Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wie prosze

paszport dla dziecka urodzonego w irlandii

Polecane posty

Gość kto wie prosze

czy ktos wyrabial paszport dziecku urodzonemu w irlandii? czy dziecko dostanie paszport polski, czy irlandzki?

Nie mieszkam w Irlandii,ale we Francji i chyba na takiej samej zasadzie to dziala.Jesli Wy macie obywatelstwo polskie to dziecko takze,mimo,ze urodzilo sie w Irlandii (prawo krwi).Tak wiec musisz wyrobic dziecku polski paszport.Musisz wybrac sie do ambasady polskiej,jesli nie masz mozliwosci wyrobic paszportu w Polsce.Powinno sie miec polski akt urodzenia,ale u nas we Francji zgodzili sie na francuski akt urodzenia,ale paszport dostalismy tylko tymczasowy na rok.Jesli chcemy paszport dluzszy na 5lat musimy miec polski akt urodzenia.Powiem Ci tylko tyle,ze jesli chodzi o te sprawy to przepisy polskie sa bardzo zagmatfane

Gość kto wie prosze
wlasnie obilo mi sie o uszy, ze jesli rodzice mieszkaja okreslony czas w irlandii, to moga sie ubiegac o paszport irlandzki dla dziecka urodzonego tutaj... czy ktos moze to potwierdzic, czy raczej bujda?

Gość kto wie prosze
podnosze mozesz dzis ktos bedzie cos wiedzial na ten temat?

Gość lkjsdf456
jestem w 32 tyg ciąży i dowiadywałam się o obywatelstwo dla swojego dziecka a tym samym o paszport trzeba być w Irlandii minimum 4 lata a 3 lata pracować te warunki musi spełaniać jedno z rodziców dziecka

Gość kto wie prosze
dzieki. ja jestem wlasnie w takiej sytuacji, w irlandii 5 lat, ale poczatkowo przez wiele miesiecy pracowalam jako au pair, dopiero pozniej wyrobilam sobie pps i poszlam do normalnej pracy. czyli jak mam udowodnic, ze jestem w irlandii tak dlugo, skoro pps mam od niecalych 4 lat?

Gość zumzum
a co ci da ten irlandzki paszport ??????????? myslisz ze to zlote jajo ????

Gość lkjhg1234556
tego nie wiesz co da dziecku irlandzki paszport jeśli jesteś za granicą to by ci się prędzej przydał irlandzki jak polski nie oszukujmy się Irlandczycy mają łatwiej niż my Polacy chociażby mogą wyjeżdżać bez wiz np: do Australii my niestety nie nigdy nie wiadomo jak będzie w przyszłości, nasze mamy też nie przypuszczały że ich dzieci wyjadą za granicę do pracy.

Gość kto wie prosze
jestem w takiej sytuacji, ze nie dam rady pojechac 2 razy do dublina zlozyc wniosek i potem po odbior paszportu, a irlandzki moge zrobic na miejscu. mi pewnie ten paszport nic nie da, ale moje dziecko, ktore bedzie go mialo, moze na tym tylko w przyszlosci skorzystac...

Gość anna jakaś tam
paszport paszportem, ale nazwisko zawsze bedzie juz polskie po rodzicach.

Gość zumzum
jakos ja nie mam paszportu brytyjskiego i z otrzymaniem wiz nie mam problemu.......nie bede placic 700 funtow zeby paszport zmienic, moj Polski jest tak samo dobry jak kazdy europejski,

Gość anna jakas tam
ale do australii wizy sa potrzebne irlandczykom i brytyjczykom. przynajmniej jak sie do pracy tam jedzie.

Gość poiuyt456789
dziewczyna pyta jak dostać paszport irlandzki a nie o wasze przytyczki po co, i na co to nie jest niczyja sprawa po co jej czy jej dziecku paszport irlandzki.

Gość alusia80
ja bardzo bym chciała dowiedzieć się jak to jest z tym paszportem bo za 2 miesiące rodzę w Irlandii i tez myślę o paszporcie irlandzkim i jak by ktoś wiedział jak to załatwić krok po kroku to byłabym wdzięczna za pomoc.

Jest stronka passport.ie i tam znajdziesz wszystko na temat paszportu dla dziecka,sama sie staralam ale ze wzgledu na krotki staz (3,5roku)nie nalezy sie gdyz przyjechalam tu juz w ciazy,co innego teraz dla drugiego dziecka bede mogla sie juz starac.Nie rozumiem tych co upieraja sie przy PL paszporcie,ja nie zamierzam wracac do PL,dzieci rodza sie tutaj,nazwisko tez mam nie wskazujace na kraj z ktorego pochodze,wiec po co na sile pchac sie pod Polskie papiery,kiedy to nie jest wygodne ani potrzebne.

Witam. Osobiscie rodzilam w Irlandii i wyrabialam tutaj paszport wiec sie orientuje jak jest. Paszport irlandzki nalezy sie dziecku ktorego jedno z rodzicow jest Irlandczykiem lub ktorys z rodzicow jest w Irlandii od co najmniej 3 lat. Jezeli nie spelnia tych wymogow to polski paszport mozna wyrobic tylko w ambasadzie polskiej w Dublinie. Do wyrobienia potrzebne jest oboje rodzicow i dziecko. Po 2 tygodniach odebrac moze juz tylko jedno z rodzicow. Innej drogi nie ma.

Gość alusia80
alexdublin robiłaś irlandzki paszport dla dziecka?

Gość kto wie prosze
wlasnie alexdublin, opisz jak to jest z wyrabianiem irlandzkiego paszportu, gdzie isc co wypelnic ile zaplacic... bo w ambasadzie juz polski dla jednego dziecka wyrabialam i wiem co i jak... a jesli dla irlandzkiego musimy byc tu 3 lata, to zalapalismy sie spokojnie ;)

Gość nalgoska
czesc, jestem w irlandi od wrzesnia 2005 nasz synek urodzil sie w pazdzierniku 2007, wiec mina nam niedlugo 4 lata , czy w takiej sytuacji mozemy starac sie o paszport dla naszego synka

Gość tak mi sie wydaje
ze aby dziecko mialo irlandzkie obywatelstwo - przynajmniej jeden z rodzicow musi miec takowe. Jesli oboje rodzice sa Polakami to chyba nie wystarczy mieszkac jakis tam czas w irlandii - chyba musza najpierw sami postarac sie o obywatelstwo?tak przynajmniej jest w UK. No bo niby jak udowodnisz ze mieszkasz tu 3 lata czy wiecej - w urzedzie nie beda sie bawili w sprawdzanie payslipow...tak mi sie wydaje. inna sprawa jak jedno z rodzicow jest irlandczykiem - to od razmu ma obywatelstwo - podwojne jesli chce

Gość nalgoska
udowodnienie ze jest sie razydentem irlandzkim jest mozliwe ja jedynie nie wiem czy ze wzglendu na date narodzin dziecka mozemy sie starac o paszport

Gość Dagmara21
Witam. Prosze o pomoc. Chcialam sie Was zapytac czy był ktos w takiej sytuacji ze druga osoba z współmałżonków nie mogła byc w Ambasadzie przy wyrabianiu paszportu dla dziecka ???? co wtedy trzeba zrobic???? wystarczy napisac podanie albo oswiadczenie ze sie zgadza na wyrobienie paszportu dla dziecka??? jak równiez czytałam ze jak sie wyrabia 2 paszport potrzebny jest numer PESEL lecz ja go jeszcze nie posiadam dla dziecka a paszport mamy tymczasowy czy mozna od razu na miejscu to wyrobic???? Proszę o pomoc.;) i odp.na emaila. Z góry dzieki.

Ja mialam taka sytuacje,tylko ja mieszkam we francji,ale chyba to ni ma znaczenia.Z ambasady przyslali mi wniosek (mozna pobrac ze strony iternetowej ambasasy) o wyrazenie zgody na paszport.Poszlam z tym do merostwa (nie wiem gdze u Ciebie) i podpisalam a pani potwierdzila zgodnosc podpisu i moja tozsamosc.Najlepiej zadzwon do ambasady i wszystkiego sie dowiedz.

Gość 7889hk
Ja wlaśnie załatwiałam paszport dla mojego synka urodzonego w irlandii ale warunek jest taki że musisz być w irlandii 4 lata z których 3 musisz udowodnić że byłaś(przerwa nie może być większa niż pół roku) wypełniasz formularz na paszport i formę A formę na paszport podbija ci urzędnik z gardy a formę A inna osoba zaufania publicznego np: lekarz, notariusz, ksiądz itp wysyłasz wszystkie dokumenty pocztą jeśli interesują cię dokładniejsze dane mogę je zamieścić jeśli chcesz. Paszport dostałam poczta w ciągu 2 tyg w tej chwili przebywamy na urlopie w Polsce i mały leciał na irlandzkim paszporcie.

Gość szyszaa
ale mam male pytanko, jaki adres bedzie widnial na irlandzkim paszporcie dziecka???

Gość arka gdynia
moja corka urodzila sie przed rokiem i dostala irlandzki paszport.poszlismy na garde z dokumentami i po dwoch tugodniach pszyslali nam do domu.tylko rodzice musza pracowac co najmniej 3 lata w irlandi

Gość czarna198744
Witam mam pytanie mój syn ma paszport irlandzki .... jestem w ciąży z drugim i zastanawiam sie czy wszystko musze przedstawiac odnowa chodzi mi np, dokumety p 60 itd.??????/ pytam bo odnawiałam paszport mojemu starszemu dziecku i wysyłałam forme akt urodzenia i stary paszport i odesłali mi nowy wiec moje pytanie czy ktos był w takiej sytułacji??

Gość gość
Ja jestem w Irlandii prawie 8 lat moj synek urodzil sie w kwietniu i wlasnie skladamy wniosek o pazport irlandzki. Po zarejestrowaniu dzidziusia i otdzymaniu pps idziesz na poczte lub garde bierzesz wniosek i wyelniasz. Musisz rowniez isc na garda zeby potwierdzili dane rodzicow i foto dzidziusia musza podpisac formularz. Dokumenty ktore potrzebujesz to paszporty rodzicow, akt urodzenia dziecka, dokumenty potwierdzajace pobyt jednego rodzica co naj mniej 3 lata przed urodzeniem dziecka czyliP60 P45 bank statment z lokalnymi trasakcjami list z sociala z wszystkie dokumenty muszavbyc orginalami z tym wszystkim na poczte placisz i za 10 dni przysylaja paszport do domu oczywiscie jesli wszystko jest ok