Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

molla

C E S A R K A - planowana !

Polecane posty

Gość ja też mam zamiar rodzić tylko
no ale chwila przecież nikt nie mówi by robić cc jeśli są jakies przeciwskazania do tego u kobiety. Ale istnieje przecież możliwość przeprowadzenia cc za dopłatą w prywatnych klinikach to norma. I tam lekarze też badaja pacjentkę by zobaczyć czy może w ten sposób urodzic dziecko, informuja też że jest to operacja. Więc w czym problem? To przecież nie jest jakaś nielegalna operacja i skoro mogę rodzić przez cc to dlaczego mam tego nie zrobić?

Gość no ja jestem w 32
ja mam cc na zyczenie i jest to moja swiadoma decyzja, babcia mnie probowala odwiesc oraz tu na kafe ale nie dalam sie przekonac, po rozmowie z kolezankami ktore mialy sn i cc zadna cc nie zalowala

Gość no nie wiem.....
Szkoda że u nas kobieta sama nie może o sobie decydować. W wielu cywilizowanych krajach kobieta po konsultacji z lekarzem położnikiem może wybrać sobie cesarkę jesli sądzi, że nie będzie w stanie z jakiś powodów urodzić naturalnie. Wyobraźcie sobie, że mało wybiera taki sposób porodu bo w cywilizowanych krajach nie ma problemu z dostępem do znieczulenia bo robią je na żądanie w każdym szpitalu, a nie tak jak u nas w wybranych i najczęściej za dopłatą. Jeśli dziewczyna ma obawy, że po porodzie naturalnym może mieć jakieś problemy natury psychicznej, nawrót depresji czy cokolwiek innego to powinno się uwzględniać jej życzenie. Rozmowa jest tutaj najważniejsza, powinno się jej uświadomić wszystkie negatywne skutki takiego wyboru, ale ostateczna decyzja powinna należeć do niej.

Gość no ja jestem w 32
zgadzam sie z poprzedniczka

Gość no ja jestem w 32
nie mieszkam w pl tylko austrii i to mnie nie dotyczy

Gość no nie wiem.....
Oczywiście, że lekarzy obowiązują wytyczne tylko że każdy może je interpretować inaczej. Pozatym ani ty ani ja nie powinnien mówić dziewczynie jaki poród powinna wybrać bo takie prawo ma tylko lekarz prowadzący. Ja uważam jednak, że powinnien on uwzględniać stanowisko rodzącej bo jak pisze dziwczyna ma ona swoje obawy, które raczej nie są bezpodstawne.

malamama ale o co ci chodzi? Jeśli lekarz nie widzi przciwskazań do cesarki i pacjentka chce w taki sposób urodzić to dlaczego miałoby tak nie być?

nie chodzi o to czego chce pacjenta tylko o stan jej zdrowia. o to mi chodzi. a te wskazania są jasne i nie ma w nim miejsca do nadinterpretacji bo są jasne - wczytajcie się, a dalszy komentarz naprawdę jest niepotrzebny. a jeżeli lekarz weźmie łapówkę i za to zrobi cesarkę na życzenie - to jest złamanie prawa i na to jest paragraf. prawo jest jasne. i w coraz większej liczbie klinik prywatnych lekarze odchodzą od cc na życzenie, bo wisi nad nimi kontrola. no ja jestem w 32 - mieszkasz w Austrii i ciebie to nie dotyczy, racja. i trzymaj się tamtejszych warunków. chciałam tylko zaznaczyć, że we wszystkich krajach których w ogóle dotyczy Światowa Organizacja Zdrowia, jest zalecenie, które ogranicza procent cięć cesarskich - w ten sposób powinno się odbyć nie więcej niż 30% wszystkich porodów. podyktowane jest to nie widzimisie lekarzy, tylko przeprowadzanymi na ogromną skalę badaniami. i dlatego tworzy się jakieś wytyczne. w Austrii też na pewno je mają.

A ja w Polsce będę miała cesarkę w prywatnej klinice i nikt nie mówi że to jest nielegalne bo gdyby tak było to odbywałoby sie to po cichu a tak ceny są normalnie rozpisane na stronie internetowej na ulotkach. Tak więc skoro moge mieć i chcę to będę miała.

a każda dziewczyna w ciąży ma jakieś obawy. ja też mam swoje, ale bez przesady. jeżeli autorka topiku miała w przeszłości nerwice i inne podobne zaburzenia - powinna się teraz ponownie zdiagnozować u psychiatry u którego wtedy się leczyła, może rzeczywiście jej lęk jest podyktowany czymś innym niż u większości z nas. no ale nie świrujmy - nie każda dziewczyna tak się boi, nie każda ma zaburzenia, a przede wszystkim większość tak naprawdę nie wie czego się boi. i od tego są osoby, które potrafią rzetelnie i fachowo pomóc - między innymi szkoły rodzenia, ale także psychoterapeuci. mówimy tu o lęku.

wiem że jest cennik, bo w skład usług prywatnych klinik wchodzi wykonywanie cięć cesarskich. cięcia są wykonywane ze wskazań planowych i nagłych. w takim razie ciesz się że w tej klinice jeszcze to wykonują na życzenie, ale spoko - na nich też przyjdzie czas i kontrola.

Jakbym nie mogła w Polsce, która jest 100lat za murzynami urodzic przez cc to bym miała cesarkę za granicą. Dla mnie to nie problem, bo mnie stać współczuje tylko tym kobietom co nie chcą rodzic sn a muszą bo nie stac ich na prywatna klinike lub zapłacenie lekarzowi w szpitalu.

ach jeszcze jedno - zazwyczaj kliniki liczą sobie więcej za cc niż za poród sn, tak więc jeżeli lekarz wykona cesarkę po prostu więcej zarobi i nie straci dnia, jaki musiałby poświęcić na oczekiwanie na poród naturalny. 1. zarobi więcej 2. cc trwa do 1 godziny i on jest zadowolony. tylko gdzie tu etyka? po pierwsze nie szkodzić?

a powiedz dlaczego nie chcesz rodzic sn? pewnie sama nie wiesz.... albo boisz się sama nie wiesz czego. no, chyba że masz już jakieś doświadczenie i nie rodzisz pierwszy raz - wtedy zrozumiem że wiesz co już przeszłaś. bo jeżeli nie rodziłaś to znaczy że nie wiesz. wiesz tylko z opowieści koleżanek i forum.

nie chcę bo boję sie porodu kilkunastogodzinnego, boje się popekania za bardzo, cięcia, nie trzymania moczu potem, wypadajacej macicy, zbyt szerokiej pochwy, niedotlenienia dziecka, uszkodzenia jego główki. Wiem, że niektóre z moich obaw rzadko występują ale istnieje ryzyko 50% że mi się przytrafi to a chce tego uniknąc. Co do porodu sn to nasłuchałam sie tych dobrych jak i złych opini tak samo jak z cc.

Gość no ja jestem w 32
malamama55 nie masz racji - mnie sie lekaruz zapytak jak sobie zyczy pani urodzic a ja wybralam cc i nie yblo problemu tak ze najpier sie zorientuj a potem bzdury wypisuj, w austrii jest wybor jak chce urodzic i nalezy on do pacjentki a nie do lekarza, lekarz moze pomoc w wyborze ale nie ma prawa zdecydowac, no chyba ze jest sytuacja zagrazajaca zyciu

czyli boisz się tego co wszystkie dziewczyny. proponuję poszukać prawdziwych statystyk dotyczących powikłań, albo porównujących występowanie powikłań po cc i sn, dlatego że te 50% ryzyka to jakieś uogólnienie. cc ma więcej konsekwencji dla dziecka niż poród sn. sama widziałam dziecko z przypadkowo pociętą twarzyczką skalpelem.

Gość rerererrereerere
No dobra, wychowałam się w środowisku lekarzy. I powiem wam skoro cc jest taka niebezpieczna i w ogóle, to dlaczego żony lekarzy i lekarki rodzą przez cc. Ha.

Gość no ja jestem w 32
malamama55 dla dziecka jest lepsza cc wiec mozna powiedziec ze sugeruje sie jego dobrem jesli sobie szczerze zestawisz plusy i minusy cc dla dziecka to wychodzi prosty rachunek, dziecko po cc rodzi sie rozowiutkie a nie sine i z snieksztalcona glowka - kazdy lekarz to wie

a ty co mieszkasz w austrii lepiej zorientuj się w tamtejszych zasadach, a potem w Polskich i dopiero na koniec wypowiadaj się na temat który cię nie dotyczy - polskie warunki nie są austiackimi i nawzajem. a WHO jest jedna i dotyczy w równym stopniu obu tych krajów. sama piszesz bzdury i zwyczajnie się nie znasz. jesteś lekarzem? wiesz lepiej od niego?

Gość no ja jestem w 32
a z ta pocieta twarzyczka fajne androny opowiadasz - chyba mialas do czynienia z idjota a nie lekarzem?

Gość no ja jestem w 32
a ty kim jestes zeby mi mowic jak jest w austrii, bylas kiedys?

ja też to wiem. a odkształcenie główki to taka patologia.... jest do tego specjalnie przygotowana i odkształcenie cofa się w ciągu pierwszego miesiąca życia.

Gość no ja jestem w 32
jestes zacofana polka, chcialas miec z pochwwy studnie? ok, chcialas rodzic i cierpiec?ok a ja chce tak i nie ty bedziesz mi mowic co jest dobre - jestes sto lat za murzynami

to ty jesteś sto lat za murzynami skoro sądzisz że będziesz miała z pochwy studnie i skoro sądzisz że to jest najważniejsze :P:P:P:P

Gość no ja jestem w 32
w austrii o rodzaju porodu decyduje matka jak juz pisalam i na 10 porodow 3 sa naturalne poczytaj statystyki

Gość no ja jestem w 32
tak najwazniejsze jest sn - i rodzenie dziecka z odchodami, zeby zdychac z bolu dla ideii i poznie sie madrzyc na forum ile to wycierpialam to jestem teraz lepsza matka - gowno prawda, rodzilas przec cc?

Gość no ja jestem w 32
wszystko idzie do przodu, szkoda ze ty jestes ciagle z tylu, u dentysty pewnie tez nie bierzesz znieczulenia, i nie depilujesz wlosow na nogach ani pod pachami bo trzeba tzyc zgodnie z natura prawda?cc kiedys a cc teraz to co innego, szkoda ze ty tego nie wiesz, wiesz dlaczego w pl nie ma cc na zyczenie?bo to za biedny kraj a cc jest drozsza taka prawda, otworz oczy kobieto