Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tell_no_one

Bardzo niski poziom progesteronu... co robić?

Polecane posty

Gość tell_no_one

Moje cykle trwają 30/40 dni... nigdy nie miałam książkowych 28 dni, więc trudno było określić kiedy robić badania. Zatem robiłam pomiary temperatury, na których w ogóle nie ma śladu owulacji... Podejrzewano u mnie PCO (na podstawie USG), ale zrobiłam badania i wszystko wyszło w porządku POZA progesteronem... no właśnie. Badanie progesteronu robiłam w 28 dniu cyklu (zakładając 36 dniowy cykl... co się sprawdza, bo dziś jest dzień 35). Wynik to: 0,74 ng/ml (gdzie norma w f. lutealnej to 1,7 - 27... a ja mieszczę się tylko w normie w czasie menopauzy!). Czy to aż taki tragiczny poziom, jak mi się wydaje? Mam 20 lat. Ginekolog przepisała mi luteinę 2x3 tabletki, jednak skończyłam 2 dni temu i nic się nie zapowiada. Stąd pytania: 1) czy teraz... czyli w chwili, kiedy nie staram się o dziecko, ani nieregularne cykle mi nie przeszkadzają, to czy mogłabym zaprzestać leczenia, a wrócić do niego kiedy będzie potrzeba (np. uzyskanie normalnego poziomu progesteronu przed ciążą)? 2) czy jeśli mam teraz taki poziom, to znaczy, że tak "z natury" mam taki niski i cały czas będę musiała brać np. luteinę, żeby jego ilość doprowadzić do normalnego stanu? 3) czy istnieją tabletki antykoncepcyjne głównie skupione na progesteronie, dzięki którym wyregulowałyby mi się cykl? (wydaje mi się, że tabletki mają większą moc, niż luteina i przyjmowane systematycznie bardziej by uporządkowały hormony w organizmie - to prawda?) I czy potem po odstawieniu tabletek są aż takie straszne nieprzyjemności? :\ Bardzo proszę o odpowiedź, bo do wizyty u ginekologa daleko ;]

Gość JOOOJJJ
nieznam się specjalnie ale wiem że progesteron jest niezbędny do utrzymania ciąży dlatego od samego początku dostaniesz pewnie doustnie i dopochwowo luteinę i duphaston... i będziesz się musiała pilnować

Gość olcia2812
ja tez mam niski progesteron,lekarz zalecil mi luteine 14 d,c po 2 tab dziennie