - ta bez if - musi byc w czasie przyszlym...to uproszczenie ale wystarczy .... no i w ten sposob analizujesz reszte warunkowych czyli a. w jakich sytuacjach ich uzywasz b. jak wyglada bydowa zdania (a wlasciwie obu zdan)