Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszna zolza

zęby mądrości..

Polecane posty

bedę musiała je wyrwać i to 4! mam 19 lat i już 4 zęby mądrości.. a wyrosły mi na miejscu wyrwanych dawniej(musiałam wyrwać do aparatu), zęby znowu mi się skrzywiły no i teraz tylko czekam na decyzje ortodonty i do wyrwania.. czy to naprawdę tak boli? Słyszałam że strasznie boli wyrwanie..

Zależy jak mocno są osadzone. Dzisiaj znieczulenie jest bardzo skuteczne. Ból może dokuczać raczej w kilka godzin po zabiegu. Nie jest to przyjemne, ale do wytrzymania . Tylko nie daj sobie robić bez znieczulenia :)

Idź bo potem Ci zaropieją i będzie jeszcze gorzej , przynajmniej mojej mamie tak sie zrobiło, a to bardzo boli , zresztą one sie do końca nigdy nie wyzynają :o

Gość mushka
wyrywali mi jedną ósemkę ze znieczuleniem, nie poczułam nic, gorzej było kilka dni po zabiegu i po ściągnięciu szwa. za to jak pozbywałam się siódemki to myślałam, że padnę na fotelu z bólu mimo że miałam znieczulenie :o

Acha. I skonsultuj z innym dentystą, czy aby na pewno koniecznie trzeba je wyrywać. To, że wyrosły trochę krzywo nie oznacza wcale trzeba sie ich pozbyć. Co stomatolog to inna opinia.

a nie zeby madrosci mi nie wyrosły krzywo chociaż nie wiem.. tylko skrzywiły mi się troche zęby na przodzie i dlatego chce wyrwac

Gość pytajnikkk
a dlaczego wogole zeby madrosci powinno sie wyrywac? zeby madrosci to 7 czy 8?

Gość mushka
"jakto po ściągnięciu szwa?" ja byłam u chirurga, więc nacinali mi całe dziąsło, a potem je zszywali. po tygodniu zdjęli szew, a przez następny tydzień jechałam na ketonalu :D

Gość pytajnikkk
to mi rosnie narazie jedna 8 ale nic nie czuje i nic mnie nie boli. powiedzcie dlaczego wy usuwacie?

Gość mushka
nie, w ogóle. zszywanie to jeszcze na znieczuleniu, a ściąganie to kwestia bezbolesnej chwili. także w razie czego się nie stresuj na zapas :)

hehe już się boje a co dopiero później.. usuwamy np dlatego że jak ktoś wcześniej napisał że ropiał mu ząb, a ja usunę dlatego że zęby się krzywią bo nie maja już miejsca

Chyba że tak.. Stomatologowie w prywatnych placówkach często skołonni są je leczyć. Niestety to kosztuje. Wydaje mi się, że wyrywać należy je tylko wtedy, gdy istnieją wyraźne wskazania medyczne. Dlatego ciekaw byłem czemu chcą Cię brutalnie pozbawić wszystkich jednocześnie :)

Gość pytajnikkk
straszna zolza a bolaly cie te zeby jak rosly?

właśnie dość nie bolały.. i to mnie dziwi.. jakoś naraz mi rosły.. dziwna jestem wiem :) Narazie nie jest nic ustalone ale mówiła mi ortodontka że raczej wyrwiemy wszystkie 4 zęby do aparatu..

Gość pytajnikkk
czyli to nie jest regula ze trzeba je wyrywac

no chyba tak.. jeżeli one nie będą przeszkadzały pozostałym zębom.. Ale to już się dowiesz od specjalisty.. ja narazie sie modlę żeby nie wyrwać ich bo wiem że nie będzie pozytywów po wyrwaniu.. myślę że ortodonta znajdzie inne wyjście

ja miałam usunięte 2 na dole, z zalecenia ortodontki, usuwał mi je dentysta chirurg, zabieg taki najlepiej robić kiedy jest zimno czyli w zimie, wtedy jest mniejsza opuchlizna (bo trochę jest) ósemki są tak umiejscowine że mogą\"zaczepiać\" o nerwy odpowiadajace za otwieranie buzi, dlatego może sie tak stać, że zostaną te nerwy podrażnione podczas zabiegu, ale ewentualne niedogodności ustępują po pewnym czasie, tylko niekiedy utzrymują się dłużej i trzeba ćwiczyć ale nie ma się co przerażać, samo usuwanie nie boli, i później też nie musi być najgorzej ja usuwaąłam grudzień/styczeń i było ok :)

ja teraz pewnie gdzieś będę usuwała.. hehe Ale jestem dobrej myśli że nie usunę:) bo i tak sie boje :) a nigdy sie nie bałam, już miałam usuwane 4 zęby do aparatu i trochę bolało wiadomo