Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bogna548763

Universe - co sądzicie ?

Polecane posty

Gość Bogna548763

http://www.universe.pl/universe.asx Wstyd się przyznać ale do tej pory kojarzyłam Universe z jakąś kapelą disco polo. A tu taka muzyka :O Dlaczego tak mało ich w mediach ???

Gość lelekkozoduj
pomyliłaś z kapela diso polo pewnie dlatego że gdy Universe miał ciężki okres w swojej historii to zespoły disco polo bardzo ostro coverowały ich utwory i zrobiły z tego sito ... znam historie ich klawiszowca, który miał z nimi zagrać tylko w zastępstwie i pomyślał sobie wtedy "mam grać z jakimiś discopolowcami ???? ja im pokaże co to jest muzyka" ... :P no i sie okazało że jak wyszedł z próby to stwierdził że nic nie umie i musi sie wszystkiego uczyć od nowa :) mimo tego że miał pokończone szkoły muzyczne wyższego stopnia :) i facio gra z nimi do dzisiaj :) no i jak sam przyznał on kojarzył ten zespół z disco polo ponieważ to była kiedyś bardzo popularna muzyka i w zasadzie wszyscy tego słuchali i pan Marek Sierocki ich tak zaszufladkował ....

Gość magnoliowq
Byłam fanką od początku, kochałam prawie Mirka. Do czasu, gdy w mojej mmieścinie dali koncert z pleybeku. Na taśmie śpiewł Mirek Breguła, a na scenie udawał ten drugi, że śpiewa. Szczyt pogardy dla fanów. Pewnie mi nie wierzycie, ale przecież nie wymyśliłam sobie, a Mirek miał głos nie do podrobienia.

Gość lelekkozoduj
magnoliowq :) to jest nie możliwe, fakt że chłopaki przez pewien okres czasu dawali koncerty we dwójkę i wtedy grali z półplaybacku... wydaje mi się, że jednak drugiemu wokaliście udało się zrobić Cie w konia :) ponieważ mimo iż nie śpiewa tak czysto jak śp. Mirek to jednak barwę głosu ma podobną i zwykły zjadacz chleba może nie rozróżnić :) dla przykładu "Wróżki" w wykonaniu Henia: http://www.youtube.com/watch?v=9JovcDgZUWQ&hl=pl i w wykonaniu Mirka: http://www.youtube.com/watch?v=prVVVLCZnsE&hl=pl i co Ty na to ?? :)

Gość magnoliowq
Ja nie byłam zwykłym zjadaczem, byłam prawdziwą fanką, rzecz miała miejsce w +- w 2000 roku, a chodziło o największe przeboje nagrane przez Mirka.

Gość lelekkozoduj
nie mogę w to uwierzyć jakoś. jesteś pewna że nie mogłaś się pomylić ?? :|

Gość magnoliowq
Miałam wiele płyt, słuchałam ich na okrągło, znałam teksty. ponieważ mam swoje lata- pamiętam jak Mirek debiutował w latach70-tych u prof. Bardiniego razem z Beata Andrzejewską, która śpiewała Nie mijaj wiosno. Mirek modlitwę do johna Lennona. Wtedy go pokochałam.

Gość magnoliowq
Nie pomyli lam się. Tak było. krążyły wtedy pogłoski o jakimś kryzysie Mirka, tym to tłumaczyłam, ale fakt pozostaje faktem. bardzo mnie to rozczarowało. Nie zostałam wrogiem, ale czar prysł, nie mam już płyt. "tacy byliśmy jeszcze wczoraj"- cudo.A na scenie nie Mirek trzymał mikrofon, choć jego glos- nipowtarzalny płynął z głośników. Jak mogłam się pomylić??

Gość lelekkozoduj
magnoliowq, fakt... Mirek chyba wtedy rozpoczął walkę z rakiem krtani... więc Henio śpiewał za niego

Gość magnoliowq
Mogło tak własnie być...Tylko czy można śpiewać "za kogoś"? Za Niemena i Rodowicz też? Ale cieszę się, że spotkałam tu Ciebie.Czy wiesz, że istnieje profil mirka na n-k? Gromadzi fanów i jest prowadzony przez zespół.

Gość magnoliowq
A odowiadając na pytanie: to spiewa Mirek

Gość lelekkozoduj
magnoliowq, więc wbrew pozorom tą piosenkę śpiewa Henryk Czich więc utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że jednaj się mylisz i żadnego playbacku nie było :) pozdrawiam

Gość acapeella
nie sądzę żeby Mirek pozwolił na playback, jego priorytetem było robienie koncertów na Najwyższym Poziomie dlatego podobnie jak lelekkozoduj uważam, że to wynik podobieństwa głosów sprawił że miałaś takie wrażenie

Gość misiula25x2
odwiedź profil na youtube: http://www.youtube.com/universepl tam sobie posłuchasz Universe przed śmiercią Breguły i po jego odejściu... a zespół jest super, kompozycje mają najepsze. Uwielbiam ich. Teksty życiowe, takie MOJE.

Gość szapcia
Dokładnie. Mirek zawsze chciał przedstawić się publiczności na jak najwyższym poziomie sie dało. A w niektórych utworach głos Henia i Mirka brzmią prawie tak samo. Można się pomylić. lekkozoduj napisał: "(...)klawiszowca, który miał z nimi zagrać tylko w zastępstwie i pomyślał sobie wtedy "mam grać z jakimiś discopolowcami ???? ja im pokaże co to jest muzyka" ... no i sie okazało że jak wyszedł z próby to stwierdził że nic nie umie i musi sie wszystkiego uczyć od nowa mimo tego że miał pokończone szkoły muzyczne wyższego stopnia i facio gra z nimi do dzisiaj no i jak sam przyznał on kojarzył ten zespół z disco polo ponieważ to była kiedyś bardzo popularna muzyka i w zasadzie wszyscy tego słuchali i pan Marek Sierocki ich tak zaszufladkował ....(...)" Fakt Roman Jońca gra z nimi nadal i bardzo dobrze to brzmi. Sam przyznał sie do swojego błędu. I na bank jakby wieksza grupa ludzi wsłuchała sie w słowa tekstów piosenek Universe tez by zmienili zdanie co do nich. To nie jest muzyka kiczu... Przesłuchajcie chociazby "Drugie narodzenie" czy "Co naprawdę we mnie spi"... Każdy tekst Universe ma swoje przesłanie. Wystarczy trochę inteligencji i checi zrozumienia tego czego sie słucha...

Gość szapcia
zapraszam na www.universe.website.pl www.universe.webside.pl/blog/ www.universe.muzzo.pl

Gość curliiiiiii
w takąąąąąąąąą ciszęęęęęęęę do tej pory tylko to znałem ;) ale widzę że repertuar rozbudowany. chyba ze 150 utworów. jeszcze wszystkich nie słyszałem ale bardzo mi się podoba. na prawdę zero komerchy, życiowe teksty i wspaniałe kompozycje

Gość aallaa
kiedyś ich nie lubiłam, a teraz b. czesto słucham

Gość sokoleoko
Universe to świetny zespół pamiętam kiedyś zaśpiewałem "bądź moja iskrą" pewnej dziewczynie niestety nic z tego nie wyszło ale piosenka fajna

Gość kasiuniaaaa
uwielbiam

Gość caracan
niestety ale nie podoba mi się wokal Henia ani Wojtka. Mirek to był Mirek. uważam że bez nowego wokalisty chłopaki nie mają szans, mimo że darzę ich wielką sympatią i ich muzyka to dla mnie skarb to jako osoba o dobrym słuchu zdaję sobie sprawę że i Heniu i Wojtek nie śpiewają czysto i na niektórych koncertach wychodzi sito. Z drugiej strony wiem że nowy wokalista to już nie to samo, że ciężko znaleźć osobę o takiej barwie głosu jak Mirek który był niepowtarzalny.

Gość wfwerrw
dobre porównanie wokalu Mirka i Heńka (dla tych co tam nie wierzyli)