Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roassia

LADA CHWILA PRZEDSZKOLE-SZCZEPILYSCIE NA PNEUMOKOKI I MENIGOKOKI???

Polecane posty

Gość roassia

witam, mam pytanie do was. Mam coreczke ktora niebawem skonczy 3latka. Od wrzesnia jak dobrze pojdzie,to bedzie uczeszczac do przedszkola. No i mam pytanie,czy wy przed poslaniem dzieci do przedszkoli badz zlobkow szczepilyscie na pneumokoki i menigokoki razem,czy tylko po jednej z tych szczepionek? Dodam ze moja corka jak byla jeszcze mniejsza byla szczepiona na HIB. Licze na wasze szczere odpowiedzi, pozdrawiam [cześć]

Gość na nic
ja na nic nie szczepilam, tylko obowiazkowe

Gość pytałam pediatrę
o szczepionkę na pneumokoki wtedy gdy była ta cała akcja w mediach "stop pneumokokom" czy jakoś tak. doktor powiedziała żebym dała sobie spokój i nie szczepiła córki (2-letniej wówczas), bo musiałabym ją szczepić na milion innych wywołujących sepsę bo nie tylko pneumo- i meningokoki ją powodują. mówiła że w polskich warunkach bardzo rzadko pneumokoki są przyczyną sepsy- chyba, że dziecko żyje w skrajnej nędzy, brudzie i o głodzie. a za sepsę odpowiada najczęściej paciorkowiec. a na koniec dodała że jakiś koncern farmaceutyczny produkujący te szczepionki dobrze zarobi na strachu niedoinformowanych matek.