Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyyytanieee

tacierzynskie...jak to jest?

Polecane posty

Gość pyyytanieee

mam pytanie do was, firma w ktorej pracuje maz wlasnie pada, chcemy otworzyc cos swojego ale jak narazie myslimy o L4 albo o tacierzynskim-mi sie nie nalezalo nic bo wczesniej nie pracowalam. Jakie papiery trzeba wypelnic i gdzie? ile trwa macierzynski i ile jest platny?

jeszcze nie ma czegoś takiego jak tacierzyński - podobno ma wejść od 2010r, ale nie wiadomo na jakich warunkach. na razie to ty możesz iść na macierzyński i jeżeli przesiedzisz równe 14 tygodni to możesz oddać resztę ojcu dziecka (cały urlop trwa 20 tygodni, czyli ojciec miałby 6 tygodni urlopu od ciebie). innej opcji na razie nie ma

Gość hola hgola
"Tacierzyński" będzie obowiązywał dopiero od stycznia 2010 i będzie to tylko jeden tydzień. Teraz po wykorzystaniu przez Ciebie 14 tygodni, ojciec dziecka może wziąć pozostałą część - 6 tygodni.

Gość pyyytanieee
dzieki za odpowiedzi, ale mi sie nie nalezy bo nigdzie nie pracowalam, aco z wychowawczym tez mu sie nie nalezy? co za dyskryminacja mezczyzn i ojcow ;-) kurcze myslalam ze cosmu sie tam bedzie nalezalo bo zanim rozkrecimy swoj interes trzeba z czegos zyc...

Gość jesli Ty nie pracujesz to on n
nie moze nic wziac, bo przeciez ty siedzisz z dzieckiem, proste

Gość hola hgola
Wychowawczy tak, ale tylko dopóki mąż jest pracownikiem.Składając wniosek mąż musi zaznaczyć, że ty z takiego urlopu nie korzystałaś i nie będziesz korzystać.

Gość pyyytanieee
hola ghola a ile trwa wychowawczy i ile jest platny?? to co ze nie pracuje moze mam zamiar a pozatym moze sa inne powdoy dla ktorych dzieckiem zajac sie nie moge...np.choroba..

Gość hola hgola
Płatny - o ile dochody nie przekraczają określonej kwoty - 400zł, jest to dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, płatny max 24 miesiące. Urlop może trwać 3 lata, z przerwami, ale równie dobrze mąż może się starać o obniżenie wymiaru czasu pracy. Na wychowawczym można podjąć tylko taką pracę, która będzie umożliwiała stałe sprawowanie opieki nad dzieckiem, czyli np. praca w domu, ale wtedy traci się prawo do zasiłku. Tu możesz poczytać o zasiłkach (przykładowa strona): http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121991