Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adam1990

problem ze wstepem do pracy maturalnej

Polecane posty

Gość Adam1990

wybralam sobie motyw matki mam juz wszystko oprocz wstepu wpadlam na pomysl zeby zaczac od pochodzenia slowa oraz jego podobnym brzmieniu w roznych jezykach ( angielki mother, niemieski mutter, wloski madre, rosyjski mat, portugalski mae) ale nie wiem jak to zaczac pozniej mam cos takiego; Matka to jedno z nielicznych slow które podobnie brzmi w wielu jezykach Niemal w każdej, nawet najdawniejszej religii, mitologii pojawiają się postaci matek. Często w postaci Matki Ziemi dającej początek całemu życiu, rodzajowi ludzkiemu. Nic więc dziwnego, że motyw matki jest równie stary, jak literatura i powszechny w każdym piśmiennictwie. Postać matki pozostaje elementem mitu sielankowego dzieciństwa, symbolem miłości, bezpieczeństwa, rodzinnego domu. Bycie matką najczęściej łączy się z jednoczesnym przeżywaniem radości i doświadczaniem cierpień, troskami, wielkimi nadziejami związanymi z dziećmi, ale też niepokojami o ich los. Matka miewa też w literaturze bardzo szerokie znaczeniem, przede wszystkim jest matką- ojczyzną, w naszym piśmiennictwie Matką Polką, która wszystko oddaje ojczyźnie, cierpi, bowiem jej dzieci giną za kraj. Współczesna literatura, szczególnie feministyczna, wiele uwagi poświęca samotnym matkom.

Gość zaczynanie od znaczenia
i wyjasninia pochodzenia danego slowa, to juz praiwe naorma w prezentacjach. nie powielaj schematu, zacznij zwyczajnie, tak jak myslisz, od serca, nie bazuj na slowortworczosci i sciagach.

Gość zaczynanie od znaczenia
ziemia -matka dobre i ciagnij dalej

Gość Adam1990
wlasnie mialem tak od sienie poszedlem do swojego polonisty i kazal mi zacxac od tego znacznenia w roznych jezykach wiec teraz juz sam nie wiem