Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minnie may

Brownie-robiłyśce takie ciasto?

Polecane posty

Gość minnie may

http://praktypedia.pl/Jak_zrobić_ciasto,_które_zawsze_się_udaje Wygląda interesująco,ale wolałabym,żeby było wysokie,myślicie,ze wystarczy dodać proszek??

Gość if..
Ja robilam.PYCHA!Fakt ze nie wyroslo ale smaczne bylo.

Gość wychodzi gnieciuch
Brownie to ciasto z założenia nieudane bo jakby z zakalcem. Ja wolę ciasta wyrośnięte i puszyste.

Gość ejsido
jak chcesz puszyste, to zrob murzynka, a nie brownies :) brownies ma byc zakalcowate i rozmazywac sie w srodku, caly jego urok na tym polega. jak ci wyrosnie ladne i puszyste, to znaczy (paradoksalnie), ze sie nie udalo :D

Gość minnie may
Tylko że murzynek nie jest z czekoladą,a kakao,zresztą nie przepadam za murzynem.Chodzi mi o to,że to brownie jest dość kosztowne jak na cieniutki placuszek,który pewnie zje się w 5 minut...

Gość murzynek z czekoladą
Robię z przepisu na ciasto czekoladowe gdzie się dodaje czekoladę i kakao i rum, babka czekoladowa puszysta i wilgotna a brownie to ciasto co komuś nie wyszło i wparł ciemnotę że takie ma być

Gość minnie may
A możesz podać ten przepis z czekoladą?Ja znam tylko z kakao i jest bardzo suchy,dlatego go nie lubię,normalnie aż zapycha

Gość babka pisakowa
175 g masła 200 g cukru cukier waniliowy 2 - 3 łyżki rumu szczypta soli 5 jajek 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sproszkowanej czekolady (bez cukru) lub tabliczka startej gorzkiej 2 łyżki marmolady morelowej, polewa czekoladowa. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i jajka jedno po drugim dobrze ucierając (im dłużej tym lepiej), mąkę przesiać z proszkiem i mąką ziemniaczaną i czekoladą, dodawać do masy, ucierać. Włożyć ciasto do formy wysypanej tartą bułką (ja piekę w takiej co ma dziurę w środku), piec ok 1 godz w temp 190 st C. Po upieczeniu gorące ciasto posmarować podgrzaną marmoladą morelową a po ostudzeniu polać polewą czekoladową. Uwaga: rum można zastąpić spirytusem albo amaretto

Gość babka pisakowa
Miało być babka piaskowa

Gość minnie may
Wielkie dzięki,brzmi smakowicie :) Chyba upiekę na święta,oby wyszło ;)

Gość babka pisakowa
Nie mając czekolady zrobiłam też z kakao, tym ciemnym Cebe czy jakoś tak. Też było smaczne i nie wychodzi suche.

Gość a to nie będzie gorzkie od
takiej ilości gorzkiej czekolady??

Gość gorzka czekolada słodka
Przecież gorzka czekolada nie jest gorzka tylko słodka, jeśli myślisz o tej w proszku to zastanów się czy dając gorzkie kakao masz też gorzkie ciasto i zwróć uwagę że cukru jest dość dużo.

Gość oczywiscie gorzka
czekolada(dark) czyli ta bezmleczna musi byc. ciasto moim zdaniem jest rewelacyjne.

Gość a to nie będzie gorzkie od
Pytam bo sporo tej czekolady,a jak robie np babke z dodatkiem kakao to daje go ze 2 łyżki,nie wiecej

Gość brownie ma
charakterystyczny smak - od gorzkiej czekolady i dodaje się do niego trochę soli i to też ma być czuć. Murzynek i brownie to dwa zupełnie rózne ciasta, dla nie kompletnie nieporównywalne. Brownie ma być gliniaste, na tym polega i jest dość płaskie. Murzynek rosnie i jest puchaty jak babka piaskowa, jego smak jest zupełnie inny. Do brownie używa się cukru muscovado, ewentualnie wymieszanegoz brązowym i to też daje inny smak.

Gość dwa różne ciasta
Bo tu jest mowa o dwóch różnych ciastach stąd naprzemiennie na pozór bez ładu wypowiedzi.

Ja robiłam kiedyś brownie i wyszło rewelacyjnie, do tego stopnia, że na zewnątrz było chrupiące, a w środku miękkie z płynna czekoladą. Niestety zgubiłam gdzieś przepis (podała mi go koleżanka, pasjonatka deserów) a doprosić o nowy niestety się nie mogę :)

Ja robiłam kiedyś brownie i wyszło rewelacyjnie, do tego stopnia, że na zewnątrz było chrupiące, a w środku miękkie z płynna czekoladą. Niestety zgubiłam gdzieś przepis (podała mi go koleżanka, pasjonatka deserów) a doprosić o nowy niestety się nie mogę :)

Gość gość
przeciez i tak wiekszosc z was ma nadwage lepiej isc na silownie a nie do kuchni 333 www.youtube.com/watch?v=n08-SNPvLKk