Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Soton

Jak kupic chate w Anglii?

Polecane posty

Gość anulka 13
Witam, nie przeczytalam wszystkich wypowiedzi, wiec przepraszam, jesli sie cos powtorzy. Trzeba miec nawet okolo 5tys na poczatek, bo: -1% to stamp duty od kupionego domu (do 150tys sie nie placi) -oplata za przyznanie mortgage - od ok 500 do 2000tys -oplata za prawnika ok 1tys. Jesli chodzi o doradcow, polecam niezaleznych. Mamy z mezem dom od 3 lat, wlasnie go zmieniamy na inny i to juz 3 kredyt jaki podpisujemy. Zawsze mamy jedne z lepszych kredytow na rynku, a nie zarabiamy jakos duzo. Powiedzmy ok 70k razem. Z tym, ze maz jest self-employed, a to zawsze zmienia postac na niekorzysc pozyczajacego. Mam dosc dobrego doradce, ktoremu sie nie placi, gdyz bank daje mu wynagrodzenie za kilenta. Nie slyszalam, ze brak kart kredytowych utrudnia sparwe, ale banki sa teraz bardziej restrykcyjne niz kilka lat temu.

Gość anulka 13
I taka jeszcze jedna sprawa, jesli wlasnie macie jakies pozyczki, a chcecie wziasc pozyczke na wklad wlasny to moim zdaniem to jest prawie niewykonalne. Teraz jak kupujemy kolejny dom, prawie kazdy agent sie pytal jaki bedziemy mieli depozyt do nowego kredytu. Pozniej 20% nie chcieli z nami dalej wspolpracowac, mimo, ze oferta jaka zlozylismy zostalaby zaakacpetowana. Jednak wlasiciele obawiaja sie, ze jesli ktos stara sie o mortgage z powiedzmy 5% wkladem, to bank mu odmowi kredytu, a oni straca czas na czekanie na odpowiedz z banku wlasnie. Utrudnia to baaardzo sprawe! Odnosnie HIPu - placi za niego sprzedajacy dom. My z mezem zaplacilismy za niego w domu, ktory sprzedajemy, natomiast jest on oplacony juz w domu, ktory kupujemy. Z oplat dodatkowych to raczej valuation, ktore wynosi od 300 do 700 funtow. Chain jest duzym problemem i moze spowodowac rozpadniecie sie calej tranzakcji - ktoras osoba sie rozmysli, nie dostanie kredytu, itp. Kupujac dom warto sie dowiedziec, co w domu zostaje, typu np w fitted kitchen powinna zostac kuchenka, lodowka, itp. Mysle, ze dla was najlepsza opcja to wlasnie te mortgage dla first time buyers, gdzie sie dostaje w pozyczke chyba do 25% wartosci domu, a trzeba je spalcic w przeciagu chyba 10 lat. Najlepiej zapytac doradcy o warunki. Raty natomiast moga sie bardzo roznic. Tu kolezanka pisala, ze placi ok 700 funtow na fixie na 100tys mieszkanie jesli sie nie myle. Ja place mniej za 3 sypialniowi dom i dwa razy drozszy, bo jestem na truckerze i w dobrym momencie go podpisalam. To naprawde zalezy...

Gość anulka 13
Ja pisalam o gornych granicach jesli chodzi o prawnika. Byl problem z jakimis dokuemtami z land registry jak kupowalismy dom (to jedna z trudnosci na ktore natknelismy sie) i trzeba bylo albo czekac 3 miesiace (a nam sie spieszylo) na te dokumenty albo, ze tak powiem, je ubezpieczyc i stad zamiast 400 funtow za calosc musielismy jeszcze do land registry zaplacic ok 500. To wyszlo w searches, wiec dlatego dodalam do prawnika. W przypadku domu, ktory teraz kupujemy oplaty nie beda wyzsze niz 400.

Gość anulka 13
Usluga mortgage advisor czy broker jest darmowa, nie trzeba za nia placic. To bank placi doradcy za nowego klienta.

w sprawie doradcy to sie akurat nie zgodze. owszem, dostaje on prowizje z banku za kredyt, ale czesto tez pobiera oplate od sprzedajacego i kupujacego, tak jak bylo w moim przypadku. jeszcze jedna dosyc wazna sprawa o ktorej nikt nie wspomnial - ubezpieczenia. to moze troche podniesc miesieczne koszty kredytu. obowiazkowymi sa ubezpieczenie domu (building insurance) i ubezpieczenia na zycie. nasze ubezpieczenie na dom koszutuje £38.00 miesiecznie (building & contents) , plus na zycie (life insurance), 5 i 7 funtow na osobe. teraz planujemy zmienic je na life & criticall ilness co zmieni skadke na £25.00 i £29.00. takie ubezpieczenie bierze sie na wartosc domu, czyli np £100,000. wazne jest to kiedy sie je wezmie, im pozniej tym drozej, nawet roznica paru miesiecy moze byc znaczaca w wysokosci skladki. jesli planujecie takie ubezpieczenie bo warto je zalatwic juz teraz nawet na mniejsza kwote a przy zakupie domu powiekszyc do wartosci (tak przynajmniej radzil nasz doradca) ubezpieczenie domu MUSI sie zaczynac od completion date, czyli w momencie kiedy zostajecie wlascicielami musicie miec to ubezpieczenie inaczej bank nie przyjmie pieniedzy i nie dostaniecie kluczy. kupujac ubezpieczenie domu, trzeba podac mnostwo danych dotyczacych domu, alarmow, rodzajow okien, drzwi, materialu z ktorego jest dom, otaczajacych go drzew itp. wiec warto sie zaopatrzyc w te informacje wczesniej. w niektorych firmach jest haczyk polegajacy na tym ze nie ubezpieczaja domow z plaskim dachem (nie pytaja o to w kwestionariuszu), tylko musi byc dwuspadowy (jak min firma w ktorej pracuje) niestety jest to napisane malym druczkiem, nawet dla pracownikow :-P a jak sie przypadkowo wykupi takie ubezpieczenie a potem chce wycofac to sa za to pewne oplaty :-P ciesze sie ze to juz za mna i na przyszlosc bede uzbrojona w wiecej informacji. na koniec tylko powiem ze warto sie targowac. moj dom byl wstepnie wystawiony za £150,00, potem zeszli na £135,000 z 5% vendor gift czyli koszt £128,000.00 a na koniec dostalismy go za £100,000 w co nawet agent nie mogl uwierzyc. p.s. anulka tak swoja droga masz niezle tempo, w 3 lata kolejny dom :-) mam nadzieje ze mi tez za pare lat uda sie zmienic na wiekszy :-)

Gość anulka 13
Akurat nie 3 domy, a 3 kredyty;) Dom bedzie drugi, a pierwszy, ktory kupilismy mial fixa na 2 lata i remortgage robilismy, ktora jest przenosna, ale znow trzeba 'jakby' o nowy kredyt wypelnic. Takze bedzie to juz 3 kredyt, ale na dobrych warunkach. Nam doradca rowniez za darmo zalatwil 2 razy ubezpiecznie na dom, w dodatku zawsze wynajduje jakas dobra oferte. W tym roku mielismy 3 miesiace za darmo. Placimy ok 43 miesiecznie za 4 sypialniowy dom. Byl 3 bedroom jak go kupilismy, ale zostal powiekszony. Mi w pracy doradzili, zebym wziela doradce za darmo (konkretnego) i zawsze z jego uslug korzystam, jak i rowniez nieco moich znajomych. Natknelam sie wczesniej na Polakow doradcow, ktorzy nawet okolo 1tys sobie zyczeyli za pomoc wykorzystujac zapewne fakt, ze niektorzy rodacy po angielsku nie mowia.

Gość anulka 13
life insurance nie jest obowiazkowy przy zakupie domu, tylko ubepiecznie domu, aczklowiek warto miec i takie ubezpieczenie.

ja akurat znalazlam tansze ubezpieczenie przez www.confused.co.uk niz to ktore wynalazl agent. zaoszczedzilam jakies £15 miesiecznie, aczkolwiek staralam sie wybrac jakas konkretna firme a nie firme-krzak bo tacy byli jeszcze tansi :-P polskich doradcow i firmy omijam szerokim lukiem :-P jestem w szoku jak czytam ile sobie zycza za np. zalatwienie angielskiego prawa jazdy. szok! mortgage bylby z pewnoscia duuuzo drozszy :-P biorac pod uwage to co pisze anulka sa rozni doradcy. moj byl darmowy dopoki nie podpisalam umowy, potem za prowadzenie korespondencji itp trzeba bylo zaplacic ustalona kwote. aczkolwiek wizyty u niego byly bez ograniczen i czasami zastanawialam sie ile mu na godzine wychodzi przy tak marudnych klientach jak my :-) ale juz ubezpieczenia itp (jak teraz critical illness ponad po roku po zakupie domu) i porady sa bezplatne. mysle ze poszukalabym innej agencji w celu znalezienia doradcy za free aczkolwiek sprzedajacy korzystali z uslug tej jednej i po prostu wyszlo nam to szybciej, niz korzystac z 2 osobnych agencji. to tyle w temacie. pozdrawiam i zycze milego weekendu (i owocnych przemyslen w przypadku Soton) :-)

My za contents insurance placimy Ł12 miesiecznie+life insurance 15 na nas dwoje, building insurance mamy za free

Gość echhhhh
kurcze,zazdroszczę wam.Ja tu jestem prawie 4 lata i nie zapowiada się ze zamieszkam na swoim.W Polsce zostawiłam dom,duży i ładny ale nie chce tam mieszkać i mieszkają w nim rodzice.Zarabiamy z chłopakiem ok 1300f na rękę na miesiąc,podróżujemy trochę,planujemy ślub i chyba zawsze będziemy komuś płacić za mieszkanie.Teraz wynajmujemy 1bed za 500f.:(

Gość echhhhh
* po ok 1300f

echhhh...glowa do gory!! Podrozowac mozna rowniez majac wlasny dom/mieszkanie, slub zawsze mozna zrobic skromniejszy a zaoszczedzone pieniadze odlozyc na depozyt...zawsze jest wyjscie i mozliwosci...powodzenia:)

Gość echhhhh
tak,tylko boję się że jeśli nawet uda nam sie uzbierać na wkład własny to jak już weźmiemy kredyt to nic nam już nie zostanie.I będziemy uziemieni na wiele lat.Zresztą mając te 2600 na miesiąc nie ma co marzyć.Chyba trzeba by było zacząć podnosić kwalifikacje i szukać lepiej płatnej pracy.Tylko nie wiadomo co tu robić,mam skończone studia-kierunek administracja,niestety.Nie widzę tego różowo.

W takim wypadku pomyslcie moze o shared ownership- to dobra opcja dla first time buyers, zwlaszcza, jesli nie ma sie duzego wkladu wlasnego, kolejny plus- nieruchomosci sa w wiekszosci przypadkow nowe

Gość a moze wiecie
czy dobry jest mortgage , jesli splacamy tylko interest? Na rok czasu mamy splacone 560 funtow kredytu, a miesiecznie placimy 1200. Wychodzi na to , ze placimy tylko interest

Gość interest only
w takim razie macie interest only mortgage. czy dobry czy zly? kazdy decyduje za siebie, ale problem z kredytem interest only jest taki ze po tych 20 - 25 latach dom wlasciwie nie jest twoj bo go nie splacilas ... dlatego wazne jest przy takim mortgage dokonywac oddzielnie jakis solidnych inwestycji, ktore dobrze zaowocuja pozwola splacic wartosc domu. Jesli wasze splaty miesieczne sa 1200F i sa to splaty tylko interesu to wyglada na to ze pozyczka byla na dosc wysoka sume. Przy czym koniecznosc jakis innych dochodow/inwestycji jest jeszcze wazniejsza

Gość Anulka 13
Splacanie interest only szczegolnie na pocztaku kredytu nie ma moim zdaniem wiekszego sensu, chyba, ze rozbudowujemy dom i za chwile go sprzedajemy, wiec zarabiamy na jego powiekszeniu i lepszym stanardzie. Co jednak nie obowiazuje juz tak bardzo w obecnej sytuacji, bo latwo mozna tez stracic inwestujac. Na poczatku mortgage jest tak rozlozona jesli masz repayment, ze splacasz wiecej interestu, ktory maleje z biegiem lat proprocjonalnie do wzortu splaty kapitalu... Jesli wiec splacasz tylko interest n poczatku to rata repaymnet bylaby niewiele wyzsza, a cos tam z domu bys splacala. A jeszcze jedna kwestia odnosnie dobrego doradcy - nasz do nas przyjezdza, do mnie do pracy, do nas do domu, przywozi papiery, laptopa, itp. Ja nigdzie nie musze jezdzic. Pokazuje mi na kompie jakie kredyty mozemy dostac, a jakie nie itp. Zdarzalo sie, ze przyjezdzal do nas nawet w niedziele, bo w inne dni nie moglismy sie spotkac. Nie wiem, ilu jest takich doradcow w dodatku za darmo, ten jest byc moze starszej juz daty (ma pewnie grubo po 60) i moze mlodsi juz tacy nie sa...

no nie, moj tez taki byl - nawet wszystkie formularze za nas wypelniali, na wszystko. No ale on za to wzial dosc duza kase od instytucji, czyli tak zupelnie z dobrego serca to tego nie robil ;) praca w takim zawodzie jest bardzo kompetytywna, wiec jak juz znajdziesz klienta, to o niego musisz dbac i trzymac go mocno w pazurkach, bo dla nich my jestesmy zarobkiem i tyle ;) Ja od mojego dostaje zawsze zyczenia swiateczne, zyczenia urodzinowe, a teraz bedac w drugiej ciazy, jak sie dowiedzial to tez dostalam kartke z gratulacjami i pudeleczko czekoladek, mniam!

Gość Soton
Alez postow kobitki, dziekuje bardzo :) pelno informacji, spokojnie sobie tu wszystko zapisuje, nrmalnie skarbnica wiedzy. Zainteresowalo mnie to pozyczka dla first time buyers te 25%, mozliwe to jeszcze teraz jest? Ja wlasnie takims czyms slyszalam, ze rzad ponoc wlasnie przyotowal taki program, ze daje ci na ten depozyt ale musisz w ciagu 10 lat splacic...ktos wie cos wiecej na ten temat?

Gość roza bez kolcow
Niestety nie wiem nic zabardzo na temat pomocy panstwa, wiem tylko ze jest ona mozliwa. Rowniez jestem w podobnym wieku i niestety nie mialam odlozonego depozytu. Mialam o tyle latwa sytuacje ze chcialam kupic dom ktory byl nowy jeszcze w trakcie budowy. Developer dawal 5% (jest to pozyczka na 5 lat) a reszte 5% pozyczylam z banku (swojego, z ktorego rowniez dostalam mortagage). Jutro jest wielki dzien - odbior kluczy. Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Gość soton
Roza bez kolcow - moje gratulacje! Jak uczucia? Cudnie co? Zycze duzzzo szczescia w nowym domku :D Tak wlasnie mi sie to o uszy gdzies odbilo w tv, ze rzad Gordona Browna pozyczy mlodym malzenstwon na depozyt ale musi byc on zwrocony w ciagu 10 lat - na zasadzie pozyczki nieoprocentowanej. Ze tam niby kryzys, gospodarka sie zalamuje, to aby ludzie kupowali mieszkania - domy to oni pomoga, ale potem juz nic nie moglam na ten temat znalezc...

Gość Anulka 13
Z tym 25% depozytu - jest to nowosc na rynku, wiec chyba najlepiej gdybys po prostu zapytala jakiegos doradcy, bo pewnie ogolnie malo jest osob, ktore bezposrednio mialy z tym do czynienia. Powodzenia!

Gość Soton
No wlasnie nowosc, to sie pojawilo jakos w czasach tzw. kryzysu...no bo niby mlodzi powinni kupowan nieruchomosci itd, aby gospodarka budowlana nie stanela itd...A moze juz ktos taki kredy wlasnie zalatwia?

Gość JoLy
Jej... skad Wy sie urwaliscie? Bez oszczednosci i dobrej hietorii kredytowej w tej chili nie macie w ogole szansy na kredyt... a te 2500- 3000 to jest standarowa liczba oplat... troche poczytaj w necie ile rzeczy trzeba zalatwic zanim w ogole mozesz zlozyc wniosek o kredyt!

Gość Conf
Anulka Prosze podaj kontakt do tego doradcy!

Gość Lucjusz26
Witam , jesli chodzi o kredyt na czesc wartosci domu to jest to opcja przeznaczona dla osob ktore pierwszy raz kupuja mieszkanie, Zeby moc kupic takie mieszaknie trzeba sie najpierw zarejestrowaz w jedej z organizacji zajmujacej sie tymi mieszkaniami czas rejestracji to ok 2 miesiace. Jesli rejestracja przebiegnie pozytywnie mozna zaczac szukac mieszkania ktore jest dostepne w shared owneship. Wszystkie warunki sa przedtawione na ponizszej stronie... http://www.housingoptions.co.uk/ho2/index.asp Co do kosztow to : Solicitor 500-900 Mortgage advisor - jesli macie szczescie to za darmo bo bank mu zaplaci inaczej to jakies 300 Koszta kredytu - 600 - 2500 (zalezy od banku w wiekszosci nie zwaracja jesli kredytu nie dostaniecie) Stempt Duty - podatek do wartosci mieszkania do konca roku sa specjalne warunki : do wartosci mieszkania 250000 nic do konca roku powyzej jest to 3% wartosci wiec dosc sporo DEPOZYT minimum 10% wartosci kredytu i jest tylko kilka bankow ktore jeszcze takie kredyty robia wiekszosc bankow udziela kredytow od 20 % depozytu Do raty miesiecznej trzeba jeszcze doliczyc RENT (kwota zalezy od % ktory kupujecie) i SERVICE CHARGE - (ok 100-150) i do tego rachunki... Jest to dobra opcja dla kogos kto nie moze kupic calego mieszkania ale sa tez kruczki... np jesli chcesz wykupic reszte mieszkania a cena pojdzie w gore... Pozdrawiam

Gość MARK DAVSON
Uzyskania kredytu dla projektu inwestycyjnego lub firmy. Pozdrowienia z Markiem Davson pożyczek Company Inc, Obecnie oferujemy pływający system kredytu przy oprocentowaniu 2% z właściwego poprawnego identyfikatora. Możesz wysłać wniosek o wszelkie kwoty kredytu może być szukasz. Oferujemy pożyczki od 1,000.00 min. EUR 50.000.000,00 Max. z odsetkami w 2% stawki rocznej. Mamy długoterminowy kredyt od pięciu do pięćdziesięciu lat maksymalnie. Jeśli są Państwo zainteresowani w naszej oferty finansowej i chce pozyskać pożyczkę od nas, skontaktuj się z nami i daj nam szczegóły poniżej, a które będą potrzebne do rozpoczęcia sumę kredytu odpowiednio. Nazwa: ___________________________ Nazwa: ____________________________ Płeć: _______________________________ Stan cywilny: _______________________ Kontakt Adres: ______________________ Miasto / Kod pocztowy: ________________________ Kraj: ______________________________ Data urodzenia: ________________________ Kwota potrzebna jako pożyczki: ________________ Czas trwania kredytu: ________________________ Dochód miesięczny / roczny dochód: _________ Zawód: ___________________________ Cel pożyczki: _____________________ Telefon: ________________________________ Fax: __________________________________ W uznaniu tych szczegółów zostanie wysłana dobrze obliczone Warunki w tym porozumieniu. Dziękujemy za patronat! Pozdrawiam, Wielebny Mark Davson. Mark Davson pożyczka finansowa firma Inc E-mail: markdavsonloanfirm@yahoo.com

Gość SOUTHGATE BANK LOAN
Od Southgate Finansów i Trust Bank - usługi bankowości. Pragniemy do wiadomości opinii publicznej, że damy OUT pożyczek z 2% odsetek przez okres maksymalnie 20 MIESIĘCY Każda zainteresowana osobowością lub firma lub organizacja może ubiegać się DLA NASZYCH Szybki kredyt TANIO DZISIAJ AT (infosouthgatetransferdept@yahoo.com). Transfer Department, Southgate Finanse i Trust Bank. Naszą misją jest YOU