Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sos sos

Dokumentacja lekarska=tajemnica

Polecane posty

Gość sos sos

Czy lekarz w ośrodku zdrowia ma prawo zabrać moją dokumentację do domu? Wynieść z terenu ośrodka? Czy są jakieś przepisy regulujące tą sprawę i gdzie mogę je znaleźć.Sprawa jest szersza,ale ...może tyle,tytułem wstępu. Dziękuję za każdą podpowiedź.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1819.htm Przechowywanie dokumentacji § 44. 1. Dokumentacja wewnętrzna jest przechowywana w zakładzie, w którym została sporządzona. 2. Dokumentacja zewnętrzna, w postaci zleceń lub skierowań, pozostaje w zakładzie, który zrealizował zlecone świadczenie zdrowotne. § 45. Kierownik zakładu jest odpowiedzialny za stworzenie warunków organizacyjnych i technicznych przechowywania dokumentacji zapewniających jej poufność, zabezpieczających przed dostępem osób nieupoważnionych, zniszczeniem lub zgubieniem oraz umożliwiających jej wykorzystanie bez zbędnej zwłoki. § 46. Sposób i miejsce przechowywania bieżącej dokumentacji wewnętrznej określają kierownicy poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu w porozumieniu z kierownikiem zakładu. § 47. Zakończoną dokumentację indywidualną wewnętrzną oraz zakończoną dokumentację zbiorczą wewnętrzną przechowuje archiwum zakładu. § 48. Zakład zapewnia odpowiednie warunki zabezpieczające dokumentację przed zniszczeniem, uszkodzeniem lub utratą i dostępem osób nieupoważnionych. § 49. 1. Dokumentacja przechowywana w archiwum jest ewidencjonowana w szpitalu - na podstawie numeru księgi głównej przyjęć i wypisów, a w przychodni - na podstawie numeru kartoteki pacjentów. 2. Kartoteka pacjentów jest prowadzona w układzie alfabetycznym, terytorialnym lub chronologicznym według daty urodzenia pacjenta. § 50. 1. Po upływie okresów przechowywania określonych w art. 18 ust. 4f ustawy dokumentacja, z zastrzeżeniem przepisów o narodowym zasobie archiwalnym, zostaje zniszczona w sposób uniemożliwiający identyfikację pacjenta, którego dotyczyła. 2. Dokumentacja indywidualna wewnętrzna przewidziana do zniszczenia może zostać wydana na wniosek: pacjenta, jego przedstawiciela ustawowego, a w razie śmierci pacjenta - osoby przez niego upoważnionej do uzyskiwania dokumentacji w przypadku jego zgonu, za pokwitowaniem, o czym zakład obowiązany jest poinformować pacjenta albo te osoby. § 51. 1. W przypadku likwidacji zakładu dokumentacja archiwalna jest przekazywana do archiwum wskazanego przez: 1) podmiot, który utworzył zakład, 2) organ prowadzący rejestr zakładów, jeżeli wykreślenie zakładu z rejestru nastąpi w trybie i na zasadach określonych w art. 15 ustawy - w rejestrze zakładów prowadzonym odpowiednio przez ministra właściwego do spraw zdrowia albo wojewodę. 2. Jeżeli zadania zlikwidowanego zakładu przejmuje inny podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych, podmiot ten przejmuje dokumentację zakładu zlikwidowanego. Rozdział 6 Udostępnianie dokumentacji § 52. 1. Dokumentacja udostępniana jest podmiotom i organom uprawnionym na podstawie odrębnych przepisów, a w razie śmierci pacjenta - osobie przez niego upoważnionej do uzyskiwania dokumentacji w przypadku jego zgonu. 2. Udostępnienie dokumentacji następuje w trybie zapewniającym zachowanie poufności i ochrony danych osobowych. § 53. 1. Dokumentacja indywidualna wewnętrzna, a dokumentacja zbiorcza jedynie w zakresie wpisów dotyczących pacjenta, jest udostępniana w sposób określony w art. 18 ust. 4a ustawy, na podstawie decyzji kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej. 2. Odmowa wydania dokumentacji wymaga zachowania formy pisemnej oraz podania przyczyny. 3. W przypadku wydania oryginałów dokumentacji w zakładzie należy pozostawić kopię lub pełny odpis wydanej dokumentacji. Przepis nie ma zastosowania w sytuacji, gdy zwłoka w wydaniu dokumentacji mogłaby narazić pacjenta na szkodę.

Gość sos sos
dziękuję za linki ...zaraz tam poczytam. Moja dokumentację nie wiem na jak długo(ale to bez znaczenia=bo moim zdaniem wogole nie powinna byc wyniesiona). Więc...dokumentację co najmniej przez weekend,przetrzymywała u siebie kierowniczka ośrodka zdrowia. Dzisiaj chciałam wypożyczyć dokumentacje lub zrobic ksero na komisje lekarska i ...nikt nie wiedział,gdzie zniknęła itd.Kilkanaście dni wczesniej zlozyłam skarge do NFZ na zaniedbania ze strony pani doktor w moim leczeniu,nie jest moim lekarzem rodzinnym ,ale zastępowała go podczas jego nieobecności.Podejrzewam,że z tego powodu zabrała kartę,byłam u niej z miesiąc temu i z tego co mi wiadomo,to...lekarz dokonuje wpisu w tym dniu bezpośrednio przy pacjencie-prawda?Pani doktor na zadane jej przeze ze mnie pytanie,jakim prawem zabrała dokumentację do domu(nie zostawiła też żadnej informacji że zabiera)powiedziała,że ...musiała pouzupelniac a w pracy nie miala czasu...co pouzupelniac?juz moj lekarz wrócił a dr.miala czas podczas mojej wizyty u niej...ktora była z miesiąc temu=to teraz chce cos dopisywać...o co chodzi? Na dodatek powiedziała,że ona tu jest kierownikiem i jej wszystko wolno. Czy istotnie?Nie sądzę,złoże następną skargę,ale...potrzebuję podstaw,żeby mieć orientację w temacie,jeżeli ktoś sie zna i mi podpowie ,krotko i na temat będę wdzieczna.

Gość sos sos
nie ma znawcow tematu?