Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość byłam chora

Jak odzyskać zdrowie ?

Polecane posty

Gość byłam chora

JEDZENIE MA ZNACZENIE - Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. “Przysięga Hipokratesa” jest do dziś składana przez współczesnych lekarzy. Ale od czasów Hipokratesa nasze podejście do leczenia chorób się zmieniło… Współcześni lekarze są bardzo słabo, o ile w ogóle, szkoleni z dietetyki. Nowoczesna medycyna obraca się wokół “pigułki na wszystko”. I taki stan rzeczy przemysł farmaceutyczny chce utrzymać, bo dobre zdrowie jest może sensowne, ale nie jest dochodowe. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów zachodnich. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki. Skoro więc sama medycyna jest groźniejsza niż większość schorzeń, może warto przypomnieć maksymę, którą znają wszystkie kultury świata: “Jesteś tym, co jesz” i uświadomić sobie, że to, co wkładamy do ust ma znaczenie: jest albo doskonałym, “paliwem” dla ciała, albo gwoździem do naszej trumny… http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
Surowe znaczy zdrowe - Chcesz czuć się młodsza, mieć więcej sił i energii? 70 proc. tego, co kładziesz na talerzu, powinno być surowym warzywem albo owocem. Taka dieta robi ostatnio furorę na świecie. Jedzenie wszystkiego na surowo!? Co prawda, wegetarianie i weganie żywią się roślinami, ale spożywają je w różnej postaci. Tymczasem zwolennicy najnowszego trendu nie gotują warzyw ani owoców, nie kupują przetwarzanych produktów (konserwy, sosy). Rośliny koniecznie muszą pochodzić z ekologicznych upraw (najlepiej z włas-nego ogródka). Taka dieta jest najmodniejsza i tak odżywiają się: Alicia Silverstone, Demi Moore, Pierce Brosnan, Edward Norton, Sting. Czy mają rację, pałaszując wszystko na surowo? Nie wylewaj witamin Dlaczego zwolennicy nowej mody nie gotują warzyw? David Wolfe, autor słynnej w USA książki „Jeść, by zachować urodę”, który zrezygnował z gotowania 11 lat temu i dziś żywi się głównie koktajlami ze świeżych owoców i warzyw oraz pestkami dyni, na stronie: www.davidwolfe.com tłumaczy: „Człowiek jest jedynym stworzeniem na kuli ziemskiej, które gotuje warzywa. Wszystkie zwierzęta jedzą to, co świeże i surowe”. – Faktem jest, że temperatura powyżej 50°C niszczy lub uszkadza część związków bioaktywnych, które znajdują się w roślinach – mówi Dorota Rumowska, technolog żywienia. Zwolennicy mody na surowe warzywa tłumaczą: „Gdy rozgotujemy kalafiora, witaminy przechodzą do wody i są po prostu razem z nią wylewane”. Według nich gotowanie niszczy enzymy, które pomagają w odpowiednim trawieniu i wchłanianiu pożywienia. To może być przyczyną otyłości cywilizowanego świata. Przeciwnicy tej teorii twierdzą, że nasz organizm jest wyposażony również we własne enzymy, które potrafią sobie poradzić z przetwarzaniem posiłków. ABC jedzenia na surowo * Nawet korzystając z mrożonek, musisz się liczyć z tym, że dostarczasz organizmowi mniej cennych składników o jakieś 15 proc. * Zastanawiasz się, czy kupić groszek konserwowy w puszce czy mrożony? Wybierzmy ten drugi, bo jest nieprzetworzony. * Suszone figi czy morele to doskonała alternatywa dla słodyczy. W dodatku są bogate w składniki odżywcze. Uwaga: są kaloryczne! * Najzdrowsze soki to te ze świeżych warzyw i owoców. Barwniki i konserwanty sprawiają, że cenne substancje są gorzej przyswajane. * Nigdy nie jedz niczego, co jest nadpsute lub nadpleśniałe. W ten sposób dostarczasz organizmowi zarodników pleśni czy grzybów, które mogą przyczyniać się do powstawania chorób, a nawet nowotworów. * Najlepiej zjadać grejpfruty niedokładnie obrane: sporo wartościowych składników jest w białej skórce. * Wyjątkiem są pomidory! Warto je gotować, bo zawarty w nich likopen (przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko raka prostaty) jest bardziej korzystny w postaci przecieru lub koncentratu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
świetny film, polecam w Polsce propagatorem diety warzywno-owocowej jest dr med. Ewa Dąbrowska z Gdańska, dietę oczyszczającą warzywno-owocową można przeprowadzić na podst. książki pt. "Ciało i ducha ratować żywieniem" - można się wyleczyć z wielu chorób. Ja dzięki tej diecie pozbyłam się alergii, astmy, nadciśnienia tętniczego oraz przestały mnie boleć nogi w stawach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość merryy
najlepsza lewatywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
super film Czytał ktoś książkę Davida Wolfe pt. „Jeść, by zachować urodę” ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie wszystko
Samo prawidłowe jedzenie to stanowco za mało by odzyskać zdrowie lub żyć zdrowo!!!!! Wszystko o ZDROWIU "Jak żyć żeby żyć" należy ująć w 4 punktach: 1.prawidłowe odżywianie 2 wysiłek fizyczny rekreacyjny na poziomie potu 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne. Szczegóły na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doktorek gregorek
Jesteś tym co jesz, gówno jesz gówno wiesz.... Niestety prawdziwe do bólu. Jeszcze nikt od hamburgera nie wyzdrowiał, a od mleka z miodem i owszem.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość .-.-.-.-.-.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
ponawiam prośbę - Czytał ktoś książkę Davida Wolfe pt. „Jeść, by zachować urodę”- czy warto ją kupić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
podnoszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
c.d. Przypływ energii Długofalowe skutki tej diety, opartej na surowych warzywach i owocach, opisuje David Wolfe. Odkąd w 100 proc. odżywia się w ten sposób, poprawiła mu się pamięć, przemiana materii, wzmocnił system immunologiczny, a więc przestał chorować. Twierdzi, że ma dużo więcej energii niż kiedyś i schudł na stałe ponad 4 kg. – Warzywa znakomicie zaspokajają apetyt, bo zawarty w nich błonnik pęcznieje w żołądku. Surowych warzyw nie da się przecież zjeść bardzo szybko – trzeba je pogryźć. Dodatkowy atut: warzywa generalnie mają mniej kalorii niż inne produkty, a na talerzu zajmują sporo miejsca – mówi Dorota Rumowska. Wystarczy porównać miskę sałaty z ogórkiem i zwykłego hamburgera. Różnica w objętości i kaloryczności jest kolosalna. Detoks dla ciała – Nie polecałabym jednak surowej diety komuś, kto ma kłopoty z układem trawiennym, np. wrzody. Również nadwrażliwość jelit może być przeciwwskazaniem, bo pęczniejący błonnik może tylko potęgować ból – ostrzega Dorota Rumowska. – Jednak wiele osób na pewno zauważy, że w wyniku stosowania takiej diety czuje się znacznie lepiej. Bo warzywa i owoce zawierają dużo związków, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Nie wszystkie potrafimy rozpoznać, ale na pewno wiemy, że roślinne fitohormony pomagają kobietom przetrwać okres menopauzy. Gdybyśmy nie dostarczali sobie przeciwutleniaczy, np. witamin, składników mineralnych i polifenoli, nasz organizm nie umiałby poradzić sobie z nagromadzonymi wolnymi rodnikami i związkami toksycznymi. Skutek? Zaczęlibyśmy chorować. Dieta roślinna oczyszcza więc organizm z toksyn. Zmiany najszybciej można obserwować na skórze – staje się gładsza i odzyskuje blask. Precz z przesadą Wielu dietetyków uważa, że ortodoksyjni wegetarianie nie biorą pod uwagę faktu, że białko roślinne nie jest białkiem kompletnym, czyli takim, które możemy znaleźć np. w mięsie. Wegetarianie zaś twierdzą, że wystarczy jeść kiełki nasion, fasolkę, soję, by dostarczyć sobie budulca dla mięśni. Inne badania mówią, że weganie mają małą masę kostną, co sprzyja złamaniom. Dlatego ważne jest, by nie popadać w skrajności. Carol Alt, modelka i aktorka, a także autorka książki „Surowe życie, czyli jak zachować sylwetkę, młodość i zdrowie. Przewodnik dla początkujących”, proponuje, by surowe składniki stanowiły aż 70–75 proc. naszego menu. Reszta powinna zawierać produkty pełnoziarniste i mięso, najlepiej ryby. To nowatorskie podejście, bo w Polsce dietetycy nadal powszechnie mówią o 5 niewielkich porcjach warzyw dodawanych do każdego posiłku. Jedna porcja ma wynosić 10-18 dkg. Może nią być jeden ziemniak, pół szklanki kalafiora, jedno jabłko. Niewiele! Natomiast surowe jedzenie to nowa oferta. Może warto być bliżej natury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Badziag
opuszczam |

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Badziag
opuszczam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
Jeśli gotować, to jak? Najlepiej na półsurowo, na parze, w szybkowarze albo w małej ilości wody. Wtedy witaminy nie wypłukują się. Ziemniaki najlepiej gotować w łupinkach, zalewając wrzątkiem. Lepiej ich nie obierać, bo 60 proc. potasu znajduje się tuż pod skórką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
medycyna konwencjonalna zabija człowieka ale biznes musi być :o :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
na parze tak na parze piec można w złotku( piekarniku) im więcej obróbek tym gorzej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
ODNÓW SWOJE CIAŁO SUROWĄ DIETĄ http://www.surawka.republika.pl/ Człowiek jest jedynym zwierzęciem na świecie, które gotuje swoje pożywienie. Dzikie zwierzęta, w przeciwieństwie do ludzi jedzą tylko wtedy, gdy są głodne, a ich jedzenie spożywane w jego naturalnym, surowym stanie. Gdy surowe, żyjące jedzenie zostanie ogrzane (gotowanie, pieczenie, etc), zaczyna tracić enzymy, substancje odżywcze i minerały, których ciało używa jako odżywek. Na przykład lipaza, enzym rozkładający tłuszcz, w obfitości występuje w surowym pożywieniu, lecz ginie, gdy ugotujesz surowe pożywienie. Lipaza pomaga twemu ciału w trawieniu, dystrybucji tłuszczu i spalaniu tłuszczu w celu pozyskania energii. Jeśli twoje ciało nie jest odpowiednio odżywione, wysyła sygnał głodu do mózgu i jesz więcej. Zrównoważona surowa dieta dostarcza wszystkich enzymów, witamin, minerałów i białek, które zbudują twoje ciało. Gdy twoje ciało stanie się prawidłowo odżywione, odkryjesz, że pożądasz mniej pożywienia. Według opinii wielu osób, które przyjęły surowy sposób żywienia (www.thegardendiet.com) , ciało pożąda surowych tłuszczów i olejów (np. kwasów tłuszczowych omega). Jeśli podgrzewasz tłuszcze lub oleje, tworzy to toksyny, których ciało nie może się przerobić. Dodając surowe tłuszcze i oleje do swej diety wspomożesz utratę wagi, ponieważ pomaga to zwiększyć tempo przemiany materii, a więc spalanie większej ilości kalorii. W 1940 r. Rolnicy próbowali używać surowego oleju kokosowego by utuczyć swoje zwierzęta, aż odkryli, że sprawia to, że zwierzęta stają się szczupłe i aktywne. Chcieli utuczyć je na rzeź, więc w ciągu 10 lat wybrali podawanie im gotowanej żywności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warto się zapoznać
- dieta na choroby cywilizacyjne, szczególnie dla osób po 40-tce i nie tylko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
„Oda do zielenin” -Viktoria Boutenko Artykuł pochodzi z rawfamily.com Tłumaczenie Robert G. Rosyjskie przysłowie mówi: „Nowe jest czymś starym, co zostało dawno zapomniane.” Tego lata odkryłam ponownie zielone szejki. Co oznacza zielony szejk? Oto jeden z moich ulubionych przepisów:4 dojrzałe gruszki, 1 pęczek pietruszki i 1 filiżanki wody- dobrze zmiksować. Ten szejk wygląda bardzo zielono, ale smakuje owocowo. Ja uwielbiam zielone szejki tak bardzo, że kupiłam dodatkowy blender i ustawiłam go w swym biurze, tak bym mogła robić sobie zielone szejki przez cały dzień. Więcej jak połowę całego mojego pożywienia, jakie zjadłam w ciągu ostatnich kilku miesięcy stanowiły zielone szejki. Zielone szejki są bardzo odżywcze. Wierzę, że ich skład jest optymalny dla ludzi: ok60% dojrzałych ekologicznych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonymi ekologicznymi warzywami. Zielone szejki w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem gdyż nadal zawierają błonnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
c.d. Zielone szejki należą do najbardziej smacznych posiłków dla ludzi w każdym wieku. Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Zielone szejki są po prostu najlepiej smakującym daniem dla większości dorosłych i dzieci. Ja zawsze robię dodatkowy szejk i częstuję nim moich przyjaciół i klientów. Niektórzy z nich są na Standardowej Amerykańskiej Diecie. Wszyscy oni wypili wielką porcję zielonego szejka chwaląc jego smak. Byli bardzo zdziwieni, że coś tak zielonego może smakować tak miło i słodko. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie pobierasz wystarczającą ilość zielenin, aby odżywić twe ciało w ciągu całego dnia i dobrze je przyswoić. Wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości zielenin, nawet ci, którzy odżywiają się surową żywnością, Cząsteczka chlorofilu różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. Zgodnie z naukami Dr. Anny Wigmore, spożywanie chlorofilu jest jak robieni transfuzji zdrowej krwi. Zielone szejki są łatwe w przygotowaniu i szybko się po nich sprząta. Wiele osób powiedziało mi, że nie spożywa soków z zielonych warzyw regularnie, ponieważ przygotowanie ich i sprzątanie sprzętów kuchennych zajmuje sporo czasu. Jeżdżenie specjalnie do baru z sokami też jest niewygodne. Zielone szejki są idealnym pożywieniem dla dzieci w każdym wieku, wliczając niemowlęta w wieku 6 miesięcy lub starsze przy wprowadzaniu nowej żywności po tym jak były karmione piersią. Oczywiście należy być ostrożnym i zwiększać powoli ilość szejków by uniknąć reakcji alergicznych. Gdy konsumujesz zieleniny w formie szejków, możesz znacząco zredukować używanie soli i olejów w swej diecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byłam chora
Niektóre z moich ulubionych zielenin, które dodaję do szejków to: pietruszka, szpinak, seler, kapusta włoska i sałata. Moje ulubione owoce do zielonych szejków to: gruszki, brzoskwinie, nektarynki, banany, mango i jabłka. Truskawki i maliny w zielonych szejkach są przepyszne, gdy połączymy je z dojrzałymi bananami. Smakowite połączenie: Mango i pietruszka: 2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda Brzoskwinia i szpinak + woda Mango + dzikie zieleniny: 2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda Truskawki, banany i sałata: 1filiżanka truskawek + 2banany + połowa wiązki sałaty + woda Jabłko, kapusta i cytryna 4jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej Kiwi, banan i seler: 4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda Gruszka, kapusta i mięta: 4 gruchy + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty NA ZDROWIE I SMACZNEGO !!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopsa
- oglądajcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaa-nka
jestem ciągle pod wrażeniem tego filmu, uważnie patrzę na to co spożywam, od kilku dni hoduję kiełki z różnych nasion: lucerny ALFALFA, rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy, soi, siemienia lnianego - ciekawe jak długo wytrzymam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×