Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piszaca praceee

prosba do osob majacych nastoletnie dzieci-ankieta

Polecane posty

Gość piszaca praceee

pisz prace na temat slangu mlodiezowego i w zwiazku z tym mam prosbe ,do rodzicow ktorych dzieci sa nastolatkami . prosba dotyczy wypelnienie niniejszej smiesznie prostej ankiety. z gory bardzo dziekuje. Pyt.1 Czemu wg Pana/Pani służy gwara młodzieżowa?(można zaznaczyć do 3 odpowiedzi) a) Wyróżnieniu się wśród społeczeństwa b) Lepszej komunikacji z kolegami/koleżankami c) Zabawie słowem d) Jest czymś w rodzaju tajnego kodu e) Łagodzeniu sytuacji stresowych f) Tworzeniu „antyszkoły” g) Zabijaniu nudy szkolnej Pyt.2 Czy rodzice powinni rozumieć i posługiwać się slangiem młodzieżowym? Proszę o uzasadnienie odpowiedzi. a) Powinni rozumieć oraz posługiwać się nim b) Nie powinni rozumieć ani posługiwać się nim c) Powinni tylko rozumieć lecz nie posługiwać się nim d) Powinni posługiwać się nim w rozmowie z własnym dzieckiem UZASADNIENIE: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Pyt.3Proszę o przetłumaczenie, odgadnięcie znaczenia niektórych słów (nie korzystając z żadnych pomocy): 1.Spoko-………………………………………… 11. Odpalić kompa….................. 2.Zajawka-……………………………………. 12. Wiechcie-……….................. 3.Kolo-………………………………………….. 13. Hetera-……………………........... 4.Walić-……………………………………….. 14. Niewąsko-……………………………… 5.Fon-………………………………………...... 15. Pała-…………………………………… 6.Stykać-………………………………………. 16. Farmazony-…………………………… 7.Odwalić kitę-……………………………… 17. Zakręcic się-………………………… 8.Obłędny-……………………………………. 18. być na kablu-………………………… 9.Lukać-………………………………………… 19. Jarać-………………………………… 10.Lukrecja-……………………………………. 20. Tapeta-…………………………….

Wiechcie ...? :O ze hę ? boshe nawet ja nie wiem

Gość ćmak 99
pyt. 1 a, b, e pyt.2 c Ze względu na to że slang jest charakterystyczny właśnie dla młodzieży a nie rodziców i nie należy burzyć tej indywidualności. Drugi powód to to że często nienaturalnie brzmi wymawiany przez kogoś starszego, czasem nawet można się w ten sposób ośmieszyć. pyt.3 spoko - w porządku zajawka- pomysł? kolo - kolega, "gość" walić- mówić wprost (w cenzuralnym znaczeniu) fon - telefon stykać - spotykać? odwalić kitę - "odwalić" robotę, ew. wcisnąć kit czyli okłamać - nie jestem pewna obłędny - bardzo ciekawy lukać - spoglądać lukrecja - ?? może coś związanego z dobrym wyglądem, patrzeniem? odpalić kompa - włączyć komputer, ale wg. mnie również sprzedać wiechcie - ?? nie mam pojęcia hetera - "ostra" kobieta niewąsko - ?? nieciekawie? pała - ?? zbyt wieloznaczne dla mnie ale: jedynka, ktoś łysy, ktoś niezbyt mądry farmazony - bzdury, brednie zakręcić się - zainteresować się być na kablu - ??podsłuch? jarać - palić tapeta - makijaż miło było.

1. c, a 2. c 3. 1-dobrze, 2-pomysl, 3-obok, 4-miec gdzies, 5-telefon, 6-dotykac, 7-zrobic glupstwo, 8-boski, 9-patrzec, 10-?, 11-wlaczyc komputer, 12-?, 13-?, 14-?, 15-jedynka, 16-glupoty, 17-?, 18-ktos mnie podsluchuje, ktos slucha, 19-palic, 20-?

Gość dfhfgjdfj
zgadzam się z powyższym ale stykać - pasować obłędny- zajebisty pała- chuj

Gość dfhfgjdfj
walić- mieć coś w dupie, walić wprost, lub walić że się ruchać

Gość ćmak 99
ale to jest tlumaczenie ze slangu na slang...

Gość Polska ma 590
pala=jedynka :D 1. b, c, d 2. c i czesciowo d

Gość jaka głowa taka mowa
"Farmazony" to nie jest młodzieżówy slang tylko bardzo stare polskie słowo pochodzące zresztą z francuskiego :-O farmazon m IV, DB. -a, Ms. ~onie; lm M. ci ~oni, te -y, DB. -ów 1. pot. «oszust, szalbierz, błazen» 2. tylko w lm, MB. -y pot. «głupstwa, androny, brednie» Pleść, opowiadać farmazony. 3. przestarz. «liberał, niedowiarek, wolnomyśliciel, jakobin» 4. daw. «mason» z fr. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=14499

Gość odwalić kitę = PÓJŚĆ DO PIACHU
" Zauważyłam od jakiegoś czasu manierę mówienia o kimś, kto zmarł, odszedł. Rozumiem, że takie określenie jest delikatniejsze, ale - o ile odchodzimy z tego świata wydaje mi się sensowne, to ktoś odszedł w znaczeniu zmarł, brzmi nienajlepiej. Jakie jest zdanie Poradni na ten temat? Podała Pani przykład nie maniery językowej, lecz od dawna używanego eufemizmu, który ujawnia zaklętą w języku wiarę, że odchodzimy z tego świata do świata lepszego. Odejść jest tylko jednym z wielu eufemizmów, dzięki którym unika się mówienia wprost o śmierci. W Słowniku eufemizmów polskich Anny Dąbrowskiej naliczyłam ponad 140 różnego rodzaju określeń mających zastąpić takie drastyczne słowa, jak umrzeć czy śmierć, czyli wyrazy o przykrej treści, wyrazy budzące negatywne skojarzenia i uczucia. Są wśród nich zarówno określenia poetyckie, podniosłe, jak np. zgasnąć, zasnąć snem wiecznym, stanąć przed Bogiem, oddać duszę Bogu, przenieść się na łono Abrahama, jak i mniej delikatne, potoczne, takie jak wyzionąć ducha, przenieść się na tamten świat, pójść do piachu, ODWALIĆ KITĘ, przekręcić się. W dawnej polszczyźnie używano także określeń zamknąć oczy, dokonać żywota itp. " "