Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moonia___

kluski śląskie - pomocy

Polecane posty

Gość moonia___

ugniotłam ziemniaki z mąką i coś mi do głowy strzeliło żeby jajko dodać. a że masy było mało bo nas dwoje tylko do tych klusek - po dodaniu jajka zrobiła sie maź? co teraz pomóżcie, jak to uratować? za pół godziny muszę mieć obiac :((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maki dosyp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hejkum
make wsyp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moonia___
juz dosypalam i jak dosypie jeszcze to bede miala pol na pol maki z ziemniakami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wsyp pszennej mąki
Wyjdą Ci kopytka. Albo oprócz pszennej mąki dołóż troszkę twarogu - będzie coś na kształt leniwych klusek. Ja na dwie osoby dodaję samo żółtko a nie całe jajko do potrzebnej ilości ziemniaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wsyp pszennej mąki
Jak dosypiesz tylko ziemniaczanej to będziesz miała mocno gumowate niesmaczne kluchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ala2
dokładnie tak się robi-ugotowane ziemniaki dokładnie ugniatamy (dusikem do ziemniaków,uklep je jak tafle lodu)dzielimy je na 4 części jedną ćwiartkę wyciągamy i w tym miejscu dajemy mąke ziemniaczaną+ 1 jajko zagniatamy wszystko razem robimy kluseczki(inny szybki sposób -zrób z tej masy palucha potnij i z tych kawałków tocz kluseczki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ala2 to wiadomo
Jaki jest przepis to wiadomo tyle, że tu chodzi o nieprzewidzianą awarię kulinarną. Kotku, czytaj posty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ala2
jajko zawsze trzeba dodać bo się rozwalą przy gotowaniu ,do klusek sląskich używamy tylko mąki ziemniaczanej(jeśli jest ciapka dosyp jeszcze troszkę)jesli dasz inną mąkę , jajko ,twaróg to masz tzw.kopytka ,mieszkam kupę lat na sląsku i tak tam robią kluski ,no chyba że ktoś zna inny przepis(nie lubię klusek sląskich są lepsze potrawy i desery typowo śląskie niż kluski)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bobo czytaj
Jak do tej ilości dodasz jeszcze więcej mąki kartoflanej to będziesz miała gumowe kluchy. Źeby nie wyrzucić a uratować to trzeba zmienić koncepcję. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem ala2?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×