Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama zagraniczna

Do mam z zagranicy

Polecane posty

Gość mama zagraniczna

Jak myslicie, czy dziecko 2,5 letnie, ktore tak od skonczenia roku oglada prawie codziennie bajki w wersji anglojezycznej, rozumie cos z nich? Czy jak zacznie mowic (bo narazie mowi slabo i bardziej po swojemu) to bedzie chociaz troche rozumialo angielski?

pewnie rozumie tylko nie wiem czy koniecznie bedzie mowil jezeli na codzien kazdy mowi do niego po polsku. chyba ze ma na codzien stycznosc z angielskim poza bajkami. nie wiem jak to jest jak sa tylko bajki ale mojej kuzynki syn oglada bajki po hiszpansku i umie liczyc do 10 i jeszcze pare slow uzywa, dodam ze rodzice nie mowia po hiszpansku wiec wszystko z bajek zapamietal. z tym ze jesli nie ma z kim porozmawiac w tym jezyku to watpie by jakos wyjatkowo sie tego jezyka z bajek nauczyl, pewnie po kilka wyrazow.

a przypomnialo mi sie ze mam kuzyna ktory angielskiego w wiekszosci nauczyl sie z telewizji ale on juz byl dorosly i podstawy umial. chociaz w szkole jezykowej zalecaja by ogladac telewizje w danym jezyku bo podobno bardzo pomaga w nauce

Gość mama zagraniczna
Dziekuje za wypowiedz:) Moze jeszcze inne mamy w podobnej sytuacji podziela sie doswiadczeniem?

Moja córka jak przyjechalismy do Anglii miała jakieś 3.5 roku i ze wzgledu na swoje wcześniactwo zaczynała dopiero mówić.W domu rozmawialiśmy po polsku oczywiście ale ona oglądała bajki jeszcze w tedy po angielskuPo ośmiu miesiącach poszła do szkoły i co się okazało..........że jej angielski jest bardzo dobry.Nauczyła podstaw się właśnie z bajek i do dziś woli oglądać je włanie w tym języku:( Dziś w szkole nie ma najmniejszych problemów a i w sobotniej polskiej szkole sobie radzi,chociaż czasem mam wrażenie że łatwiej dogadać się jest jej po angielsku łaśnie no ale to są uroki wychowywania dziecka za granicą:(:(:( 🌼🌼🌼🌼🌼

Moja mala ma niecale 3 latka, bajki anglojezyczne to 75 % bajek jakie oglada. W domu mowimy tylko po polsku Zuwazylam , ze tak ok 2 latek zaczela rozumiec bajki angielskie- smiac sie, gdy ktos mowi cos smiesznego, robic to co mowila jakas postac . Teraz rozkreca sie z mowieniem i duzo slow mowi po angielsku stosownych do sytuacji, wiec napewno rozumie ich znaczenie np : no way , gdy nie chce czegos zrobic , it\'s my - jak kloci sie z siostra o zabawki

Gość mama zagraniczna
Dziekuje za kolejne wypowiedzi. Mi wlasnie chodzi nie tyle o mowienie, co o rozumienie w tym jezyku, bo za kilka miesiecy chcemy poslac go do przedszkola, a nie chce, aby czul sie wyobcowany nie rozumiejac ani slowa...:( czyli mowicie, ze jest szansa. Swietnie:)