Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

badania na toxoplazmozę

Polecane posty

czy one są obowiązkowe podczas ciąży? Bo tak przeglądam moją kartę ciąży i nie miałam robionych tych badań. Wszystkie inne wyniki mam. A może robi się je w późniejszym okresie? Ja jestem w 6m-cu.

Gość badanie na toxo najlepiej
zrobic przed ciaza i na poczatku ciazy . jesli juz przechodzilas toxo nie musisz sie obawiac tej choroby . robiac badanie podaja 2 wskazniki i na tej podstawie mozna okreslic czy juz chorowalas czy chorujesz czy tez nie mialas stycznosci z ta choroba. u mnie w miescie lekarz zleca to badanie ale ono nie jest obowiazkowe i dlatego trzeba za nie zaplacic . warto zrobic to badanie bo to niebezpieczny pasozyt ktory moze u plodu dokonac wiele wrodzonych wad

no wlaśnie zastanawia mnie dlaczego lekarz nadal nie dał mi skierowania na to badanie. I tak za wszystko płacę, bo chodzę prywatnie - przede wszystkim dlatego żeby mieć pewność że wszystko jest dopilnowane. Dziwne, będę musiała się upomnieć chyba.

Gość badanie na toxo najlepiej
mnie lekarz nie dawal zadnego skierowania tylko powiedzial ze warto zrobic to badanie. radze ci teraz zrob to badanie ale z tymi dwoma wskaznikami . na tej podstawie bedzie wiadomo czy przechodzilas ta chorobe i masz przeciwciala czy tez nigdy nie chorowalas

Gość bo lekarze nie zawsze
dają. o toksoplazmoze i cytomegalie trzeba się upomnieć. zazdroszcze niefrasobliwego podejscia do ciązy bo ja tych badań pilnowalam jak oka w glowie. Może dlatego ze w rodzinie jedno dziecko przez toksoplazmoze nie mialo szans się urodzić.

dlaczego uważasz, że mam niefrasobliwe podejście do ciąży? Nie muszę się znać na wszystkich badaniach jakie powinnam zrobić - w tym celu chodzę do lekarza i to on mnie powinien poinformować o wszelkich badaniach.

czyli jesli przechodziłam tą chorobę to mam przeciwciała i wszystko jest ok. Ale co jesli jej nie przechodziłam?? Co takie badanie zmienia? Tylko daje świadomość żeby uważać na ewentualne zagrożenia?

jesli przechodzilas masz przeciwcaiala jesli nie przechodzilas musisz uwazac bo w kazdej chwili mozesz zachorowac. teraz to sobie mozesz :-o najgorsze sa pierwsze 3 miesiace. jak wtedy przechodzilas to... lepiej nie gadac. tak samo z cytomegalią. na to robilas badania? Lekarze nie mowia wszystkiego. mam jak najgorsze zdanie o naszej sluzbie zdrowia dlatego wyszlam z zalozenia ze zachodząc w ciaze przeczytam wszys6tko co mozliwe na jej temat lacznie z forami internetowymi bo chodzi tu o zycie i zdrowie mojego dziecka. Twierdzisz ze nie musisz wszystkiego wiedzieć. Mylisz się! Musisz i polecam zapoznac sie z objawami chorób wieku dzieciecego bo lekarze anginy od zapalenia krtani nie rozróżniają!!!

ale gdybym przechodziła którąś z tych chorób podczas 3 pierwszych miesięcy ciąży to płód teraz mógłby się normalnie rozwijać?? Bo jestem już po szczegółowym USG połówkowym i dziecko rozwija się dobrze. Mnie zastanawia co takie badanie zmienia jeśli choroby wcześniej się nie przechodziło?? Czy wtedy przyjmuje się jakie leki/szczepienia?? Czy poprostu trzeba uważać na ewentualne źródło zakażenia??

moze sie rozwijac normlanie tylko np... nie slyszec, nie widzieć... nie rozmawiajmy o tym bo sie zestresujesz a niepotrzebnie bo zrobisz badania i sie okaze że nie chorowalaś na to!!! tego ci życze!! nie ma zadnych szczepień. musisz uwazac i nie tyle na KOTY co na surowe mieso i ptaki. omijaj golebi i kurczaki, nie dotykaj surowego miesa, nie grzeb w ziemi.

jeszcze napisze, ze choroby przechodzi się zupełnie bezobjawowo, albo przypominają grype/ przeziębienie w zaleznosci od organizmu więc w zasadzie nie mozesz stwierdzić czy chorowalas inaczej niż poprzez zrobienie tych badań.

od początku ciąży uważam na to wszystko co może toxoplazmozę wywoływać i chyba nic więcej nie mogę zrobić. I tak już jestem zestresowana chociaż nadal uważam, że zrobienie badań i tak nie ma tu wpływu na to czy się zachoruje czy nie.

Gość ale zrobienie
takiego badania uswiadomi cie czy musisz uwazac czy nie

i tak uważam. I tak myje owoce (chociaż teraz to już analizuje ile razy mogłam tego nie zrobić), i tak uważam na surowe mięso...Zresztą teraz jak jestm w 6 m-cu to już chyba pozamiatane.