Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buuuuuuuuuuuuuuuuuuu

co i jak???

Polecane posty

mam 18 lat i jeszcze nie bylam u ginegologa, ale mam uplawy i chyba powinnam sie udac. problem w tym ze kurcze panicznie sie boje. nie wiem jak wyglada taka wizyta, co powinnam zrobic przed pojsciem... moglby ktos mi napisac co i jak?

Gość nie ma się czego bać
najpierw podpytaj mamy, koleżanki, ciocie czy też inne kobiety do którego ginekologa warto pójść :) za pierwszym razem możesz wybrać ginekologa kobietę, jeżeli dzięki temu poczujesz się mniej skrępowana zastanów się czy chcesz iść prywatnie czy na NFZ ? prywatnie wizyta kosztuje 60-80 zł na NFZ trzeba się wcześniej zarejestrować i czasem czekasz na wizytę 2-3 tygodnie, to zależy od przychodni zanotuj sobie pierwszy dzień wystąpienia ostatniej miesiączki przed wizytą podmyj się płynem do higieny int. owłosienia absolutnie, nie musisz golić załóż czyste skarpetki, jakąś dłuższą bluzkę, tunikę czy coś co zakrywa pośladki i świeże majtki, możesz wziąść do kieszeni chusteczkę odświeżającą wchodzisz do gabinetu ( powiedz, że jesteś pierwszy raz ! ), lekarz zadaje podstawowe pytania: ile masz lat, od kiedy miesiączkujesz, czy cykle są regularne, czy rodziłaś i pyta o datę ostatniej miesiączki, czy współżyjesz, na końcu pyta z czym przyszłaś potem wskazuje ci miejsce gdzie możesz się rozebrać, za parawanem czy w oddzielnym pomieszczeniu potem wchodzisz na fotel, wkładasz nogi na podpórki, odchylasz się do tyłu, a pupę zsuwasz jak najniżej, na sam brzeg fotela lekarz cię bada, musisz się rozluźnić, to nic nie boli! użyje małego wziernika, ewentualnie cię zbada przez odbyt, jak jesteś dziewicą drugą ręką naciska na brzuch badanie nie boli, ale możesz czuć lekki dyskomfort, uczucie podobne do wkładania tamponu :) badanie jest bardzo krótkie! potem się ubierasz i już po strachu :) dobrze jest się wypróżnić wcześniej , a przed badaniem nie jeść obfitego posiłku i wcześniej iść siusiu, minimalizuje to nieprzyjemne uczucia podczas badania i niweluje ryzyko oddania gazów na fotelu :) a jak się zdarzy to nic, lekarz nie jedno widział :)

Gość jojjjoj
niema się czego bać - naprawde - samo badanie trwa chwilkę i naprawde nieboli nic - lekarka pewnie zrobi ci cytologie czyli włoży delikatnie wziernik który niejest większ niż faceta członek wiec nieboli nic i pomizia cię patyczkiem żeby pobrać wymaz i tyle - trwa to dosłownie pare sekudn - potem pewnie wyjmie wziernik a włoży palce a drugą ręką będzie ci naciskać na dół brzucha co niejest najprzyjemniejsze ale też nie boli - ogólnie to najgłupiej tak nago przy lekarzu siedzieć rozkroczona ale trzeba to potaktować jak lekarz i olać wstyd najlepiej wybierz dobrego poleconego lekarza - niekoniecznie do pierszego lepszego w przychodni i powiedz mu na wstępie że to twoja pierwsza wizyta i toszke masz stracha - to rozładuje atmosferę a i lekarz będzie badziej delikatny - wiem to z doświadczenia bo tak własnie powiedziałam także niema się co stresować - najgorsze w tym wszystkim jest tylko cena wizyty prywatnej...

dziekuje Ci bardzo bardzo. nie brzmi to jakos bardzo strasznie wiec troche mnie uspokoilas:) dzieki

dziekuje Wam:*

Gość jojjjoj
aaa i jeszcze ważne - wysikaj się bezpośrednio przed wizytą: bo jeśli nie to będziesz musiała wyjść z gabinetu i się wysikać bo napewno zapyta o to - to jest chyba po to że jak cie dotyka po brzuchu to przez pełny pęcherz niebyloby za dobrze czuć