Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama27

Zapalenie krtani-jak rozpoznać i leczyć??

Polecane posty

Gość mama27

Do rodziców dzieciaczków które miały zapalenie krtani.Poproszę o objawy jakie miały dzieci.Czy była gorączka?Czy źle spały,miały kaszel,katar?? Bo ja nie wiem co robić.Młody od kilku dni pokasłuje bez wyraźnej przyczyny,ma do tego trochę zalegającego kataru w nosie.Na początku ten kaszel był dość nasilony,ale teraz sporadyczny,taki świszczący.W czwartek byłam u lekarza i stwierdził,że młody jest zdrowy chociaż zajrzał mu głęboko do gardła.Cz możliwe żeby przeoczył?? Teraz podaję Pyrosal,Stodal wcześniej i teraz Supremin.

Zapalenie krtani -może być bez gorączki Często zaczyna się chrypką ,a potem pojawia się i szczekający kaszel .Mogą być trudności w oddychaniu .Kaszel nasila się wieczorem i rano .

Gość no właśnie charakterystyczny
kaszel - tak, jakby dziecko szczekało. Nie musi być gorączki, ale zwykle leczone jest antybiotykami

Niestety , to prawda .często zapalenie krtani wirusowe ,przechodzi w bakteryjne i antybiotyk jest konieczny :(

Gość mama27
A oprócz antybiotyków??Bo skoro ten kaszel ustaje z każdym dniem,to może nie trzeba gnać do lekarza??Młody miał już krtań chorą w grudniu,to wtedy zachowywał się zupełnie inaczej,miał gorączkę itp.A teraz jak okaz zdrowia.Trochę charczy,ale to zwalam na refluks który też ma.Poza tym czasem kaszlnie,powie coś ochrypłym głosem i to tyle.Czy poczekać jeszcze z pójsciem do lekarza?? Jak myślicie.W nocy duszności nie ma,śpi dobrze.

Zrób Mu inhalacje , nawilż pokój i na razie się nie martw :)

Są też dobre tabletki do ssania - Isla -mint :)

Jeszcze możesz zrobić syrop z cebuli :)

Gość no właśnie charakterystyczny
a może to po prostu alergia na cos i stąd ten kaszel? A do osoby poniżej - jeśli nie "szczekasz" to raczej oskrzela a nie krtań

Alergia -też mozliwa .Podawałaś kiedyś np. claritinę ? Mojemu synkowi -pomaga :)

raczej nie jest to zwykla choroba , bo zaczelo sie od bardzo dziwnego bolu najpierw lewego migdału , potem juz cala krtan bolala..następnie doszedl paskudny suchy kaszel , chrypka no i na koniec obfity katar

a wlasciwie to najpierw bolal mnie jezyk tylko lewa strona - pierwszy raz cos takiego mialam...odczuwalam to w ten sposob,ze zdretwiala mi cala lewa strona języka, potem doszlo silne kłucie i taki sam bol przemiescił się w stronę krtani..potem powtorka z z prawą stroną

Gość mama27
Alergia możliwa bo to alergik,ale od prawie 3 miesięcy daję mu Zyrtec,tak lekarz zalecił.Kazał odstawić Ketotifen bo ten niby tez na alergię.Ogólnie u nas nie jest suche powietrze,a wręcz przeciwnie.A o inhalacjach nie ma mowy,to taka wiercipięta.Ale poczekam zobaczę.Dzięki za wpisy :)

Gość aulinka
Mój synek- 2 latka. Strasznie się dusi,chwilami siny się robi, szczekająco pokasłuje i nie umie wypowiedzieć ani słowa, rano była tylko chrypka a teraz ani słowa. Cały czas ma gorączkę którą mu zbijam paracetamolem i daje mu rutoscorbowit. Mam supremin i nie wiem czy coś by mu pomugł czy tylko by zaszkodził. Jutro rano jesteśmy zarejestrowani do lekarza. Zastanawiam się czy nie jechać jeszcze dziś na pogotowie.

Gość paulina1828
ja miałam taka sytuacje że mój 2-letni synek sie dusił ledwo zdążyliśmy do lekarza a przedtem nic mu nie było od tego momentu czesto ma zapalenie krtani zaczyna sie od kataru potem szczekający kaszel teraz to przechodzi byłam przedwczoraj u pani doktor ale stwierdziła że jest tylko przeziębiony (chyba jakaś niekompetentna jest) dziś w nocy miał taki mocny kaszel że trudno mu sie oddychało juz myslałam że pojade z nim do szpitala ale jakoś mineła noc będę znów szła do pani doktor i ciekawa jestem co tym razem powie

Gość Małaa 29
Moje dzieci też to przechodziły, ale jak były małe(8m-cy, rok, ponad rok). Kilka razy, bo zapalenie krtani jak już wystąpi to lubi się powtarzać. To nie jest choroba z przeziębienia tylko od suchego powietrza. Lubi pojawiać się w zimę od gorących grzejników i w upały bo też jest suche powietrze. najczęściej łapie w nocy między 2 a 4 bo wtedy jest najsuchsze powietrze. By jej zapobiegać należy wietrzyć mieszkania. Latem spać koniecznie przy otwartym oknie i przy spaniu używać nawilżacza. Może objawiać się bez gorączki i charakteryzuje się szczekającym kaszlem. Jak już dopadnie ta choroba odrazu w nocy podać należy difergan(na receptę, można poprosić lekarza to wypisze na zapas jeśli dziecko jest skłonne do tej choroby) i zrobić dziecku inhalacje z soli i z pulmicortu(też na receptę). Po inhalacji trzeba dziecko koniecznie opłukać. Leki odrazu pomagają. A w dzień należy podawać dziecku jakiś syrop np. Stodal no i oczywiście difergan na noc i raz dziennie inhalacja dopuki objawy do końca nie miną. Porozmawiaj o tym z pediatra. Napewno poleci inhalacje i ten difergan(ja zawsze te leki mam w domowej apteczce chociaż moje dzieci już na to dawno nie chorowały)

Gość Małaa 29
Do pauliny: kochana jeśli pani doktor znowu cię zlekceważy to radzę zmien pediatrę. Bo przy zapaleniu krtani potrzebne są odpowiednie leki inaczej w nocy może dojść do tragedii. Dziecko może się nawet udusić

Gość gość
Zastosuj Bioparox ! Sprzedam Bioparox 125 mg przywieziony z Czech. Rewelacyjnie skuteczny lek na ból gardła, krtani, katar i zapalenie zatok. Antybiotyk o działaniu miejscowym. Mogą go stosować dzieci i kobiety w ciąży. Produkt jest nowy, oryginalnie zapakowany z datą ważności do 08.2015r. Bioparox przynosi natychmiastową ulgę po zaaplikowaniu a pełne wyzdrowienie następuje po kilku dniach kuracji. Warto go mieć w domu w razie infekcji. Cena 69 zł. Cena zawiera koszty listu poleconego, priorytetowego. Tel 606443291 Więcej informacji na temat leku pod adresem: leki-informacje.pl/lek/ulotka/145,bioparox.html

Gość gość
Zapalenie krtani jest niebezpieczne dla maluchow,czesto wymaga hospitalizacji,koniecznie do lekarza

Gość mariola1987c
W mieszkaniu od kilku tygodni mamy inhalator i jest to urządzenie Sanity Simple. Dobre do stosowania u dzieci przy infekcjach, ale jeśli ktoś potrzebuje do bardziej skomplikowanej terapii np. jakieś zapalenia płuc czy oskrzeli to też się sprawdzi. Kabel zasilający jest długi, można sobie ustawić całą maszynę tak żeby w mieszkaniu nie przeszkadzała i można było wygodnie lek pobrać.

Gość gość
Zapalenie krtani to przede wszystkim potworny kaszel, taki szczekający. Duszności i gorączka. Przerabiałam to niedawno u synka. Naprawdę poważna choroba i trzeba dobrze lek dobrać, żeby skutecznie ją leczyć. U nas bardzo się sprawdził przepisany przez lekarza wziewny benodil, którym robiłam nebulizacje i szybko stan zapalny wyleczył

Gość gość

Bedę każdemu polecala inhalator Novama Familino Pro. Jedyny taki wytrzymały model z dożywotnią gwarancją. W każdym razie ja drugiego takiego nie znalazłam. Działanie jest kompleksowe, poza samym podaniem aerozolu w dolne i górne drogi oddechowe, jest też tutaj opcja irygacji.

Gość gość

Jakbym miała znowu wybierać inhalator to ponownie wzięłabym Novama Familino Pro. Prosta obsługa, szybka i precyzyjna inhalacja. Lek jest na tyle drobny, że dociera też głębiej w trudno dostępne drogi oddechowe na dole.