Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajdmaja

znieczulenie

Polecane posty

Gość ajdmaja

czy znieczulenie ogolne, tj narkoze, podaje sie przez wenflon? a jak podaje sie glupiego jasia?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
glupi jas to tabletka a znieczulenie to i przez wenflon i daja tez przez maske cos ale nie wiem co.miala operacje w czerwcu wiec wiem troche

Znieczulenie ogólne można wykonać metodą dożylną lub wziewną. W metodzie dożylnej stan uśpienia wywołuje się poprzez dożylne podanie leków, natomiast w metodzie wziewnej dodatkowo niezbędny jest aparat, za pomocą którego podaje się niezbędne leki oraz który podtrzymuje funkcje oddechowe za pacjenta. W znieczuleniu dożylnym aparat do znieczulenia nie jest bezwzględnie konieczny, gdyż nie wszystkie środki stosowane do znieczulenia muszą osłabiać czynność oddychania, jednak zwykle wymagany jest chociaż najprostszy przyrząd do wspomagania oddychania (np. zestaw Ambu). Przystępując do znieczulenia, pacjent zwykle otrzymuje dożylnie leki usypiające i zwiotczające mięśnie a poprzez założoną przez maseczkę umieszczoną na ustach i nosie tlen, który ma na celu polepszenie utlenowania krwi przed podaniem właściwych środków znieczulających, które mogą osłabiać oddech pacjenta. Po zadziałaniu podanych leków anestezjolog intubuje pacjenta, poprzez założenie pod kontrolą wzroku specjalnej rurki do dróg oddechowych. Następnie dla podtrzymania znieczulenia stosuje się przeważnie środki wziewne gazowe lub lotne w połączeniu z tlenem, które podaje się do rurki intubacyjnej. Głębokość narkozy (a przez to ilość i rodzaj podawanych leków) jest zależna od stanu chorego oraz rodzaju zabiegu operacyjnego. Po zakończeniu operacji podawane są leki odwracające działanie leków usypiających i porażających mięśnie i po powrocie prawidłowej czynności mięśni, którą stwierdza się jeśli pacjent na polecenie otworzy powieki, wysunie język, rurka intubacyjna jest usuwana z krtani.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no wlasnie mialam rurke!=]jak sie wybudzilam to bolalo mnie od niej gardlo.

to jest niestety nie uniknione - taki efekt uboczny. Czasami występują po nudności i wymioty. Ja na szczęście miałam tylko nudności - a przeszłam 4 operacji w znieczuleniu ogólnym i 1 w dolędźwiowym

Gość essssoooesssssoooooooooooooooo
ja mialam ogolne ale przeszlam bez problemow i komplikacji.nie wymiotowalam prawie.