Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tymbarkowa

Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim.

Polecane posty

Jak wiadomo czas trwania zwolnienia w ciąży wydłużył się więc nie muszę składać dokumentów do zusu bo się zmieszczę i wynagrodzenie dostaję z zakładu pracy. A jak to będzie po porodzie? Czy po dostarczeniu zaświadczenia ze szpitala przez czas trwania macierzyńskiego wynagrodzenie będzie mi płacił zakład pracy czy muszę składać dokumenty do zusu, jeżeli tak to kiedy je składać, rodzę a maju. Dodam iż zakład pracy zatrudnia więcej niż 100 osób a ja mam umowę na czas nieokreślony. Dziękuję za odpowiedzi.

Jakie dokumenty dostane w szpitalu? Akt urodzenia dostanę w urzędzie stanu cywilnego po zarejestrowaniu dziecka - czy taki akt dają od ręki czy trzeba czekac? |Ile mam czasu aby zanieść te dokumenty do pracy?

w szpitalu dostaniesz zaswiadczenie o urodzeniu dziecka i najlepiej jak najszybciej dostarczyc je do zakladu pracy, bo od tego dnia zasilek chorobowy przechodzi w macierzynski. oczywiscie nie musisz robic tego osobiscie. akt urodzenia mysle, ze mozesz doniesc pozniej, nie pamietam jakie sa terminy z perspektywy prawa, bo juz od jakiegos czasu sie tym nie zajmuje.

Zaświadczenie o porodzie ze szpitala,akt wydają od ręki,a zanosisz jak już zarejestrujesz malucha i ten akt będziesz mieć,potem jeszcze trzeba poczekać na pesel dziecka około 3-4 tygodnie i wpisać w pracy do ubezpieczenia,na wpisanie do książeczki masz 3 miesiące

Gość a czy ktoś wie może...
jak to wygląda w przypadku własnej działalności gospodarczej? co i gdzie trzeba zanieść, jak to wygląda? Bo teraz jestem na L4 i zasiłek płaci mi ZUS a jak to jest z macierzyńskim??

A jakie dokumenty potrzeba do USC aby zarejestrować dziecko? dodam iż nie mam ślubu z moim partnerem.

jezeli zasilek placi ZUS to i macierzynski bedzie placil, ale upewnij sie jakie dokumenty musisz im dostarczyc, mysle, ze podobnie zaswiadczenie o urodzeniu dziecka, akt urodzenia, ale lepiej przedzwonic i upewnic sie. co do USC to nie pomoge niestety.

Co do własnej działalności to chyba ze wszystkim do zusu,tak samo jak i do pracodawcy,zaświadczenie o porodzie itd.książeczkę rodzinną z tego co pamiętam też wydaje zus więc i tam z peselem dziecka,najlepiej zadzwonić do zusu i zapytać,bo na 100% nie wiem.Tymbarkowa dokumenty do us to dowód osobisty i musi z tobą pójść twój partner też z dowodem jeżeli dziecko będzie nosić jego nazwisko

dzięki :) co do zarejestrowania dziecka to podobno wystarczy jak ojciec dziecka pójdzie z dowodem swoim i mamusi, no i oczywiście aktem urodzenia dziecka

jest na to chyba 14 dni od urodzenia dziecka

a czy ktoś wie,może się mylę ale to chyba przy rejestracji wypisują akt urodzenia ? ;-)