Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rwa Kulszowa

Rwa Kulszowa -jaki lekarz?

Polecane posty

Gość Rwa Kulszowa

Witajcie :) Zlapala mnie rwa kulszowa i nie wiem do jakiego lekarza mam sie z tym udac zanim trafie na rehabilitacje?\ do reumatologa czy jak? ogolny mi dal tylko ketonal i zadnego skierowania mowiac ze to mi przejdzie a nie przechodzi boli jak cholera mam postrzal od posladka az do stopy ciezko zyc z takim bolem a trzyma mnie juz miesiac z tygodniowa przerwa,czy ktos wie od czego mam zaczac z tym walke? bardzo prosze o jakiekolwiek info :)

Gość Rwa Kulszowa
wielkie dzieki :)

Gość hmmm dziwne
nie bylabym ewna czy neurolog ,wydaje mi sie ze reumatolog bo to zchorzenie reumatologiczne o podlozu genetycznym czesto.ja bym poszla do reumatologa

Gość Rwa Kulszowa
a nie mial ktos tego moze? bo teraz to juz niewiem do kogo sie udac :/

Gość Badziong
Zaden konowal ci tu nic nie doradzi, najwyzej da ci mocniejsze TABLETKI na recepte. Nie warto jednak ich brac. Zastanow sie od czego masz ta rwe? Ja radze cwiczenia rozluzniajace, takie z lezeniem na plecach i trzymaniem nog na stolku itd. ale rowniez tez ogolno rozluzniajace plece. Trzeba siedziec i sie koncentrowac na oddechu a jednoczesnie myslec o rozluznianiu, takie troche izotoniczne cwiczenia, a typowe izotoniczne tez powinny byc dobre. No i to co zawsze jest wazne czyli odzywianie, zadnych uzywek typu alko czy papierochy i do tego duzo zurowych warzyw, jaknajmniej maki (chleba).

Gość Badziong
Rwa Kulszowa pytasz sie do jakiego lekarza? Jak idziesz z NFZetu to musisz miec skierowanie od ogolnego przeciez tak? Wiec idziesz do ogolengo i ten ci da skierowanie. A jak prywatnie to do lekarza ktory zajmuje sie kregoslupem.

Gość neurolog
rwa kulszowa bierze się z ucisku jakiegoś nerwu w kręgosłupie, poczytaj sobie

Gość Rwa Kulszowa
Bandziog >> dzieki za info :) no ja wiem ,ze dadza mi tylko tabletki i zastrzyki ale potrzebuje wlasnie 1 szej konsultacji by sie dostac na odpowiednia rehabilitacje bo wiem ze sa fajne zabiegi ktore na to pomagaja,w tym zaczynam chodzic na basen a to cwiczenie ze stołkiem robie,troche pomaga. zeby zrobic rezonans to tez przeciez musze miec skierowanie od lekarza,stad pytanie do jakiego sie najpierw udac by moc sobie zalatwic rehalibitacje :) kurcze nie mialam p-ojecia nawet ze piwko czy fajki maja taki az wplyw ;/

Gość tylko neurolog
bo rwa bierze sie z ucisku na nerw kulsozwy-przez kregoslup, znaczy ze musisz odciazyc ten nerw odpowiednio...

Gość bara bara rikitiki ta
Masz ucisk na nerw kulszowy, idź do neurologa, ale wczesniej do POZ po skierowanie, bo bez skierowania nikt Cie nie przyjmie

Gość Rwa Kulszowa
wielkie dzieki,to juz wiem od czego zaczac :)

Gość tak kochana do neurologa
od razu popros o skierowanie na rezonans lub tomografie odcinka ledzwiowego i odpowiednia rozpiske na rehabilitacje,zastrzyki przeciwzapalno-przeciwbolowe oraz witaminy,dodatkowo basen-plywanie na plecach oraz robienie w domu 4 z krzeselkiem przez min 15min i w koncu sobie z tym poradzisz,basen pozniej juz regularnie bo rwa kulszowa sie nawraca,masaz to musowo! 3mam kciuki i zycze zdrowia a tu masz masazyste ktory zajmuje sie specjalistycznie rwa kulszowa >>> http://www.dotykzdrowia.waw.pl/cennik.html

Gość gość
Ja w tej chwili od 13-go przechodzę katusze związane z rwą 14-go syn mnie zawiózł na izbę do szpitala dali kroplówki zastrzyk rtg i tomograf i do domu wyjść z samochodu nie mogłam przedwczoraj nył w domu rehabilitant ale niestety już wyjechał na urlop czekam na wizytę prtppedy tabletki przeciwbólowe biorę cp 2-3 godziny najgorsze są noce ale dziś zaświeciło światełko w tunelu weszłam o kuli na górę aby się umyć, zimne kompresy dla mnie nie dały efektów mam kupić Ben gay i ciepło i czopki, nie życzę nikomu takiego bólu to gorsze od porodu whttp://m.warszawa.eska.pl/poznaj-miasto/na-bulwarach-pojawila-sie-wyjatkowa-wystawa-mowi-o-problemie-globalnego-ocieplenia-zdjecia/169726czoraj

Gość gość
w takich przypadkach to najlepiej isc do specjalisty od metody mckenziego (tu sobie można o niej poczytac http://www.mckenzie.pl/). Trzeba zlokalizowac i uderzyc w źródło bolu, a ta metoda jest wlasnie w tym najlepsza (wiem co mowie, przetestowałam to na sobie!)

Gość GosiaT z Go4HealthTravel
Rwa kulszowa jest spowodowana uciskiem na nerwy rdzeniowe, spowodowane najczęściej wypadnięciem dysku, stanami zapalnymi, zwyrodnieniami. Leczy się ją lekami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi a często także rozkurczającymi.