Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna na balkonie

Kaprogest w ciąży? - czy któaś z Was brała?

Polecane posty

Cześć. Jestem w 8 tc, dziś byłam na usg i z badania wyszło, że płód ma 7 tygodni, czyli toszkę za mało. Lekarz twierdzi, ze nie ma powodów do niepokoju, że długie cykle, że tak to może wyglądać, ale zalecił mi zastrzyki kaprogest (10 zastrzyków - każdy brany co 4 dni). Jestem przerażona, bo w ulotce jest napisane, że ciąża jest przeciwwskazaniem do brania tego leku, choć on od razu powiedział, że tak tam będzie pisało i żeby sie tym nie przejmować. Nie wiem, co mam robić. Dziewczyny, czy któas z Was brała te zasrzyki lub słyszała coś na ten temat?

Gość ohpipi
ja dostawalam w szpitalu zastrzyki z kaprogestu właśnie na podtrzymanie ciąży. Jest to coś w stylu luteini i duphastonu, tylko, że silniejszy. Kaprogest: "WSKAZANIA: Niewydolność lutealna, poronienie zagrażające, czynnościowe krwawienia maciczne, przerost endometrium (błony śluzowej macicy)."

a nie wiesz, czy jest to lek, któy zagraża w jakiś sposób dziecku? W ulotce jest napisane, że ciąża jest przeciwwskazaniem, więc już sama nie wiem, o co chodzi :(

Gość ohpipi
nie sądze żeby zagrażał skoro masowo podaje się go w szpitalach przy niedoborze progesteronu, plamieniach, skracaniu szyjki itp. Ja na początku ciązy w 7 tc i później w 9 lądowałam w szpitaliu z plamieniami i krwawieniem i dostawałam wtedy kaprogest co 2 dni. Masz jakieś plamienia? Nie wiem, czemu od razu dostałaś kaprogest skoro nic złego się nie dzieje. Często lekarze przepisują zapobiegawczo luteine lub duphaston, które są słabsze

ja biorę duphaston, a te zastrzyki zalecił mi lekarz własnie z tego powodu, że jest 8 tydzien ciąży a płód wygląda na 7 tydzień - troszkę za mały niby

Gość ohpipi
Tym wiekiem płodu nie masz się co przejmować. Serduszko pewnie ładnie bije. Usg nie jest przecież 100% dokładne, 1mm pomyłki i juz tychodzi kilka dni różnicy. Tymbardziej, jak piszesz o długich cyklach. tc są liczone od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Maluszek bedzie miał inna wielkość w 8tc u kobiety, która owualcję miała 14 dnia cylku, a inaczej u tej, co miała 20 dnia cylku. Niby tydzień ciązy ten sam, ale pierwszy maluszek będzie o tydzień większy (starszy) niż drugi.

Gość kobietka z fotum
Podają go na podtrzymanie ciąży, wiec nie masz sie czym martwić. W której ulotce znajdziesz ze lek jest bezpieczny w ciązy?

Gość lkfljsdlj
ja bralam i dzieki temu mam dzis 2 miesieczną julke

ohpipi, tak wiem, z tym że ja mam cykle 31 dniowe, ale owulację miałam w 15 dniu, bo byłam na usg (była stymulacja lekami), czyli ta samo, jak dziewczyny w cyklach 28-30 dniowych

Gość tgurtyiui
myślę, że mimo to wszystko jest ok. Ja bym posłuchała lekarza i brała ten kaprogest, napewno nie zaszkodzi. Dziecko to nie mały komputerek, który musi robić wszystko tak jak jest w książach. Jak byłam z tymi pierwszymi plamieniami w szpitalu to jeden konował chciał mi usuwać ciążę bo nie było echa płodu w 40 dniu cyklu - mimo wzrostu bHcg. Na szczęście na drugi dzień, kiedy to już miałam nie jeść śniadania przyszedł ordynator i powiedział, że damy szansę. Na drugi dzień znowu nic, a beta wynosiła już 23000. Dopiero w 44dc pojawiło się serduszko. Uszy do góry, trzeba myśleć pozytywnie, bo nie sądzę, że masz o co się martwić

Gość ohpipi
to byłam ja