Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bałwany

w zwiazku że mamy kryzys podaje przepisy na tanie i smaczne potrawy

Polecane posty

Gość bałwany

Płucka wieprzowe na kwaśno " Składniki: 80 dkg płucek wieprzowych, 250 dkg włoszczyzny bez kapusty, 10 dkg cebuli, 4 dkg tłuszczu, 2 dkg mąki, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup, gałka muszkatołowa i kwasek cytrynowy do smaku. Sposób przyrządzenia: Płucka opłukać, odciąć tchawicę, zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić, opłukać, zalać ponownie wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do płucek w połowie gotowania. Ugotowane płucka wyjąć, pokrajać w kostkę, połączyć z przecedzonym wywarem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z płuckami, chwilę pogotować z przyprawami, doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bałwany
koszt 5zł danie na 10 osób

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o.n.a.a.a.
Nienawidze płucek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wolałabym suchary
:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie cierpie płuc fuj żwinstwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teras ja
Kwaszanina Podaje przepis 1/2 głowy wieprzowej 2 kopyta świńskie(nogi swinskie sa najlepsze bo daja kleistosć czyli naturalna żelatyne) 1/2 porcji włoszczyzny 1 cebula 3 marchewki 10 dag groszku natka pietruszki sól pieprz Głowizne i kopyta gotować z włoszczyzna do miękkości, nasteonie odcedzic wywar, wybrać mieso z głowiany oraz z kopyt, warzywa pokroić i wkładać do miseczek wraz z kawałkami miesa wszystko razem zalać wywarem i pozostawic do zastygnięcia podaać z octem i chlebem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffffffffffffffffffff
 Oczy jagnięce w cieście wydruk    Składniki:Oczy jagnięce w ciescie Składniki:, 8 sztuk oczy jagniecych 20dkg maki 1 jajko 0,25l piwa sól pieprz Oczy obmyć wodą,zagotować wodez solą wrzucać na wrzatek oczy gotować 3 min.Wyjąć oczy odcedzić i osuszyć.Z maki piwa jajka soli i pieprzu zrobić ciasto nastepnie maczać w nim oczy u rzucać na goracy smalec,obsmażaać z kazdej strony po 3 min.Podawać ze skwarami i chelebem.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie cierpie płuc fuj świnstwo
moze pizza śmieciowa ! Robimy ciasto nalesnikowe do niego dodajemy to co nam zostało w lodówce ,np resztki żółtego podeschniętego sera żółtego-startego na tarce,jakies okrawki wędliny -drobno pokroić,kawałek papryki czerwonej drobno posiekac,pomidor bez skórki tez drobno ,mozna tez kukurydze,wszystko to wrzucamy do ciasta nalesnikowego,przyprawiamy solą,pieprzem może ząbek czosnku ... -bierzemy dość mała patelnie i rozgrzewamy olej ,nakładamy mase na patelnie nie za grubo i powoli smazymy na złoto ,duża łopatką przewracamy na drugą strone i tą upieczoną posybujemy jeszcze tartym serem ,keczup i mniam mniam !!!!!!🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie cierpie płuc fuj świnstwo
SAłATKA Z ZUPEK CHIńSKICH !!!...pychotaaaaaaaaaaaaaa 2-zupki chinskie ,wybieramy sam makaron na miske i baardzo drobno pokruszyć do tego makaronu pokroić bardzo drobno pomidora bez skórki,zielonego ogórka,papryke -dowolną następnie wszystkie przyprawy z zupek wsypujemy do makarony ,dodajemy płaską łyzke majonezu .Przypraw żadnych nie dajemy , sałatka musi isć do lodówki na 2 godz ....makaron zmięknie i gotowe do jedzenia!!! Pyszne naprawde !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co wy na to
Czernina z gęsi podroby z gęsi 30 dag żeberek wieprzowych włoszczyzna 25 dag jabłek 10 dag suszonych śliwek 2 goździki krew z gęsi 2 łyżki mąki sól cukier Sposób wykonania : Z podrobów, żeberek i włoszczyzny ugotować wywar, odcedzić, podprawić krwią wymieszaną z mąką i zagotować. Z jabłek i wcześniej namoczonych śliwek ugotować niewielką ilość kompotu. Połączyć go z wywarem, przyprawić solą i cukrem. Tak przygotowaną czerninę podawać z łazankami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko czernina fuuuuuuuuu
mój mąż z warszawskiego i tam to wpieprzają a mnie sie na hafty zbiera :O :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osałatka z zupek jest superrrr
chyba dzisiaj zrobie !:D zapomniałam o niej .Kiedys w akademiku to jadłam świetne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co wy na to
Zupa "żółwiowa" z główki cielęcej Tłustą białą główkę cielęcą, oparzoną, oczyszczoną jak na potrawkę włożyć w zimną wodę na 6 godzin. Rozpłatawszy główkę, wyjąć mózg i ozór, wnętrze zaś uszów odrzucić. Główkę wraz z ozorem gotować do miękkości, dodając dużo włoszczyzny, kawałek muszkatołowego kwiatu i kilka listków lubczyku. Mieć ugotowany dobry rosół wołowy lub cielęcy, zrumienić (na jedną główkę, która wystarczy na 8 osób) łyżkę masła z łyżką mąki - rozebrać smakiem z gotowanej główki, dodać kieliszek madery i zaprawić tym rosół. Ozorek obciąga się ze skórki i kraje w kostkę, główkę obiera się z mięsa i kraje w paski, też powinna być zupełnie miękka. Mózg obrany na surowo z żyłek, wymoczony, a następnie 5 minut obgotowywany kraje się w kawałki, macza w jajku i mace, osmaża na maśle i wrzuca w wazę. Oprócz tego w smaku z główką można gotować parę pieczarek, a następnie w płaskie okrągłe plasterki pokrajane włożyć w wazę, razem z pokrajaną główką. Jeśli zupa ma być elegancka to móżdżku nie kłaść, a za to zrobić małe jak kluseczki pulpeciki z gorszej części cielęciny, utłuczonej w moździerzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jest dopiero rewelacja
mój ojciec z kresów wschodnich czesto to gotuje Krwista podrobówka po królewsku Składniki: składniki: 20dkg mózgu cielecego 20dkg mózgu wieprzowego 2 jadra młodych byków jeden ozór wołowy 30 dkg płucek 5 małych łapek kurzych 4 oczy jagniece 5 grzebieniów kogutów 1/2 głowizny wieprziowej 1/2kg wedzonego podgardla 20 cynderek 1 wątroba wołowa 1 zołądek wieprzowy uszy suszone 2 sztuki pół serca wołowego 20dkg suszonych grzybów 20 dka suszu owocowego 1/2kg tłustego boczku 20 dkg smalcu do smazenia 20dkg słoniny 3 duże cebule 2 litry krwi wieprzowej Wykonanie: Mózgi obieramy z błon ,z głowiany wybieramy mięso ,reszte składnikow kroimy w grubą kostke.Całość smazymy na smalcu na złoty kolor.W garnku topimy słonine i wrzucamy cebule aby ja zeszklic Następnie do garna z cebula i słonina wrzucamy podsmazoone podroby i zalewamy 2 litrami krwi zaprawionej octem a po zagotowujemy,dodajemy grzyby i susz całość gotujemy 15 minut,na koniec doprawiamy solą ,pieprzem,majerankiem,estragonem i zageszczamy ciemna zasmazką. Podajemy jago danie jednogarnkowe z bułką ze skwarkami.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jot23
Co za okropne przepisy fuj!! Tanie sa kluski ziemniaczane,albo placuszki z ziemniaków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to strasznebbbb
Łapki kurze w sosie czosnkowym Czas wykonania: 1h Trudność: bardzo łatwe Ocena przepisu : 4 Typ potrawy: Drób Źródło: dr Hofvander Wyświetlany: 1 Komentowany: 0 Drukowany: 0 Składniki: 1 kg łapek kurzych olej sól czosnek 2 cebule łyzka maki papryka [pieprz estragon słonina 10dkg Wykonanie: łapki obrać z pazurów i skorup,starannie wyszorować.Zagotowac wode z solą wrzucic łapki gotować 30min,w miedzyczasie pokroic cebule i słonine i zeszklic na oleju dodac odcedzone ugotowane łapki,wszystko smazyć 15 minut natepnie podlac woda dodac przyprawy i dusic 10 minut na konieć zagęścic maką z woda.Podawać z chlebem.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super zabawa
Móżdżek wieprzowy smażony z jajkiem wydruk Składniki: - 500 g móżdżku - 100 g masła - cebula - 2 łyżki octu lub soku z cytryny - 2 jaja - łyżeczka drobno pokrojonej zielonej pietruszki - sól - pieprz Wykonanie: Móżdżek namocz w 1 I wody z octem i solą. Zagotuj, potem wyjmij, osącz i ostudź. Obierz z błon i pokrój na piastry lub w dużą kostkę. Cebulę drobno pokrój i podduś na maśle. Do cebuli dołóż móżdżek, całość smaż przez kilka minut. Następnie wbij jaja, móżdżek dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż, aż jaja się zetną. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z grzankami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warto spróbowac chociaz na 05
Flaki po staropolsku wydruk Składniki: - 0,7 kg flaków - 15-20 dag tłustej wołowiny z kością - 15 dag włoszczyzny - liść laurowy - 4-5 ziaren ziela angielskiego - natka pietruszki - 3 dag bułki tartej - jajo - 2 dag masła - 2 dag mąki - papryka, imbir - majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Flaki oczyść, umyj i sparz gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyj i wypłucz. Włóż do rondla, po czym dodaj wołowinę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej je wodą i gotuj 4-5 godzin na słabym ogniu. Flaki i mięso wyjmij. Flaki pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do rosołu, dodaj poszatkowaną włoszczyznę i gotuj jeszcze pół godziny. Ugotowane mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę, dodaj tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Całość musisz dobrze wyrobić. Z przygotowanej masy zrób teraz kulki wielkości włoskiego orzecha i wrzuć je do gotujących się flaków. Kiedy się podgotują, wyjmij je. Masło rozetrzyj z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj do flaków. Dodaj gałki z mięsa, a wszystko dopraw majerankiem, imbirem i papryką. Flaki podawaj w okrągłych salaterkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 666 7777 69 99 13
ja mam mam krajzis od kolyski az po grob i co? i nic!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bueheheheheh
KRWAWA KISZKA 1,5 kg mięsa z głowy wieprzowej, 1 kg podgardla, 1kg okrawków dowolnego mięsa, 15 małych czerstwych bułeczek (np. kajzerek), 1 l krwi wieprzowej, 5 łyżek soli, 3 duże cebule, majeranek, pieprz mielony, ziele angielskie (rozdrobnione), liść laurowy, 7 - 8 m osłonki z jelita cienkiego wieprzowego lub wołowego. Podgardle udusić z pokrojoną w kostkę cebulą, bułki pokroić i rozmoczyć we krwi, głowiznę ugotować do stanu półmiękkiego i pokroić w kostkę 1 - 2 cm. Okrawki ugotować na półmiękko i wraz z bułką zemleć w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i przyprawy i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Napełnić nią jelitowe osłonki, przewiązując co 10 - 15 cm na małe kiełbaski, końce luźno zawiązać. Wrzucić do wrzątku., gotować z liściem laurowym na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Opłukać gorącą a następnie zimną wodą, przenieść w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przechowywać w chłodziarce. PS. Wydawać by się mogło, że zdobycie w dzisiejszych czasach niektórych składników, choćby osłonek z jelit, graniczy z cudem. Nieprawda, wszystko jest dostępne w sklepach rzeźnickich, co sprawdzono empirycznie (przyp. autora).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ta "zupa żółwiowa" to z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej? Krwawa kiszka chyba też...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość latriszja
ostre:D niezle sie usmialam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaja se robisz chyba :D płucka, kiszka, oczy może jeszcze nadziewany penis byczy ? wolę zjeść suchy chleb z cebulą niż te ohydztwa ja pierdvolę :D 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uj67ikk
super że sa tutaj tak wsp[aniałe przepisy kryzysowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ertyuki
rewelacja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Prorok z Mokotowa
Kto mieszkał na wsi i miał własne zwierzeta, wie, że jak jest świniobicie to z takiej świni nic się nie zmarnuje, nawet jelito cienki i grube się używa. Chyba tylko pazurów i zębów się nie da użyć. Skórki wieprzowe to np. Obowiązkowy składnik dobrej kiełbasy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×