Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaaaaaaa

WZW B- wątpliwości. Poradzicie?

Polecane posty

Gość ciekawskaaaaaaa

Witam! wlasnie dostalamm 1 dawke szczepionki na wzw b. Zastanawia mnie dlaczego przed podaniem szczepionki nie bada sie pacjenta w kierunku obecnosci tegos wirusa? Przeciez to dziwne,bo skoro ktos by juz mial wzw b to po co sie szczepic? W ogole to jak zrobilam juz ta 1 dawke,to moge jeszcze na wlasna reke zorbic sobie badania anty hcv? czy wtedy wyjda jakies dziwne dane ze wzgl na to,ze mialam ta szczepionke?

Gość ciekawskaaaaaaa
jeszcze jedno: czy moge po tej 1 dawce zrobic badania na anty hbv? czy beda wiarygodne? i proby watrobowe?

Gość yjty
Wydaje mi się, że gdybyś miała tego wirusa to zauważyłabyś objawy. Poza tym czemu piszez o oznaczaniu HCV skoro to zupełnie inny typ wirusa i przeciw niemu nie ma szczepionki. Jeśli chodzi o wyniki po podaniu szczepionki to wyjdą ci przeciwciała anty-HBS, bo organizm zaczyna je produkować w odpowiedzi na szczepionkę. Póżniej po paru latach trzeba kontrolować ich miano, żeby wiedzieć czy należy się doszczepić czy nie. Powinny być > 10. Ja po ok. 5 latach mam 300, ale ukażdego jest inaczej...

Gość ciekawskaaaaaaa
dzieki bardzo. nie mialam nigdy objawow,ale co w ogole oznacza ze okolo 95% zarazen konczy sie samoistnym wyleczeniem? tzn ze ten wirus nie jest wcale taki grozny? Wiec po tej 1 dawce moge sobie zrobic testy anty hbs i upewnic sie ze nie bylam zarazona przed podaniem szczepienia? sory,ze tak mecze,ale mam mala wiedze,a z netu to mi sie tylko pomieszalo wszystko:d

Gość yjty
Ja też nie jestem w tym temacie super obcykana, bo uczyłam się o tym jakiś czas temu, ale wiem na pewno że jeśli zrobisz teraz p/c anty-HBS to wyjdą dodatnie. Szczepionki zwykle występują w postaci osłabionej formy wirusa. Ich celem jest pobudzenie organizmu do obrony i zwalczenia tego wirusa poprzez wytwarzanie przeciwciał. W tym przypadku są to anty-HBS. W razie kontaktu w przyszłości z tym wirusem,rozwija się w organizmie wtórna odpowiedź immunologiczna skierowana przeciwko niemu. Masz już gotowe przeciwciała, które z nim walczą-taka jest idea szczepionki. Więc terazaczej nie dowiedsz się nic o ewentualnym przebytym wcześniej zakażeniu.

Gość ciekawskaaaaaaa
ale jesli zorbie proby watrobowe i wyjda ok to znaczy ze nie mam sie co martwic?