Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Proszę Was o odpowiedz na pytania: 1. Na czym polega wypalanie nadżerki? 2. Jaka jest cena tego zabiegu prywatnie? 3. Co się dzieje, jeśli się jej nie usunie? 4. Czy usuwanie ( wypalanie) boli? 5. Jak długo trwa?

Zamiast wypalania proponuję wymrażanie (wymrażanie azotem - krioterapia): - nie pozostawia blizny na szyjce macicy - nie ma wpływu na przyszłą ciążę i poród - jest zalecany dla młodych kobiet, które planują w przyszłości dzieci (wycinanie może pozostawiać blizny na szyjce macicy) - zabieg jest bezbolesny (robi się go bez znieczulenia i nie boli) - zabieg trwa kilkanaście minut - szyjka macicy goi się przez 2-3 tygodnie - pierwsze dni to upławy, które w miarę upływu czasu ustępują - cena jest zależna od miasta i ośrodka (w moim mieście ok. 300 zł) A co się dzieje, gdy się nadżerki nie usunie? Zależy od tego, jaka to jest nadżerka, duża czy mała, czy daje objawy (plamienia, stany zapalne), czy jest dobra cytologia. Jeżeli nadżerka jest mała, nie daje objawów a cytologia jest dobra - wystarczą regularne kontrole i cytologie - nie ma potrzeby usuwania. Duża nadżerka, dająca objawy, przy wątpliwej cytologii powinna zostać usunięta - lepiej ją usunąć, aby nie przeobraziła się w dalsze etapy ektopii i raka przedinwazyjnego.

hej ja też zamiast wypalania proponuję wymrażanie,prywatnie ok 300 zl(wypalanie w gabinecie,który ma refundację jest darmowe),ale słyszałam już,że i wymrażają też już za darmo w niektórych państwowych szpitalach,ale nie mam na ten temat żadnych informacji.

Cytologię mam dobrą. Nadżerka też nie jest duża, a dzieci planuję. Z tym, że u mnie na NFZ, gdzie chodzę lekarz poinformowała mnie, że nie robią... więc muszę iść prywatnie.

Gość pytanie do żyrafy
hej, ja z innej beczki z pytaniem... czego moze byc objawem bol piersi i bol taki jak owulacyjny odrazu po owulacji i utrzymujacy sie juz tydzien.. bo ciaza to nie moze byc bo wiadomo duzo za szybko na objawy

myślę, że ból piersi masz z powodu hormonów - coś się stało, że masz ich zwiększoną ilość (konkretnie - progesteronu). ach, jeżeli bolą całe piersi, to sprawa tylko i wyłącznie hormonów. a ból jak owulacyjny też się utrzymuje od tygodnia? może po owulacji powstała torbiel na ciałku żółtym. rzeczywiście na ciążę może być za szybko, ale tak naprawdę niczego nie da się wykluczyć przed miesiączką. jeżeli objawy będą się utrzymywać, idź do ginekologa po miesiączce, lepiej to sprawdzić.

a ja wam cos powiem, mieszkam w Austri i tutaj ten problem nadzerki w ogole nie jest aktualny, jego tutaj po prostu nie ma. Rozmawialam juz na ten temat z niejednym lekarzem ginekologiem jak i kolezankami, ktore mieszkaja tu od dawna i zadna nie miala jeszcze ani nic wypalanego ani zamrazanego... podejrzewam niestety, ze robi sie na was w Polsce kase...

Gość MigotkaKotka21
Proszę o odp. Mój ginekolog zaproponował mi wypalenie nadżerki, nigdzie w mojej okolicy nie mam możliwości jej wymrożenia lub usunięcia laserem. Czy wypalanie ma wpływ na przyszłą ciążę i na poród? Mam już maluszka, ale przyszłości ( nie wcześniej niż za 3- 4 lata) planuję drugie i ostatnie dziecko. Czy może lepiej narazie jej nie ruszać, jeśli nie jest duża? Jak wygląda sprawa po zabiegu?

po wypalaniu lub usuwaniu laserem może zostać blizna, która może w czasie porodu utrudnić rozwieranie szyjki macicy lub spowodować jej pęknięcie