Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama nastolatki

1-sza naszych córeczek

Polecane posty

Gość mama nastolatki

Witajcie kobietki przed faktem dokonanym, w trakcie i po. Jak to przeżyłyście, jak się dowiedziałyście, a co najważniejsze jak przeżyły to Wasze pociechy. Ja jestem przed tym wielkim dniem swojego słoneczka i jestem pełna obaw. Córcia ma permanentny zespół napięcia;-) i to chyba tuz tuż...

Gość mama nastolatki
pierwsza miesiączka w tytule:)

Gość Fajnie że się
tak tym martwisz:)) ja o prawda mam 19 lat więc to było ładnych parę lat temu ale o 1 miesiaczce nie powiedziałam mamie... to śmieszne ale balam sie że komuś powie:) dbaj o to żeby córka Ci ufała:)

Gość pinezkaaaaaa...
mam corke w 4 klasie i od lutego ma okres. jak ja to przezylam ?nie ma co ukrywac jest to pewien rodzaj szoku ale pozytywnego. corcia?mimo ,ze byla przygotowana(w domu temat sexu i fizycznosci jest traktowany zupelnie normalnie)najpierw byla w szoku,potem plakala ze nie chce ,potem rozpierala ja duma....... potrzebowala troszke "pomocy technicznej"ale teraz sobie swietnie radzi. zrobilismy w domku male swieto na tę okolicznosc i dostala mala pamiatke .obecnie od piatku ma 3 miesiaczke w zyciu i "klnie" na nia jak szewc:P inny temat to zepol napiecia.....u mojej trwa bez wzgledu na faze cyklu.....nigdy sie tak nie wsciekalysmy na siebie.czasem mam ochote zwiac gdzie pieprz rosnie.....;) jak u ciebie z awanturami i humorami latorosli.ja wymiękam a to dopiero przedbiegi...:P..w byciu nastolatka :)

Gość pinezkaaaaaa...
jak sie dowiedzialam?wpadla rano do naszej sypialni z okrzykiem dostalam okres!.......majtki byly w polowie nog a w oczach jak 5zl zdziwienie:) kocham tego pyskacza -uparciucha:)

Gość mama nastolatki
dziewczynki bardzo dziekuję za odzew taki konkretny, na temat, bez podszywu i ciepły a zarazem budujący;-) alfabetycznie odpiszę: do fajnie że: mogę zadać osobiste pytanie? czy czujesz jakiś niedosyt z tego powodu, że ominęło Cię to "fetowanie rodzinne" na przykładzie rozmówczynie pod Tobą, te całe celebrejszyn, czy cieszysz się z perspektywy czasu że Cie to ominęło? Ja szczerze mówiąc miałam żal do matki, że moje symboliczne wejście w dorosłość skwitowała: kurnaaaaa, skąd my skombinujemy tyle waty, też se czasy wybrałaś dziecko, znów cza będzie kartki wymieniać;p a poczętam w latach 70-tych więc nie takam znów stara i rewolucja seksualna mnie nie ominęła:) do pinezkiii: z nieba mi spadłaś:) mam nadzieję że będziesz tu zaglądała, prorokuję że z nas podobne oszołomki hihi. mam do Ciebie kilka pytań, myslę że się sklikamy bo mamy córcie z tego samego rocznika i jazdy pewnie podobne przechodzimy:)

Gość pinezkaaaaaa...
bede zaglądala :)pisz i pytaj.sklikamy sie napewno .ja tez potrzebuje pogadac z mama pyskaczo-marudo-nerwusa:P pisz odpowiem napewno:) zapraszamy wiecej mamus!!!

Gość jak ja dostalam okres
to przyjelam to jak najbardziej spokojnie. Poszlam mamie podkrasc podpaske :P Troche mnie zaskoczyl (nigdy nie mialam zadnych objawow przed) wiec i pranie bylo. moja corka tez jakos to tak przeszla, bez wielkich przezyc ;)

Gość mama nastolatki
hej dziewczyny:) pinezko a czy Twoja córka miała jakies symptomy przed? np. przetłuszczające się włosy, problemy z cerą itd? moja jest rok starsza, jest dużą dziewczyną i fizycznie jest rozwinięta bardziej od swoich rówiesniczek a w zasadzie to nawet lepiej niż ja;-) a nadal cisza. z jednej strony to dobrze, niech się cieszy dzieciństwem jak najdłużej, ale z drugiej sie martwie, bo od kilku miesiecy ma cyklicznie bóle głowy ze 2 dni + gorączka czasem wymioty. wczoraj skojarzyłam po jej usprawiedliwieniach szkolnych, ze to sie powtarza regularnie co plus minus 27 dni i nie wiem czy to ma związek.

Gość MOJA CÓRKA
Jezeli twoja córka nie jest na to gotowa to polecam książkę "Wszystko co powinnaś wiedzieć o miesiączce"autorka Jone Feinmann moja córka ma 11 lat i zbliża jej sie pierwsza miesiączka,jest swietnie przygotowana

wazne jest aby rozmawiac z corkami, moja wogole ze mna nie gadala, okres dostalam majac 10 lat i to ukrywalam,ale mama sie kapnela, potem wytlumaczyla ze to normalne. ale niestety do dzis(mam juz 23 lata) nie moge z nia pogadac jak z kolezanka o tematach zwiazanych z seksem, facetami itp:(

Gość pinezkaaaaaa...
:)witajcie wtedy nie skojarzylam ,ze to sa symptomy bo wydawalo mi sie ,ze ma jeszcze troche czasu...... ale poniewaz sprawa swiezutka to juz wyliczam -przetluszczajace wlosy(masakra😭) -pojedyncze pryszcze/wągry -zmiennosc nastrojow...... -pobolewania brzucha -lekkie biale uplawy na bieliznie co wkurzalo ja niesamowicie. -placzliwosc..... 2 dni przed biegala do ubikacji kilka razy dziennie i mowila ,ze ma biegunke.wiem ,ze ciągle byl problem z "dolem brzucha";)..przyczyna wyszla 2 dni potem.:) mamo nastolatki-gadacie o wszystkim na luzie czy tak mniej wiecej? ja mam super kontakt z corą.pyta mnie o wszysciutko..... zebyscie wiedzialy o czym w szkole w kibelku sie gada:P wszystko co uslyszy prostuje u mnie i dzieki Bogu.ostatnio podejrzana wydala jej sie ploteczka ,ze faceci maja bialy okres!!! czujecie? dziwie sie ,ze nie mamz rozmowami klopotu bo ze mna matka wcale nie gadala o TYCH SPRAWACH:O wpadne wieczorkiem:) papatki wpadne wieczorkiem:)

Gość pinezkaaaaaa...
a dlaczego -wpadne wieczorkiem -sie sklonowalo?????? hmmmmmm?😠

ja gdy dostalam okresu wstydzilam sie powiedziec mamie... nigdy nie rozmawialysmy na takie tematy... przez pol roku jakos udawalo mi sie to ukryc.kupowalam podpaski i tampony za swoje kieszonkowe i chowalam je w szufladach:) wydalo sie w wakacje nad morzem:) przed okresem strasznie bolal mnie brzuch,pamietam ze wtedy nie poszlam do szkoly... to byly czasy;)