Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzacanicdd

Proszę bardzo wytłumaczcie mi to- wzw b, bo nic nie rozumiem juz

Polecane posty

Gość niewiedzacanicdd

Witam! Szczepie sie wlasnie na wzw b. Bede miala teraz 2 dawke. Po pierwszej pomyslalam ze dobrze bylo najpierw zrobic test na obecnosc wirusa hbv we krwi,czy mnie ktos kiedys nie zarazila,ale nie zorbialm,a pani lekarz powiedziala,ze generalnie nie robi sie takich badan przed szczepieniem,bo to i tak nie ma wiekszego sensu. No i teraz pyt: czy w takim razie jak wezme 3 dawki szczepionki i uzyskam w badaniu laboratoryjnym wynik antyHBs powyzej 10, to jak to rozumiec? nigdy juz nie moge sie dowiedziec czy mam wzw b,bo mam szczepionke? proby watrobowe mam ok,niskie. ale ponoc wzw b to grozna choroba i co? teraz jak ktos wezme szczepionke to juz nie idzie jej zdiagnozowac? prosze,wyjasnijcie mi to,bede wdzieczna!

Gość niewiedzacanicdd
up

Gość niewiedzacanicdd
nikt nie wie?:(

Gość jajaaed
halp:)

Gość zeby sprawdzic czy jest sie
nosicielem wirusa wzw typu b sprawdza sie czy ma sie antygen!!! nie przeciwciala. ale po szczepieniu rowniez nie warto od razu leciec sprawdzac bo szczepi sie wszczepiajac male dawki antygenu. jezeli badanie beda wykonywac na bardzo czulym analizatorze to moze on wykryc te niewielkie ilosci antygenu i np. niepotrzebnie sie zestresujesz. wiec odczekaj jakis czas i dopiero wtedy wykonaj badanie.

Gość halopppp
a jak oznaczony jest antygen w badaniu a jak przecieciala? to ile trzeba odczekac od ostatniej 3ciej dawki?

Gość antygen to Ag Hbs
a przeciwciało to Anty-hbs. A ile po szczepieniu odczekać to trudno powiedzieć. wiem tylko ze niektorym szczepionym wychodza podwyzszone antygeny (takie na granicy,nie wysokie)

Gość jajajajaa
czyli wychodzi na to,ze jak caly czas sa ok proby watrobowe, usg watroby tez, to jak po szczepieniu wyjdzie,ze sa przeciwciala i nawe antygen na granicy to mozna uznac ze nie jest sie nosicielem tak?

Gość jajajajaa
tak?