Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

humanistka_20

Jak radzić sobie z NADWRAŻLIWOŚCIĄ społeczną?

Polecane posty

Gość zdefiniuj
proszę pojęcie "nadwrażliwości społecznej"

\"Osoby o nadwrażliwości społecznej w grupie osób zachowują się bardzo ostrożnie i niepewnie. Nie lubią poznawania nowych ludzi. Boją się nowych sytuacji np. pierwszy dzień w szkole, występ. Wyraźnie lubią być same. Ukrywają swe myśli i uczucia przed innymi. Nadwrażliwe społecznie osoby czują się tak, jakby były cały czas na scenie z wpatrzoną na nie publicznością. Świat kontaktów społecznych wydaje się im bardzo złożony i często kłopotliwy. Szansa na mówienie i robienie zdaje się niewielka, a możliwość popełnienia gafy – nieunikniona. Osoby o nadwrażliwości emocjonalnej często zadają pytania zaczynające się od ,, A jeśli...?”. Denerwują się drobnymi błędami i błahymi porażkami. Zazwyczaj są perfekcjonistami. Płaczą z byle powodu. Są ponad swój wiek spostrzegawcze, jeśli chodzi o uczucia innych ludzi. Często zachowują się zbyt grzecznie lub zbyt ulegle. Dzieci o dużej wrażliwości emocjonalnej są szczególnie wyczulone na makabryczne opowieści oraz filmy pełne brutalnych scen złości i przemocy. Ich kłopoty w sytuacjach społecznych wynikają zazwyczaj z przewrażliwienia na punkcie autentycznych lub wyimaginowanych afrontów. Wychwytują u innych każdy niuans mimiki, napięcia, dezaprobaty lub strachu\"

Gość zdefiniuj
o! to ja mam bardziej nadwrażliwość emocjonalną ale to wynika głównie z mojej niskiej samooceny a ta jest skutkiem zbyt dużego skupiania się na sobie dlatego polecam podejście pt"mam wszystko w dupie" albo "problemy emocjonalne są niczym w porównaniu (i tu wstawiamy np. zły stan zdrowia fizycznego)"

Gość teztomam

Gość teżtomam