Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bel_ferka

Przedłużenie umowy o zastępstwo

Polecane posty

Gość bel_ferka

Witam :) Jestem w 5 tygodniu ciązy i pracuję w szkole jako nauczycielka na umowie o zastępstwo. Umowa wygasa mi z koncem roku szkolnego tj. 19 czerwca br. Czy orientujecie sie moze, czy w takim przypadku zostanie mi przedłuzona umowa do czasu porodu? W Gazecie Prawnej znalazłam takie informacje: Celem zawarcia umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy i umowy na okres próbny jest nawiązanie stosunku pracy na ustalony przez strony okres. Po jego upływie umowa rozwiązuje się. Ulega ona jednak przedłużeniu do dnia porodu, gdy jej stroną jest pracownica w ciąży, a termin rozwiązania umowy przypadłby po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Przedłużenie z mocy prawa umów terminowych nie dotyczy jednak: - umowy na okres próbny nieprzekraczający jednego miesiąca, - umowy na czas zastępstwa nieobecnego pracownika. Należy podkreślić, że przedłużenie do dnia porodu nie dotyczy umowy na czas zastępstwa, o której mowa w art. 25 par. 1 k.p. Jeśli natomiast zawarto zwykłą umowę na czas określony w związku z koniecznością zastąpienia nieobecnego pracownika, umowa ta ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. Z góry dziekuję za pomoc :)

Gość dorcia33
Takiej umowy na zastepstwo wogoole sie chyba nie przedluza.Podalas sama cytaty z gazety.

Gość bel_ferka
...a ta ewentualność: Jeśli natomiast zawarto zwykłą umowę na czas określony w związku z koniecznością zastąpienia nieobecnego pracownika, umowa ta ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. ??

Gość dorcia33
To zal jak masz w umowie.Mysle ze jesli wyraznie ,ze na zastepstwo to chyba po ptakach:-(Spytaj jakiejs ksiegowej.Tu na forum jest gdzies nawet taki topik.

Gość nie umowa na zastępstwo
nie ulega przedłużeniu Kodeks Pracy art. 177

Gość nie umowa na zastępstwo
To ważne czy umowa została zawarta na czas określony, czy na zastępstwo.

Gość upsa
umowy na czas zastepstwa sie nie przedłuza-kobieta ciezarnanie jest chroniona ta umowa

Gość pracodawca bylby
udupiony jakby tak bylo... Nie dosc ze juz zastepuje jedna chora/ciezarna to ta osoba ktora zastepuje mialaby miec przedluzona bezprawnie umowe z powodu ciazy? :(

Niestety nie przedłużą Ci umowy, spotkałam sie już z taką sytuacją i wiem na pewno