Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czego uczą mnie na religii

Czego uczą mądrego na religii?

Polecane posty

na początku powiem, że nauczycielka religii jest kobietą mającą około 32 lat, męża i dwójkę dzieci o których nam opowiada. Lekcje nie są nudne, ale przez ostatnie dwa tygodnie dzieje się cś niedobrego. Kiedy został poruszony temat o aborcji, dla katechetki jest nienormalne jak można usunąć dziecko. Przecież może mieć swoje zdanie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, jeżeli za chwil kilka nie zacząłby się najazd klasy i pani nauczycielki na kobiety dokonujące tego zabiegu. Stwierdzono, że zasługują one na okrpne życie w piekle. Oczywiście nie mówiła, że ich nie nawidzi, ale nie może znieść usuwania dzieci. Kolejną sprawą była antykoncepcja. Przekazała Nam, że seks w dni kiedy kobieta nie jest płodna jest jedynym wyjściem bez grzechu. Oczywiście nie polecała nam używać prezerwatyw, tabletek ani nic innego. Poprostu w te dni bez zabezpieczenia nie jest grzechem i nie wpadniemy. WIem, że istetnieje mniesze prawdopodobieństwo, no ale przecież na tą gumnkę za 3 zł chyba nas stać... W tym przypadku klasa już się zbuntowała, chociaż były wyjątki....

czasem zastanawiam się, czy poprostu nie zrezygnować z tej religii w szkole

a rodzice?? nie jestem pełnoletnia

Gość Nie ma obowiazku wiary
Nawet, jeśli nie jesteś pełnoletnia!

Gość ja swoje dzieci zwolniłam
gdyby to było religioznawstwo, to co innego, ale naiwne wywody niedouczonej i nietolerancynej pani katechetki (taka u nas była) uznalam za strate czasu. Porozmawiaj z rodzicami.

Gość się pytam bo nie wiem
a ja mam z księdzem i wyobraź sobie że on nam tez opowiada o takich sprawach chociaż gówno sie zna..pokazuje nam jakies obrazki i wogóle. rzygac sie chce.. w mojej klasie jedna dziewczyna zrezygnowała z religii ale musieli ją zwolnic z religii

Gość mnie tez probuja
przekonac do swojego glupiego zdania. nie chodze na religie :)

Gość się pytam bo nie wiem
ale musieli ja zwolnic rodzice

nam raz kasiadz powiedzial, ze kobieta poweinna nosic przy sobie gumke i w razie gwaltu kazal ja zalozyc gwalcicielowi zeby czasem nie zaszla :classic_cool:

Gość ksiądz na mowil co robic
gdy ktos chce nas zgwałcic. Bardzo obrazowo...mialam 7 lat.Chciało mi sie rzygac

Gość hnhnunu
ciesz się ze masz chciaż to..u mnie mamy stara katechetyczke (kolo 60) która zamiast poruszać właśnie takie tematy jak aborcja, in vitro, antykoncepcja, gada o tym czy wiara ma wpływ na zycie człowieka, albo czy piotr i pawel coś tam cos tam.. każdy zamiast słuchać zajmuje się sobą.. są straszne nudy

Gość Ale pierniczenie
Jak się nie podoba, to won na etykę. Żeby zrezygnować z uczestnictwa na lekcjach religii, nie trzeba być pełnoletnim albo mieć ukończone 18 lat... zgodnie z prawem wystarczy wiek 13 lat aby samodzielnie decydować o swoim światopoglądzie religijnym A swoją drogą zastanawiam się, czy byłabyś równie zbulwersowana gdyby jakiś nauczyciel rozpowszechniał tezy. że niema nic złego w skrobaniu się do woli i truciu antykoncepcją hormonalną. Jeśli potrzebujesz poprawnie politycznego pierniczenia, to włącz sobie chociażby TVN24 albo poczytaj gazetę wyborczą- i może się delektować tymi mózgojebami dla pospólstwa do woli 🖐️

Gość Magdusia nie wierze
ksiadz ma byc bezwzglednie podoprzadkowany swoim zwierzchnikom i chocby myslal jak mysli , nie powinien byc w takim razie ksiedzem(katololickim) , skoro nie wypelni swego zawodu jak nalezy, jest niewiarygodny. ( jestem za antykoncepcja, jakby kyo pytał)

Gość Magdusia nie wierze
jak won na etyke, kiedy brakuje nauczycieli i etyki nie ma?

Gość Ale pierniczenie
" jak won na etyke, kiedy brakuje nauczycieli i etyki nie ma?" Zgodnie z przepisami nie może istnieć PRZYMUS uczestnictwa na zajęcia katechezy. Tak więc w przypadku braku kadry i zajęć etyki, taka osoba jest z niej zwolniona

Gość Ale pierniczenie
Rodzice nie muszą niczego podpisywać. Jeśli masz skończone 13 lat to sama możesz decydować o swojej wierze oraz wyborze czy uczestniczysz w tym, czy tym... Powołaj się chociażby na prawa dziecka. A nawet jeśli się nie zgodzą to co- siłą ciebie zaciągną na religię? :-D :-D

Gość ale jest na swiadectwie
etyka/religia, a jesli etyki ni ma, to co?