Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta30*

komunia św.

Polecane posty

Gość marta30*

Czy może ktos mi doradzi co podac na komunie dla kilku osób ,chodzi mi o 6 osób dorosłych plus 3 dzieci niestety wiecej osób nie zaprosze bo kiepsko z kasą a pożyczka nie wchodzi w gre.Kwota do 200 zł max 250 zł.

Gość najlepiej standardowo
rosol z makaronem, ziemniaczki ze schabowym i kapusta ;) Zamiast rosolu moze byc barszcz z pasztecikami albo nawet z krakersami ;) Zamiast schabowych moga byc np bitki. Ale co standard to standard ;) Napewno obiad bedzie pyszny ;) No i upiecz jakies ciacho na deser i z glowy ;) A to maj bedzie to mozesz lody kupic :)

Gość marta30*
A tak wogle to ile sie teraz gosci zaprasza na komunie wiem ze to zalezy od budżetu ale nie chce zeby córce było przykro jak jej kolezanki zaczną opowiadac ile to one miały gosci i ile dostały zaproszeń.

Gość marta30*
sory miało byc prezentów*

Gość aaplalaa
no na pewno 6 osób łącznie z rodizcami i samym dzieckiem to mało al ekazdy robi jak uważa

nie latwiej zarezerwowac stolik wjakiejs resteuracji , zaplacic za obiad i deser?\ a potem bedziesz narzekala ze jestes umeczona i urobiona jak ta meczenica panska,wg robionie takich uroczystosci w domu to juz troche przezytek

Gość -----oooo---
Kahori Karamorita - czytaj ze zrozumieniem, a pozniej dawej rady!!! przeciez autorka napisala ze mam malo kasy

Gość marta30*
moze i lepiej zrobić w restauracji pewnie na to samo wyjdzie a tym bardziej ze grupka bedzie mała.

Gość marta30*
pamietam że u mnie na komni byli tylko rodzice i chrzestni i babcia i jakos to było inne a teraz mam dosc tego już.

Gość też będę miała przyjęcie
komunijne w domu akurat nie ze względów finansowych, ale praktycznych I według mnie silenie sie na przyjęcie w lokalu to przeżytek. W tym dniu jest mnóstwo chętnych na organizację poczęstunku w lokalach ( rodziny drugoklasistów z conajmniej jednej okolicznej parafii - u nas to ok 100 rodzin :) ). W związku z tym właścicele restauracji chca zarobić maksymalnie i wciskają do sal po dwie nawet trzy rodziny, każąc sobie słono za to płacić. Gdzie tu atmosfera rodzinnego święta? Oczywiście, jeśli ktoś ma małe mieszkanie a gości sporo - rozumiem opcję z lokalem. Jeśli chodzi o przygotowanie potraw - jest catering i rodzina ( u mnie obie te opcje będa wykorzystane :) )

Możesz ugotować rosół na kurczaku ,potem tego kurczaka pokroić w kawałki ,jakoś fajnie opanierować (coś na styl kfc) i upiec w piekarniku na chwilkę bo kurczak będzie już miękki .Już będzie mięso do ziemniaków ,ziemniaki oprósz koperkiem świeżym i do tego jakaś sałatka .Może być zwykła mizeria z ogórka ,pomidorów i sałaty ze śmietaną . Tort musi być obowiązkowo bo mała może być zawiedziona bo to każdy ma na swojej uroczystości komunijnej .Tort możesz kupić normalny nawet bez przybrania ,sama sobie je możesz kupić na allegro taki opłatek komunijny chyba za 15 zł ,do tego lodu kup najlepiej trzy smakowe i zrób normalnie desery w pucharkach i posyp posypką taka do placków chyba za 1,50 :) Potem możesz kupić barszcz czerwony i go zrobić i doprawić ,do tego krokiety z pieczarkami będą dobre :) i to wszystko .Pamiętaj jeszcze o kompocie i jakiś napojach bo zapewne będzie ciepło .Myślę ,że te 200 starczy w zupełności .To ma być małą uroczystość komunijna z najbliższą rodziną więc raczej wszyscy będą wiedzieli ,ze masz ograniczone środki .Nie ma się czego wstydzić ,komunia to nie wesele gdzie musi być przepych . A jeszcze jakby ci coś zostało to możesz jakąś sałatkę zrobić,są tanie sałatki i smaczne do tego lekkie .

Gość xczczxcz
Zrób tak, jak radzi ryjek z tym wykorzystaniem kurczaka do drugiego dania. W ogóle nie jest takie wazne co zrobisz - byle była zupa, drugie z miesem, ziemniakami i sałatką, jakiś deser - za moich czasów nie było zwyczaju z tortem, ale skoro teraz jest, to dobrze by było - i moze jakieś lody. No i napoje - dużo wody mineralnej, parę soków i jakichś gazowanych słodkich napojów. Moze córka faktycznie będzie trochę smutna, że kolezanki mają wielkie wypasiochy, ale jak ją odpowiednio przygotujesz, to zrozumie i nie powinna stroic fochów.

ogorki sa teraz dosc drogie ;) Mysle, ze lepsza bedzie kapusta. Mozesz zrobic zasmazana i surowke z bialej (na surowo). Wyjdzie taniej, a bedziesz miala 2 rodzaje do obiadu ;) A moze masz porobione ogorki kiszone/konserwowe? A jak nie, to ogorki konserwowe zawsze mozesz kupic ;) Tez dobre do obiadu ;)

Gość vvvvvvvvicee
Ech problem mam komunistów. Zdecydowałam że nie będzie przyjęcia w restauracji. Mam do wyboru w domu lub w sali klubowej, z tym że z własnym jedzeniem. Jednak logistycznie bardziej mi odpowiada w domu, tyle że tu to ok 10 osób by mogło być a w tej sali może być i 20. Wiec lista się robi - kto, dlaczego, czy się obrazi itd. Co do menu to będzie indyk pieczony nadziewany owocami, zrazy lub inne kotletopodobne mięso, zupę sobie podaruję, sałatki świeże i takie bardziej sycące, półmisek wędlin, jakieś pikle, może jeszcze jakaś przystawka. Ciasta ze dwa trzy rodzaje i tort (bo z urodzinami się zbiega).

sorry ja zapomnialam, ze to w maju bedzie!! :D To mizeria z ogorkiem jak najbardziej!!! ;)

Gość tradycjonalistka

Gość tradycjonalistka
Nie ma sensu wynajmować lokalu dla kilku osób,bo na pewno drożej wyniesie.Ani zaciągać długów na ten cel.Sens tej uroczystości polega na czymś innym.Wielki szacunek,Autorko,za zdrowe podejście.Obiad dwudaniowy,napoje,coś słodkiego(ciasto,lody)i jakieś przekąski(wędlina,sałatka).

Gość marta30*
ryjekkk bardzo ci dziekuje za porady super zestawienie

Gość marta30*
ktos napisał zeby malą przygotowac do tego ona rozumie że cienko z kasą i sama zaproponowała zeby byli tylko chrzestni i babcia z dziadkiem z rodziną z męża strony nie rozmawiamy już kilka lat dlatego taka mała grupka bedzie a co do prezentów wypasionych mała ma prawie wszystko kompa ma ,mp 4 ma, tel nowy ma, aparat ma,wiec najwazniejsze rzeczy ma wiec chyba bedzie ok .Chyba problem tkwi we mnie ze to mi bedzie przykro.

Gość mama komunistki
musze Wam to pokazać:) http://www.k-2.com.pl/dekoracje.htm żeby dało się jakoś ten trot zrobić nie padając na twarz to można samemu zroibć piękny tort. Popatrzcie na te dekoracje:) Chyba kupię i zrobię na próbę :)

Gość mama komunistki
i czy ktoś wie, jak technicznie nakłada się te paski na boki tortu? chyba złapałam bakcyla

O jakie tasiemki chodzi :) bo nie wiem :D czy o tą żółtą przepasaną przez tort :D kiedyś widziałam to w jakimś programie ,to jest zwykła wstążka atłasowa:D nie do jedzenia :D ,ale można by takie coś zrobić z masy marcepanowej albo z masy z tych pianek Marshala :D Jeszcze do autorki bym coś dodała :) Możesz zrobić galantynę jak lubią to twoi goście :) moja szwagierka często to robi na imieniny lub jak jakąś bibkę wyprawia .Ma pojemniczki po jogurtach od syna ,i w nich zawsze robi takie małe galaretki mięsno- warzywne :) ale jak mówię kto co lubi :D Ja mojemu synowi w zeszłym roku zamówiłam tort na komunie w takiej małej piekarni ,Ważyła 2,5 kg i miał przystrojenie komunijne i do tego zdjęcie syna na opłatku :) zapłaciłam 56 zł :) myślę ,że to nie dużo a torty jeszcze został na poniedziałek do kawy :) Cóż więcej mogę napisać :) chyba życzyć udanej uroczystości komunijnej :D no i zaopatrzyć się proszę w garść chusteczek jednorazowych bo łzy płyną podczas mszy :)

Gość kakakarara
marta 30* - naprawde NIC a NIC sie nie martw :) Zrob tak jak pisano wyzej, do obiadu podaj 2 surówki pluz np. pieczarki smazone z cebulka- na 6 osob wystarcza 3 male miski na stol salatek i pieczarek- koszt niewielki, bedzie wygladalo bardzo uroczyscie, ze az taki wybor. Do tego jeszcze np. ogorki małosolne zrobione przez Ciebie (wiec tanio) i juz w ogole bedzie super :) Zalezy tez ile macie zamiar siedziec- jesli bedzie to tylko 3-4h to wystarczy obiad z zupy i 2 dania plus potem ciasto i tort. lody w przypadku ciasta i tortu to juz przesada- za duzo slodkiego a roboty z lodami jednak troche ebdzie jak je bedziesz do pucharkow nakladala w kuchni, posypywala czyms- wszystko szybko zeby sie nie roztopily itd.- bez sensu :) moim zdaniem daruj to sobie :) Upiecz biszkopt z jakas dobra masa, na to truskawki i galaretka- pucha ciacho, idealne na ciepla pogode. Tort tez spokojnie mozesz sama zrobic- upiecz 2 okragle biszopty- masa moze byc ta z torebek, ktora sie miesza z mlekiem- jest pyszna! lekka i nie ma tego margarynowatego posmaku :O Upiecz np. 2 biszkopty z dodatkiem kakao- przeloz jeden masa czekoladowa ta gotowa a drugi tez gotowa adwokatowa, w mase daj jeszcze posiekane orzeczy. Oblej caly tort czekolada- zrob to dzien wczesniej a przed podaniem poloz na wierzchu na szybko ladne truskawki przeciete na pol wraz z zielona szypulka- na truskawki bedzie akurat sezon, wiec super a na takim czekoladowym tle takie swieze beda sie prezentowaly cudnie! Plus kilka gotowych srebrnych perełek, ktore kupisz w markecie do ozdoby i kilka kleksow bitej smietany- to wszystko z robisz naprawde w gora 10 minut w kuchni i wejdziesz z takim ladnym tortem! Do tego kawa, herbata, 2 rodzaje sokow (wiecej na tyle osob nie trzeba), 1 duza coca-cola i starczy. Do deseru po obiedzie mozesz tez podac różowe wino :) W Biedronce jest pyszne Carlo Rossi- bardzo dobra jakosc za ok 16zl! Podaj je schlodzone w ldoowce- bedzie naprawde wszystko wygladalo super uroczyscie :) Jezeli zamierzacie siedziec dlugo- do poznego wieczora- zrob jeszcze 2 salatki- jedna tradycyjna jarzynowa z majonezem, druga z kapusty pekinskiej, kukurydzy, smazonego kurczaka, czosnku i majonezu. Plus kup barszczyk instant i podaj w ladnych kokilkach jesli masz albo w duzych filizankach z polozonym na spodeczku pasztecikiem z cukierni/piekarni i juz. Lącznie bedzie 9 osob z dziecmi, wiec to wcale nie tak malo ludzi :) W sumie jesli bedzie az 3 dzieci to mozesz kupic jeszcze szampana dla dzieci (ok.5 zl) Piccolo i w trakcie kiedy Wy po obiedzie bedziecie pic winko im nalas szampana do kieliszkow- beda wniebowziete- no i samo otwieranie tego szampana to tez dla takich dzieciakow cos wielkiego a dla Twojej corki znak, ze to wyjątkowa okazja :)

a ja sadziłam ,ze tylko j a mam takiego stresa:)tez uważam ze alkoholu byc nie powinno ale co kraj to obyczaj:)

Gość marta30*
napewno dostosuje sie do waszych rad a co do tego do której bedziemy siedziec wiec chrzestni i dziadkowie przyjezdni wiec chyba az do niedzieli,myslałam zeby po obiedzie pod wieczór zrobic grila mamy swój domek wiec jest gdzie.

Gość lojejkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
ja mialam komunie 30 lat temu.w moim domu nie bylo bogato.przyjecie bylo w domu.byli moi dziadkowie.i 2 babcia a takze chrzestna z mezem corka chrzestny z zona bo jeszcze dzieci nie mieli,no i moi rodzice.nie pamietam co bylo podane do stolu

Gość a ja się zastanawiam
skoro stać was na takie rzeczy jakie córka już ma /laptop itp/ dlaczego nie stać was na komunię taką jaką sobie i wy i mała wymarzycie? wiadomo było że ta uroczystość nadejdzie więc trzeba było odkładać po parę groszy od kilku lat, ja niestety 200 zł to wydaję na zakupy weekandowe i z tego uroczystości bym nie przygotowała, rozumiem że mała liczba osób i nie ma sensu zamawiać restauracji ale to ograniczenie finansowe znacznie okraja menu przyjęcia. tym bardziej skoro przyjęcie będzie w domu to goście zechcą posiedzieć dłużej, czy może będą zmuszeniu po podwieczorku wyjść bo jak tu przy pustym stole siedzieć? ja osobiście nawet dla tak małej liczby osób menu przygotowałabym na wzór menu restauracyjnego. moja córka ma komunię za rok, już mamy zamówioną salę a menu: obiad: rosół z makaronem, 5-6 rodzaji mięs /bardzo wykwintne i przygotowywane wg specjalnych receptur w tym jeden rodzaj mięsa bardziej robiony po domowemu/ ziemniaki, kluski śląskie, krokiety, 5 rodzaji surówek w tym jedna na ciepło/marchewka z groszkiem/ dalej: deser lodowy z jakimiś tam dodatkami sosem itp, tort, ciasto dalej: kilka rodzaji przystawek typu sałatki galantyny półmiski wędlin kolacja: zasmażana kapusta, bigos, frytki, szaszłyk ,golonka,udka z grilla w naszym mieście jest to standard i ja jakoś specjalnie się nie wychylam, może coś zaczerpniesz z takiego menu a myślę że warto pomyśleć o jakiejś ciepłej kolacji, w końcu to uroczystość komunijan a nie zwykły obiad z deserem

Gość lojejkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
ale jak znam moja mame to na pewno bylo smacznie zrobione!

I bardzo dobry pomysł z tym grilem :) dzieci będą chciały się wylatać tak samo i mała, więc taki grill troszkę rozluźni atmosferę :) Jeśli chodzi o pucharki lodowe to sądzę jednak, że to żaden problem a juz na pewno nie jest to pracochłonne :D co za sztuka nałożyć po trzy kulko lodów ,posypać je i może polać polewa jakąś :D szybciej się to robi niż zaparzenie wody na kawę :D Ja czasem jak robię dzieciakom 5takie pucharki to kupuje jeszcze taki koktajl owocowy w puszcze w zalewie cukrowej ,koszt ok 3zł :) jest tam kilka rodzai owoców począwszy od ananasa ,mango ,brzoskwiń skończywszy na melonie lub liczi :) A i takie desery razem z tortem i nic więcej :) Sałatka zapewne będzie dobra do grilowanych mięsek :D także możesz zrobić jej więcej .