Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinkaczerwona

WADA WZROKU A PORÓD

Polecane posty

Gość kalinkaczerwona

Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad tym czy z moja wadą wzroku będę mogła normalnie urodzic dziecko, czy tez bede musiala miec cesarskie cięcie. Jestem krótkowidzem, mam wadę -5,5 w jednym oku, a w drugim -5. Czy ktoras z was byla w takiej sytuacji?

taka wada nie jest przeciwwskazaniem do porodu drogami natury, ale wiele zależy od decyzji okulisty i ginekologa.

Gość wafel ryżowy
wada wzroku sama w sobie nie jest wskazaniem do cc. wazne jest w jakim stanie masz siatkowkę, czy sa zmiany zwyrodnieniowe i czy istnieje ryzyko odklejenia sie siatkowki w II fazie porodu (przy parciu). ale to musi ocenic okulista i wypisac stosowne zaswiadczenie.

A jak pójdę do okulisty (musi mnie skierować ginekolog czy mogę sama?) i nie zechce mi dać skierowania do cc, to mogę iśc do innego? Czy ginekolog będzie respektował skierowanie od prywatnego okulisty?

Gość ja mam wieksza wade
bo na jedno o ko -9 na drugie -10 siatkowe w dobrym stanie .rodzilam naturalnie bo okulista powiedzial ze sama duza wada nie jest wskazaniem do cesarki , to zły stan siatkowi jest wskazaniem do cesarki po prorodzie wzrok mi sie nie pogorszyl . a szczerze mowiac ja osobiscie nie chcialabym miec cesarki bo to jednak operacja.

Gość ja mam wieksza wade
a do prywatnego okulisty nie musisz miec skierowania . tylko do panstwowego ( nie wiem czy gin moze je wystaiwc ) ale na pewno moze lekarz pierwszego kontaktu

Gość taka wada jaką Ty masz
jest wskazaniem do cc. Poród sn wymaga mnóstwa wysiłku i moze to doprowadzić do pęknięcia siatkówki, pogorszenia wzroku. Każdy normalny lekarz zaleci ci poród przez cc. Jeśli oczywiście będziesz chciala mozesz rodzić sn ale na własną odpowiedzialność.

Gość tak wada wcale nie jest
wskazaniem do cesarki . tylko slaba siatkowa jest wskazaniem do cesarki bo podczas wysiłku moze sie ona po prostu odkleic . mnie badal lekarz okulista w szpitalu jak lezalam na patologi ciazy i powidzial ze mam bardzo dobra siatkowke a moja wada -8 nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego . i zapewniam ze to byl normalny lekarz okulista - wzrok mialam badany na kilku aparaturach wlasnie w kieurnku czy moge urodzic sn .

Gość nie ryzykuj lepiej
znajoma rodzila naturalnie bo jej jakiś konowal powiedzial ze moze. Po porodzie bylo ok a 3 miesiące potem zaczela coraz slabiej widzieć. Poszla do lekarza i okazało sie ze to przez wysilek przy porodzie a rodzila naprawde długo. Lepiej z tymi wiekszymi wadami wzroku nie ryzykowac.

Gość kazdy lekarz gin
powie ze taka wada nie jest przeciwskazaniem do sn . tylko slaba siatkowka jest wskazaniem do cesrki . jestem pewna ze osoby ktore sie wypowiadaja na ten temat nie maja zielonego pojecia bo ich ten problem nie dotyczy . pytałyscie sie o to okulisty ? zaloze sie ze nie..

Ja wiem, co jest wskazaniem do cc. Nie zmienia to faktu, że są okuliści, którzy z marszu dają skierowanie wszystkim kobietom z większą wadą wzroku.

Wskazania Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2008 r. dotyczącego cięć cesarskich z powodów okulistycznych obejmują \"wyłącznie zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Decyzję o konieczności wykonania cięcia cesarskiego podejmuje specjalista położnik po uwzględnieniu pisemnej opinii okulisty\". Całość wskazań do cięć cesarskich według PTG znajdziecie tu: http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/9829.html