Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bulsara

ślub z nielegalnym imigrantem -rozprawa sądowa - proszę o pomoc

Polecane posty

Gość bulsara

czy ktoś może napisać jak przebiega rozprawa sądowa o zwolnienie cudzoziemca z obowiązku przedstawienia dokumentów w Urzędzie Stanu Cywilnego? Mój Narzeczony jest Białorusinem. Przebywa w Polsce nielegalnie od 8 lat. Od 4 lat jesteśmy razem. Jego paszport już dawno stracił ważność. Ambasada odmówiła wydania dokumentu stwierdzającego zdolność zawarcia związku małżeńskiego. Złożyliśmy w sądzie w połowie lutego wniosek o zwolnienie z przedstawienia dokumentów. Jak długo czeka się na rozprawę i jak ona przebiega?? bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i z góry dziękuję...

Gość bulsara
??

Gość bulsara
bardzo proszę o jakąś odpowiedź...

Bulsara, no spokojnie, tyle znalazłam... Żeby wziąć małżeństwo z obcokrajowcem musi mieć ważny paszport, dowód osobisty, odpis aktu urodzenia, dokument potwierdzający że zgodnie z prawem jego kraju może zawrzeć związek małżeński. Podejrzewam że jeśli zgłosi się do ambasady prędzej pomyślą o deportowaniu go niż o wydawaniu mu zgody na ślub. Za to nie powinno być żadnych przeszkód z wzięciem ślubu na Białorusi, jeśli czujesz się na siłach. Nie wiem dokładnie jak to jest, o tym już pewnie wiesz lepiej, ale podejrzewam że mąż mógłby Twoje obywatelstwo przyjąć, tym bardziej jak jesteście ze sobą dłużej, to nie będzie problemów z potwierdzeniem że to nie jest małżeństwo fikcyjne.

Gość bulsara
dziękuję Historynko za odpowiedź i chęć pomocy, ale moje pytanie dotyczyło rozprawy sądowej i jej przebiegu :( o którym nic nie wiem i strasznie się boję...

Gość nhgygt
żaden Polak cie nie chcial to sie za nielegalnego zabralas? :O masz za malo problemow w zyciu czy jak, ze je sobie sama robisz? :O

Gość 666 7777 69 99 13
mozliwe ze chodzi o wyludzenie obywatelstwa . . to juz czyny karalne sa bo niemozna manipulowac uczuciami innego czlowieka

Gość aleksandra301
bulsara...historyjka dobrze radzi-malzenstwo na Bialorusi...z tym,ze nie ma czegos takiego jak przejecie obywatelstwa po slubie...z tego co wiem to mozna dostac cos takiego jak karta pobytu po kilku rozmowach w ambasadzie w Polsce...najlepiej zadzwon do ambasady Bialoruskiej i zapytaj.. ale z ta deportacja to bardzo mozliwe, przeciez to logiczne, ze nie mozna nielegalnie przebywac na terenie zadnego kraju...i pierwszy raz slysze o mozliwosci zwolnienia z przedlozenia dokumentow, zwlaszcza obywatela nielegalnie przebywajacego w danym panstwie...dziwne...

Gość no he heh ee
pff... przeciez on sie na slub na bialorusi nie zgodzi :P to idzie o slub tutaj by mu pobyt ulatwic :P :P

Gość bulsara
do wszystkich "życzliwych" i życzliwych - życzę Wam chociaż cząstki takiej miłości, jaką ja noszę w sobie, i jaką jestem darzona... nhgygt --- poniekąd masz rację! nie znalazłam Polaka - nie znalazłam tak dobrego, mądrego, kreatywnego, pełnego szacunku i przystojnego Polaka, jakim jest Mój Białorusin... po drugie - mam dość problemów, ale przeznaczenia się nie wybiera przecież... 666 7777 69 99 13 --- od 4 lat jesteśmy praktycznie nierozłączni, spędzamy ze sobą tyle czasu, ile nie spędza żadna znana mi para. cieszymy się każdą z danych nam chwil. cieszymy się sobą. mamy tysiące zdjęć, tysiące wspomnień, swoje powiedzenia, swoje przyzwyczajenia. oczywiście czasem się kłócimy, ale zazwyczaj o głupstwa i rzadko. jeżeli to jest związek fikcyjny... no he heh ee --- JA nie chcę ślubu na Białorusi, on nie chce tam wracać [co jest dla mnie w pełni zrozumiałe]... aleksandra301 --- taka możliwość sądowego zwonienia z obowiązku przedstawiania dokumentów istnieje. i właśnie prosiłam tylko o OPIS PRZEBIEGU ROZPRAWY SĄDOWEJ, a nie o złośliwe i pełne nienawiści komentarze... PS do wszystkich plujących jadem na różnych forach --- trochę pozytywnego nastwienia i życzliwości, a życie może być naprawdę piękne...

Gość kkkkm
Skoro przebywa tu nielegalnie, to proste, że powinni go deportować, a nie udzielać ślubu. Co ci się wydaje, że sąd jeszcze po pogłaszcze po głowie i z czegoś zwolni? Wezwie policję i tak się to skończy:( Swoją drogą bardzo jestem ciekawa, jak ten nielegalny emigrant zarabia na życie i kto będzie bulił, jak pójdzie do szpitala. Ty?????

Gość 888
Współczuje wam, i życzę rozwiązania problemu ale powiedz mi czemu Twój ukochany tyle czekał z załatwianiem formalności?? Nie pozwól na deporta bo wtedy dostanie na 5 lat zakaz wjazdu do PL. A wiadomo też jakim państwem jest białoruś.

Gość marcello116
Witam Cię serdecznie, mam nadzieję że nie jest za późno. Generalnie zamartwianiem się niewiele pomożesz sytuacji, więc głowa do góry. Taką sprawę przechodziliśmy całkiem niedawno. Zwolnienie dotyczyło przedstawienia dokumentu do przedstawienia w USC do dokumentów do zawarcia związku . Pytany będzie Twój narzeczony o standardowe informacje typu wiek, pochodzenie, cel dla którego chce zostać zwolniony z przedstawienia dokumentu, może zostać zapytany o Twój wiek, a także o jego zarobki i w ogóle źródło dochodu. Ponadto będzie pytany czy przechodził jakieś choroby natury psychicznej, czy nie był karany i etc. Potrzebny jest również tłumacz, ale to zazwyczaj aranżuje Sąd. Ja również byłam przesłuchiwana i pytania były podobne. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Pozdrawiam

Gość 888
marcello116 Twój mężczyzna jakiej jest narodowości jeśli moge spytać. Ja jestem z Rosjaninem i jak poznaliśmy się to groziła mu deportacja bo ja byłam w czasie rozwodu i nie mogliśmy się pobrać. Ale sąd poszedł nam na rękę i orzekł szybko rozwód

Gość marcello116
Narzeczony pochodzi z USA, ale Polska nie ma z tym krajem umowy międzynarodowej, w związku z czym obywatele USA, Kanady i jeszcze kilku krajów chcących wyjść za Polki muszą wpierw być zwolnieni przez Sąd od przedstwienia przedmiotowego dokumentu.

a moge wiedziec z jakiego jestes miasta? :) pytam poniewaz u nas lub w najliszymmi Krakowie jest BEZPŁATNA PORADA PRAWNIKA.. nie placisz NIC umawiaz sie na wizyte i tyle..mysle ze tylko taka osoba bedzie Ci w stanie wszytko dokladnie wytłumaczyc...

Gość zegnam
Buslaro Polska to nie przuczulek dla imigrantow ktorzy maja wlasne kraje , skoro byl tu przez tyle lat nielegalnie i nie staral sie o wize to musi opuscic kraj a prawo lamiesz ty ukrywajac go .

Gość avoonya
Jestem pracownikiem ambasady kraju ktory nie wydaje zaświadczeń o zdolności prawnej. Jak potrzebujesz pomocy napisz na avoonya@wp.pl

Gość gość
czary na wygraną rozprawę sądową zadzwon 503060835 mail salon.ezo@wp.pl